Срби ХрватскеЗанимљивостиПравославље

ПРОТА СТЕВА ДИМИТРИЈЕВИЋ О СТЕПИНЦУ 1948.ГОДИНЕ

Прота Стева Димитријевић је у једном писму Петру Момировићу, 25.марта 1948.године,  пишући о утамниченом епископу Варнави Настићу, изнео своје мишљење о, тада такође утамниченом, Алојзију Степинцу:

” …То се требало да увиди и да се православно религиозно опијени владика, физички слабодушан, осуђује на многогодишњи принудни затворенички  рад, док се римокатоличком владици Степинцу, који је МОРАЛНИ  САУЧЕСНИК у  уништавању стотине хиљада Срба, рушењу стотине богомоља  православних и насилном превођењу у римокатоличанство, створи чак у затвору капела ради свакидашњег мољења и за нестанак осталих шизматика. Разум је требао да надвлада мржњу.
Даће Бог, да он накнадно изврши своје дело, ублажи тамновање православног владикеу коме су сви мислени Срби православци гледали и очекивали будућег морално – националног Месију у срцу Босне поносне”.
Степинац је осуђен због сарадње са усташама 1946.године, али је после неког времена пуштен да казну издржава у кућном притвору, у коме је и умро 1960.године.
Епископ Варнава, који је рођен у Америци 1914.године, је утамничен 1947. године због наводне издаје и слабљења државе – економски и војно и због ширења националне и верске мржње.
ПРОТА СТЕВА ДИМИТРИЈЕВИЋ О СТЕПИНЦУ 1948.ГОДИНЕ
Епископ Варнава

Осуђен је на 11 година затвора, али је и он касније пуштен у кућни притвор. Његово тамновање, у тзв.кућном притвору, у манастирима Ваведење у Београду, Гомионици код Бања Луке , Крушедолу и Беочину у Фрушкој Гори , било је под сталним надзором милиције, која га је често до бесвести тукла.

Пре неколико година добила сам од оца, др Саве Јовића, секретара Св.Синода СПЦ,  његову потресну књигу о св.мученику Варнави Настићу, коју треба да прочитају сви србски свештеници, али и народ србски. Препоручујем свима да на Јутјубу послушају потресно казивање др Саве Јовића –“Прота Саво Б.Јовић – Св.Еп. Варнава исповедник Хвостански”
Приредила, Зорица Пелеш
Back to top button