Ђорђе БојанићКошаре

Погледајте трејлер за документарни филм ,,КОШАРЕ”

Симболика уводне шпице... лед, наноси снега, ветра, ватра из камена, хладноћа, окамењена војска...

Овај кратак документарни филм (35 минута) приказаће суштину и значај ове битке и јунака, и неће улазити у детаље битке. Намењен је ђацима у циљу да им приближи ово јунаштво и значај битке на Кошару.

Наш крајњи циљ је да овај филм понудимо свим школама у Србији да га ђаци осмог разреда и средњих школа погледају 25. марта у понедељак или 11. априла 2024. год и да добијемо препоруку министарства просвете, надам се да ћемо успети, наглашава Ђорђе Бојанић.

У филму ће  говорити херој са Кошара Дарко Анђелковић.

Чућете и казивања  и песму о хероју са Кошара Ивану Васојевићу Јагуару коју казује његов брат др Данило Васојевић.

Завршну реч даће и пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић.

Кадрови за покривалице и сцене снимани суна обронцима Јелашничке клисуре и Црном врху.

Хвала Даници Црногорчевић и Duo Digital Mediа из Крагујевца.

Очекујемо да филм буде готов до 20. марта 2024. год, наглашава Ђорђе Бојанић.

Погледајте уводну шпицу (трејлер), овде

Иван Васојевић звани Јагуар, био је водник Војске Југославије. Погинуо је у бици на Кошарама 11. априла 1999. године на Васкрс. Тог дана на Васкрс су погинули и Предраг Богосављевић, Миленко Божић, Дарко Бјелобрк и пас мајор Лестер. Два дана пре његове смрти 9. априла 1999. Иван са своја 12 војника  бранио  је гранични камен Ц 3/6. у борби са албанским терористима. То је била борба 12 српских јунака на 300 терориста.

Водник Иван Васојевић постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Кошаре и Паштрик, су српски Термопили. То је и највећа битка у новијој српској историји, место на којем се бранио опстанак Србије.

Битно је да се Српство буди и да се неда да та деца војници оду у заборав сви који су живот дали за нашу отаџбину Србију!

О бици за Кошаре се много прича а премало зна.

Најтежи и најсуровији део ове границе, биле су планине које сви балкански народи називају проклетим планинама, или Проклетијама. Управо на овом месту, на Јуничкој планини налази се караула Кошаре, смештена између Пећи и Ђаковице, на само 200 м од државне границе са Републиком Албанијом.

Ни корак назад! Нема повлачења! – једина је команда која је 1999. године на државној граници са Албанијом била сувишна…

То сви морамо да знамо, наглашава Ђорђе Бојанић.

Ово ће бити кратка прича и поносна.

Кошаре су херојски подвиг припадника Војске Југославије који су зауставили копнену агресију на нашу земљу 1999.године, а већина бораца били су деца која су у том  времену служила војни рок. Ти јунаци одолели су нападима далеко бројнијег и технолошки развијенијег непријатеља, натеравши га да потражи решење завршетка агресије у потписивању мировног споразума. Тако да је са Кошара и Паштрика проистекла резолуција 1244 Савета Безбедности УН на основу које и данас Косово и Метохија су саставни део Републике Србије. Народно предање је већ препознало у борбама на Кошарама и Паштрику, символ отпора СР Југославије новој светској Тиранији. Што је изнедрило родољубиве песме „Јунаци са Кошара“, „Вила са Кошара“ и друге.

Ове године у Храма Светог Василија Острошког  у Нишу,  на годишњицу почетка НАТО агресије на Србију 24. марта, бити откривена јединствена спомен-крипта новим косовским јунацима. У спомен-крипти уклесана су имена свих српских ратника који су положили животе на олтар отаџбине бранећи српску духовну и националну колијевку – Косово и Метохију од 1998. до 2003. Осликавање у Храму раде руски фрескосликари.

Вечна Слава Херојима са Кошара и Паштрика!

Живе Поштујмо, Мртве Не Заборавимо!

*Филм је рађен без икаквих донација и финансија, рађен је из душе и срца и љубви према отаџбини Србији. Филм није профитабилан. Биће приказан преко јутјуба.

Погледајте трејлер за документарни филм ,,КОШАРЕ"

Приредила: Српска историја

Back to top button