Колумна

Радмила Тонковић: Одлазак пилотске легенде

К О М Е М О Р А Ц И Ј А, БРАНКО БИЛБИЈА (1947-2022.)

Говорила: Академик проф. др
Радмила Тонковић

ТУЖНИ СКУПЕ,

Данас се опраштамо од нашег драгог друга и пријатеља Бранка Билбије. И тешко је говорити овим тужним поводом, лакше би било говорити са Бранком охрабрени његовим осмехом, очима и подршком.

Радмила Тонковић: Одлазак пилотске легенде
Академик проф. др Радмила Тонковић

Како драги Бранко данас летиш без претполетног прегледа летелице, а знаш да није по пропису. Знам, да те чека небеска ескадрила да станеш на њено чело као најбољи и најхрабрији предводник небеских летача. Претужна сам, што си купио карту у једном смеру, ко те наговорио. Добро знамо и чули смо Твоју богату професионалну биографију и од господина генерала Кастратовића и знамо да си био легенда за живота, жива енциклопедија, музеј с артефактима који хода и несебично увек говори о својем елитном РВ и ПВО не дајући никоме да га напада. Био си храбри Динарац, стамен, усправан, принципијелан, честит, оличење несаломиве духовне вертикале свог србског народа. Имао си бридак ум и оштар језик, генијалан интелект и разум, огромно и дивно срце и широку душу, за оне којима би допустио да ти приђу.

Болеле су Те многе неправде људске, неправде према нашем србском народу, али и професионалне неправде. Уградио си у себе науку, вештину, професију пилота која захтева целог човека, без остатка, летење и небо су за тебе били дом, изазов, али и смирај. Тамо си био свој господар, цар и увек победник. И волео си победнике, радовао се њиховим успесима и победама, а мрзео си кукавице и издајнике. У новчанику си носио неке исечке из новина о издајницима и често ме питао – Радице, како се ово десило са овим човеком? А знао си, а ниси хтео да знаш, болело те, и то јако…

Сменио си цео ратни кризни штаб, НАТО те прерано и сурово пензионисао, говорио си храбро да је 1999. године била НАТО-агресија на нашу суверену државу, онда када је реч агресија  на државном нивоу била забрањена.

Ти ниси био сујетни и помпезни генерал, већ људина са чином генерал-мајора, паметан, уман, пун разума и савета за сваког човека.  Иако сам ја говорила, да човек мора да буде zoon politicon још од Аристотела, тј. homo politicus, Ти си ми одговарао да ти ниси нити у једној партији и да је Твоја партија – Твоја ПАТРИА, Твоја Отаџбина.

Радмила Тонковић: Одлазак пилотске легендеРадили смо заједно на разним пројектима од хипербаричних комора, техничке документације за летелице и наоружање, до нашег АЕРОМАГАЗИНА, часописа за популаризацију  ваздухопловства без граница, и то 18 година као последњи Мохиканци, чак и бесплатно…Често смо нашим сарадницима нас двоје плаћали хонораре, и овом приликом желим да се захвалим издавачу Бранку Николићу, дипл.инг. из Жаркова, који је био трећи Мохиканац и подржавао нас, а и он нас је напустио у децембру 2021. године.

Заиста фасцинира податак, да је генерал-мајор Бранко Билбија као пробни/опитни пилот летео на 35 типова авиона, а ја томе морам да додам, да сам путујући по свету упознала многе пилоте који су са њим летели у Француској, Великој Британији, САД, Судану, СССР/ Русији, где ми је чувени пилотски ас Херој СССР/Русије Валериј Мењицки рекао за Бранка, да је он горостас са Балкана, див из реалне бајке. Свет је био одушевљен Бранком Билбијом, пилотском легендом, нашом легендом, попут унука славног Сент Егзиперија, такође пилота. Славни пилот Владимир Бабак из концерна „Сухој“ је по мени годинама поздрављао Бранка дивећи се његовим летачким бравурама, које је памтио са париског аеромитинга на „Ла Буржеу“. Поводом 100-годишњег јубилеја РВ Руске Федерације Бранко је одликован орденом „СИЛА РУСИЈЕ“, као и генерал Бајић и моја маленкост.

БРАНКО БИЛБИЈА је био аутентични господин par exellence, високи професионалац, полиглота, човек испред свог времена, ратни пилот – витез, грађанин света и монументална фигура нашег Ратног ваздухопловства, који је на највиши ниво подигао  углед наше Отаџбине у свету, он је наша најславнија историја. Светски, а наш!

Збогом пријатељу мој и хвала Ти за све што си учинио за наше целокупно ваздухопловство, јер си био редак пример врсног пилота и изузетног познаваоца авијацијске технике и велики човек, који је тако гордо звучао, гордо и поносно корачао васионом и славно ушао у историју!

Небо Ти се радује, а ми тугујемо! Небо се богати, а ми осиромашујемо Твојим одласком!

Збогом непоновљива људино и легендо!

Плаво Ти небо!

Београд, Дом Војске 18.08.2022.год.

*

I N     M E M O R I A M

У вечну небеску ескадрилу и легенду је заувек одлетео мој велики друг, дугогодишњи пријатељ и сарадник генерал-мајор авијације у пензији БРАНКО БИЛБИЈА, опитни и пробни пилот и инструктор летења.

Увек и у свему најбољи и у Гимназији у Мостару и у Ваздухопловној војној академији у Задру у 19. класи и у дугогодишњој служби у РВ и ПВО на многим командним дужностима (Ваздухопловни опитни центар – све дужности од опитног/пробног пилота до наченика; директно укључен у пројекат НА-надзвучног авиона; у Команди РВ и ПВО – помоћник команданта за летачке послове и начелник одељења за ваздушну подршку; директор Савезне управе за контролу летења).

Током своје плодне и успешне каријере генерал Билбија је кроз десетине хиљада летова летео на више од 35 типова ваздухоплова остаривши хиљаде сати налета: Аеро-3, 522, Тандерџет, Галеб, Супергалеб, Орао, МиГ-21, МиГ-29, Мираж, ЈаК-40, Лирџет-25….

Носилац је многобројних ордена и признања, како домаћих, тако и страних и на многим аеромитинзима у свету је својим летачким бравурама одушевљавао и публику и еминентне стручњаке из ваздухопловства.

У ваздухопловном часопису АЕРОМАГАЗИН смо 18 година били најупорнији и најистрајнији уредници у разним условима рада овог јединственог часописа на Балкану за популаризацију ваздухопловства.

Генерал-мајор БРАНКО БИЛБИЈА је био прави пилот, прави господин, прави џентлмен и прави човек и сарадник.

ДРУЖЕ МОЈ, ПЛАВО ТИ НЕБО, КОЈЕМ СИ ПОСВЕТИО ЦЕО ЖИВОТ И СВУ СВОЈУ ЉУБАВ И КАРИЈЕРУ И ХВАЛА ТИ ЗА СВЕ ШТО СИ УЧИНИО ЗА НЕШЕ СЛАВНО РВ И ПВО!

ТУГУЈЕМ!

Говорила: Академик проф. др Радмила Тонковић

Приредила: Српска историја

Back to top button