Колумна

СИМА ИГУМАНОВ ОСНИВАЧ БОГОСЛОВИЈЕ У ПРИЗРЕНУ

РУСКИ ЦАР АЛЕКСАНДАР II НИКОЛАЈЕВИЧ ПРОИЗВЕО ЈЕ СИМУНУ АНДРЕЈЕВИЋА ИГУМАНОВА У ПОЧАСНОГ ГРАЂАНИНА ПЕТРОГРАДА

Приредила, Зорица Пелеш

За патриотско пожртвовање и ширење просвете у Старој Србији, која је била у канџама незасите Отоманске империје, руски цар Александар Други Николајевич, деда последњег руског цара Николаја Другог Романова, указао је велику част Сими Игуманову, прогласивши га почасним грађанином руске царске престонице – ПЕТРОГРАДА.

СИМА ИГУМАНОВ ОСНИВАЧ БОГОСЛОВИЈЕ У ПРИЗРЕНУ
РУСКИ ЦАР АЛЕКСАНДРА ДРУГИ НИКОЛАЈЕВИЧ

За време свог живота у царској Русији Сима је, видевши како се диже и напредује народна школа у царској Русији, схватио да се и његов српски народ може једино просветом уздигнути. И зато је у родном Призрену отворио чувену Богословско – учитељску школу 1871.године, којој није било равне у целој турској царевини.

Ту своју жељу могао је да оствари,јер је био руски поданик и зато је у свом тестаменту навео да све своје имање оставља на просветне сврхе српског народа у Старој Србији, а врховно туторство над Богословијом у Призрену поверио је царском руском посланству у Београду.

Велику подршку имао је Сима у чувеном руском конзулу у Призрену Ивану Јастребову, коме је својим тестаментом , чију копију сам пронашла у заоставштини проте Стеве Димитријевића, једног од чувених ректора Богословије, оставио ЗЛАТНИ САХАТ С ЛАНЦЕМ.

СИМА ИГУМАНОВ ОСНИВАЧ БОГОСЛОВИЈЕ У ПРИЗРЕНУ
Биста Симе Игуманова (Призренска Богословија)

Публициста, Зорица Пелеш

Српска историја

Back to top button