Ђорђе БојанићКарашјок

Бојанић: Захвалност норвежанима

После филма о страдању Срба у Норвешкој (који ће бити приказан на Тв Прва почетком 2023. гoд) постоји предлог за подизање  обележја која ће  посетиоцима омогућити да запале свеће на стратиштима у Норвешкој посвећеним страдалим Србима.

,,Ми Срби требало би да се званично захвалимо и норвежанима који су помагали српске заробљенике делећи  им храну и одећу и на тај начин ризиковали своје животе.Требамо указати и поштовање и осталим страдалим народима.

На тим стратиштима мора се бити прецизан и додати да су ту највише страдали Срби  (95 посто). Да потомци и сви Срби могу да  запале свећу и поклоне се сенима својих предака пред обележјима каква имају и други страдали народи широм света. Немци су на пример изградили капелу страдалим немачким војницима, зато је време да и ми исто учинимо. Једино тако ћемо  указати  поштовање  страдалим Србима за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој”, говори Ђорђе Бојанић.

Продуцент филма ,,Страдање Срба у Карашјоку”  Бранко Димовић Димески, сигуран је да ће норвешке власти разумети и одобрити изградњу капеле и православног Крста на овим стратиштима.

,,Прошло је 80 година од страдања српских логораша у логорима у Норвешкој.

Норвешка филмска екипа је снимила филм ,,Логор смрти у Карашјоку и добри помагачи”.  Преко 4.000 српских логораша послато је на робски рад за време Другог светског рата у Норвешку, 2398 се никада није вратило својим кућама. Најмлађи међу њима имао је само 12 година.

Велики подвиг учинили су норвежани који  су хранили логораше и на тај начин ризиковали своје животе”, прича продуцент Бранко Димовић Димески.

Приредила: Српска историја

Back to top button