Срби и Руси

Сећање на Русе и Русију у Сенти, сто година касније

У организацији Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. год. ОО Сента и Српског културног центра „Стеван Сремац“,  у Сенти је протеклог викенда одржан дводневни програм поводом сећања на Русију у Првом светском рату.

У петак 19.октобра у просторијама Српског културног центра у Сенти је одржано предавање „Николај II Романов и Срби”. О теми су говорили др Александра Тимофејев, виши научни сарадник Института за новију историју Србије и Јован Гашовић, професор историје, који је био и домаћин вечери.

У суботу 20.октобра 2018.године на православном гробљу у Сенти одржана је комеморација и парастос руским царским војницима страдалим у заробљеништву, у аустро-угарском логору, у сенћанском крају током Првог светског рата.

Том приликом, присутнима се обратио професор историје Ненад Шбрбић, председник општинске организације Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године из Сенте, док је парох сенћански презвитер Далибор Зарић служио парастос.

Сећање на Русе и Русију у Сенти, сто година каснијеВенце на споменик су положиле делегације, поред организатора, представници локалне самоуправе, КИД „Јован Мушкатировић“, те делегације кикиндског градског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године и СУБНОР-а Кикинда.

Иначе, споменик посвећен руским војницима који су изгубили живот у заробљеништву у време Првог светског рата 1914-1918.године, уређен је током маја ове године, захваљујући акцији у организацији овдашњег одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године, а за уређење споменика, који је дуго времена био запуштен, добијена је сагласност Српске православне црквене општине Сента.

Овај споменик као изузетно вредан и важан траг прошлости који није познат широј јавности, помало је био заборављен, посвећен је руским војницима који су у периоду 1914-1918.године изгубили живот у ратном заробљеништву у Сенти. По речима председника OO Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.год. Ненада Шкрбића, у Сенти, у аустро-угарском логору за ратне заробљенике са источног фронта, према расположивим подацима страдало је 52 руска војника. На месту колективне гробнице Сенћани су на десетогодишњицу избијања Првог светског рата, 1924. године, подигли споменик страдалим Русима. У то време у Сенти је постојала руска колонија која је била сачињена од царских емиграната који су имали своју библиотеку и оставили трага у културном и јавном животу Сенте.

Пише, Остоја Војиновић

Back to top button