Срби Хрватске

РТРС: Обележен Дан сећања на Јадовно (ФОТО/ВИДЕО)

У организацији Удружења “Јадовно 1941” обиљежено је 80 година од страдања 38.000 Срба у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг. У храму Светог Петра и Павла у Смиљану служен је парастос, а помен жртвама код Шаранове јаме на Велебиту. Упркос претходно добијеној дозволи учесницима обиљежавања у Хрватској онемогућено је постављање Часног крста поред јаме Бадањ. Крст је освештан и остављен у манастиру Медак.

Јама Бадањ на Велебиту, недалеко од села Ступачиново, у којој су на најсвирепији начин убијени недужних Срби, лоцирана је крајем прошле године. Чланови Удружења “Јадовно 1941” хтјели су да поставе Часни крст, али нису успјели.

Након позитивних искустава са полицијом из Госпића, саопштено нам је да новоизабрани начелник општине Карлобаг Борис Смојвер одбија да већ унапријед припремљен, усаглашен и одобрен протокол испоштује, односно, онемогућено нам је да поставимо крст тамо гдје је замишљен, изнад јаме Бадањ, која је једна од јама која је прогутала највише Срба – рекао је Данијел Симић, предсједник Скупштине овог удружења.

РТРС: Обележен Дан сећања на Јадовно (ФОТО/ВИДЕО)
19.06.2021. Освештање Часног крста посвећеног православним Србима побијеним од стране хрватских усташа у јами Бадањ, на Велебиту код села Ступачинова. На Дан сјећања на Јадовно 1941. ФОТО: Никола Зајц – УГ Јадовно 1941.

Освештани Часни крст остављен је у манастиру Медак. У оквиру обиљежавања, у Смиљану је служен парастос Светим новомученицима јасеновачким. Поред храма налази се гробница с остацима 550 Срба из овог краја, који су страдали у Другом свјетском рату. Код Шаранове јаме, организован је помен жртвама овог злогласног логора смрти, у коме је страдало не мање од 38.000 Срба. Због епидемиолошких мјера, број посјетилаца био је ограничен.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно морална је обавеза и дуг свих Срба према прецима, који су страдали на овом мјесту.

– Његовање културе сјећања је најмање што можемо учинити да се такви злочини не забораве и не понове – истакла је Маја Радивојац, савјетница министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Дужност свих нас је да се активније укључимо и дамо допринос настојању да истина о усташким звјерским злочинима у овом комплексу логора изађе на видјело.

– Ово подручје је прогутало, премо доктору Ђури Затезалу, не мање од 40.000 жртава, од тога 38.000 Срба који су довожени су с подручја цијеле тадашње НДХ -истакао је Душан Басташић, предсједник Удружења грађана “Јадовно 1941”.

Патријаршијски благослов за обиљежавање Дана сјећања на жртве логора смрти у Јадовну, Госпићу и на Пагу дао је патријарх српски Порфирије.

Извор: РТРС

Опрема: УГ Јадовно 1941.

Back to top button