Ђорђе БојанићСрби и Руси

Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије

Нови документарни филм “Срби који су обележили историју Русије”, завршен је пре неки дан. Документарац  је рађен у склопу руског међународног пројекта Центра Восхождение (Шуја, Руска Федерација)  и  ОШ “Бубањски хероји” из Ниша.

Драго ми је да се ова међународна сарадња са руским школама наставља, ово је седми документарни филм у протекле три године који су ђаци ОШ “Бубањски хероји” из Ниша снимили са руским ђацима. Сарађивати са руским ђацима је велика част, ипак ту велику даљину која раздваја два братска народа  сада спаја технологија и обострана братска љубав ученика и професора, које веже само један циљ,  очување Братске нераскидиве везе кроз историју. Циљ је увек исти, проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције кроз корелацију историје и веронауке у коме подједнако учествује и мој колега вероучитељ, ђакон Дејан Јовановић,  прича Ђорђе Бојанић.

Као гост, свој допринос дала је и публициста г. Зорица Пелеш.

Велики допринос поред наших ученика који  говоре о Грофу Сави Владиславићу, дао је и отац Владимир Сербиненко, који живи у граду Иваново (Руска Федерација), дипломирао је на универзитету у Иванову, завршио је и Богословиjу у граду Иваново и одлуком црквене власти хиротонисан као ђаакон,  отац Владимир који служи у jедноj  цркви у граду Иваново. Он преноси ученицима да су његови преци дошли у Русију у 17. веку из Србије, и врло је свестан својих корена, прича Ђорђе Бојанић.

Ученици у центру  Восхождение (Шуја, Руска Федерација), по благослову оца Саве су говорили  у теми ” Срби који су обележили историју Русије “.  Срби су у Русиjи били присутни неколико векова. Срби се скоро пуних три векова континуирано исељавали  у Русију, што појединачно, кадкад у мањим, понекад у већим и бројнијим групама. Вредни и марљиви, наустрашиви и храбри, и увек безгранично одани својој новој домовини и њеним интересима, Срби заслужују љубав и велико поштовање руског народа.  Шира јавност мало зна да је у чувеној Бородинској бици  1812. у руској војсци ратовало чак десет генерала Срба, већи број команданата нижег ранга и обичних војника. У политици истакао се гроф Сава Владиславић Рагузински, као дипломата Петра Великог склопио је Кјахтански споразум између Русије и Кине. Вајар Јевгениј Вучетић познат jе по споменицима у совјетско доба као што су Споменик војнику ослободиоцу у Берлину , Мајка отаџбина зове! у Волгограду, прича Александар Николајевич Муравјов, професор историје из Русије.

Кроз ову Руско–српску сарадњу видимо да историја нема граница, поготово између Русије и Србије.

Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије Руски и српски ђаци о Србима који су обележили историју Русије

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button