Косово и МетохијаНовости – ДешавањаСрби северне Албаније

Подигнимо споменик Ђурађу Кастриоту у БГД, стоп лажима о Скендербегу!

Након што смо 2013. године покренули иницијативу да се у центру Београда подигне споменик српском добротвору – руском цару Николају Другом Романову (што је недуго затим и учињено), редакција „Србин инфо“ данас је Скупштини града Београда предала захтев да обележје у српској престоници добије и Ђурађ Кастриот, један од најпотцењенијих српских хероја и владара.

Наравно, реч је о историјској личности наше културне баштине, а која је неоправдано присвојена од стране албанског народа.

О пореклу и животу Скендербега (Искендер бег, Александар Арнаут), како су Османлије звале Ђурађа по примању ислама, постоје бројни и необориви докази, који недвосмислено указују на његово српско порекло, православно ктиторство и одбрану хришћанства (када се одметнуо од Османског царства).

С обзиром на све већи број страних туриста који последњих година бораве у Београду, сматрамо да је од великог значаја да се у Београду подигне споменик Ђурађу Кастриоту и у сажетој форми поред споменика овековечи истина о овој историјској личности, како бисмо му као грађани Београда и Србије одали пошту коју и заслужује.

Редакција „Србин инфо“ ће у наредном периоду реализовати бројне јавне расправе, емисије и панеле о овој теми и то са еминентним историјским, научним сарадницима.

На овим страницама бићете у прилици и да прочитате интересантне историјске текстове о правом Скендербегу, а не лажном култу модерне албанске нације.

Наша врата су отворена и за читаоце сајта „Србин инфо“, који могу да нам пошаљу своје идеје, предлоге или да нам помогну у реализацији ове идеје.

Исправимо историјску неправду, подигнимо споменик Ђурађу, а не Скендербегу!

Уредништво портала „Србин инфо“

Back to top button