Срби Хрватске

СЛИКОПИСИ ЗЛА: Козара у извјештајима Курта Нехера

Ових дана навршава се 75 година oд окончања немачке „Операције Козара“ која је однела преко 70.000 хиљада људских живота, углавном цивила, а скоро трећина жртава била су деца. Тим поводом, новинар Данко Васовић је направио документарац са видео-извјештајима њемачког ратног репортера који до сада нијесу виђени

Пише: Мирољуб Мијушковић

-Пре недељу дана сам завршио без претеривања значајно дело. Реч је о документарном филму „Од ратног дописника Курта Нехера“, који се односи на „Операцију Козара“. Нехер је један од најпознатијих немачких репортера у Другом светском рату,  а његов извештај до сада није био објављиван. Оригинал се чува у Националном  архиву у Вашингтону – каже аутор филма Данко Р Васовић, новинар и публициста који се прочуо демифистиковањем улоге бившег генералног секретара УН и председника Аустрије Курта Валдхајма управо у ратним дејствима Вермахта у западној Босни.

Ових дана навршава се 75 година oд окончања немачке „Операције Козара“ која је почела последњих дана маја 1942.године, наставила се крвавим борбама у јуну и до краја јула однела преко 70.000 хиљада људских живота. Жртве су углавном били цивили, који су ликвидирани на лицу места, током такозваног чишћења терена, или су депортвани у логор Јасеновац, где их је такође чекала смрт. Скоро трећина жртава била су деца.

СЛИКОПИСИ ЗЛА: Козара у извјештајима Курта Нехера

То је, апсолутно, била геноцидна операција, најсуровији вид геноцида, почињен у тренутку када је Хитлерова Немачка била најјача, када никоме није полагала рачуне. Документи о томе су презентовани и у Нирнбергу, као пример геноцидне операције јер су структна наређења била очистити терен, стрељати све изнад 12 година. Нажалост, нико због тога није одговарао – наводи Васовић.

Он објашњава да је до Нехеровог извештаја дошао тако што је својевремено сарађивао сс људима из америчког Миинистарства правде, од којих је добио око 300 различитих докумената о Курту Валдхајму. Американце није Козара много занимала, али су испоштовали чињеницу да је Васовић био први новинар у свету који је писао о улози председника Аустрије у другом светском рату, који је био одликован Хитлеровим  гвозденим крстом, а одликовао га је и поглавник независне државе Хрватске Анте Павелић – сребрном круном колајне краља Звонимира ( 27. децембра 11941.) Непуних двадесет година касније, Валдхајма је одликовао и Јосип Броз Тито – Југословенском заставом, највишим одликовањем СФРЈ.

Тај Нехеров извештај је имала и наша војска, али је он био сакривен у Архиви оружаних снага СФРЈ. Зашто? Па, требао је држати под кључем Козару и Јасеновац, сакрити геноцид над српским народом, чиме је спасен и Тито, који је њега одликовао, истиче наш саговорник.

СЛИКОПИСИ ЗЛА: Козара у извјештајима Курта Нехера

Немци су педантно пратили сваки минут операције своје борбене групе „Западна Босна“, која се састојала из 714. пешадијске дивизије, моторне дивизије, којом је командовао генерал лајтнант Фридрих Штал, делова 717. и 718. дивизије и већег броја усташких јединица. Укупно око 11.000 хиљада немачких војника и око 20.000 хиљада устааша.У обручу се налазило око 3.000 хиљаде партизана, којима је командовао Коста Нађ, и голоруки народ.

Нехеров извештај  почиње речима да се између реке Уне и Сане налази предивни, бајковити и шумовит предео… и онда брзо прелази на главну ствар: да се ту налази „наоружана хорда“ , коју сходно нацистичкој идеологији назива “правом нижом расом људи“. Он каже да треба вратити мир у тај део Босне, јер „хорда изводи борбене акције, пљачка…“

-Међутим, прави  разлог, о  чему јавност мало зна, био је да је туда требала да прође немачка пруга, којом би Хитлер пребацивао нафту из Бакуа и жито из Украјине. Да има непрекинуту железничку линију од СССР-а, јер су они те 1942.године били убеђени да ће добити рат који се на прекретници нашао тек у зиму пред Сталјинград – истиче Данко Р Васовић .

СЛИКОПИСИ ЗЛА: Козара у извјештајима Курта Нехера
Павелић дочекује њемачке официре

Текст немачког ратног репортера  у Васовићевом филму прати камера НДХ. На оригиналним усташким сликописима, који такође никада нису приказани, јасно се види и Курт Нехер с бележницом у рукама. На целулоидној траци су остали забележени почетак операције, састанак и руковање генерала Штала и Павелића, полаазак са заграбачког колодвора долазак у Костајницу, извођење борбених операција… Сликописа има 38, међу којима су и снимци из Јасеновца: унутрашњост, усташки дужносници, заточеници… Злогласни логор су тог лета напунили Козара и Поткозарје.

-Велики стручњак др Душан Пленча, који је био први управник Војног музеја на Калемегдану, а такође и директор Војноисторијског института, искрено ми је рекао шта се догађа око Козаре и Јасеновца. Прибавио сам сигнатуре филмова и после његове смрти нашао сам их у Југословенској кинотеци. Зову се „Сликописи НДХ“ – наводи Васовић.

Оригинал документарног филма „Од ратног дописника Курта Нехера“ је на енглеском језику, траје један сат, а наредних дана би требало да добије и титл на српском. На Јутјуб каналу је већ постављена шпица (трејлер) под називом „By  Kurt Neher War Correspodent“  и траје два минута и 29 секунди.

СЛИКОПИСИ ЗЛА: Козара у извјештајима Курта Нехера
Данко Васовић

Немачки ратни извештач Курт Нехер је током Другог светско рата објавио две књиге: “Србија, Грчка, Крит без непријатеља (Serbien, Griechenland, Kreta feindfrei,1941.) и „Наша борба на Балкану“ (Unser Kampf auf dem Balkan, 1942), kaо коаутор с Францом Гајзлером, Јозефом Мерцом и Францом Тирфедом. После рата наставио је да ради као новинар ЦДФ телевизије, све до пензије. У послератном периоду потписао је јо неколико књига: „Северна Африка не налази мир“, „Војник и технологија“ и више издања „Годишњака Луфтвафе“.


Књига Данка Р. Васовића о афери “Вадхајм“ требало је да изађе 1986.године, али је прво објављена у Норвешкој 1987. године. Наш познати новинар, аутор је и документарног филма „Валдхајм-скривено зло“ који је 2012 . године на Међународној конференцији о холокаусту, одржаној у Меморијалном комплексу “Јад Вашем“ у Јерусалиму, привукао велику пажњу.

(Политика)

Преузето МАГАЗИН СЕДМИЦА

 

Back to top button