Срби Црне Горе

Перовић: Назив Српска православна црква треба променити (ВИДЕО)

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић је казао да национализам не може бити темељ црквеног идентитета, те да се о томе унутар цркве озбиљно разговара.

“Српска православна црква није најпримеренији назив за једну православну цркву, као што није ни руска, ни бугарска. Али није на политичарима да решавају како да превазиђемо те националне називе и како ћемо доћи до назива и конституције цркве која нас неће национално оптерећивати. То је основни проблем. Неко је кренуо то да решава, а не зна ништа ни о политици а камо ли о цркви,” казао је Перовић на трибини „Религија, философија и наука у 21. веку“.

Перовић је објаснио да су челници власти у Црној Гори током разговора са представницима Митрополије црногорско-приморске хтели да причају о уређењу цркве, што је неуставно и чиме политичари не треба да се баве.

„До разговора је дошло и договорено је да не буде обавештена јавност, јер се нисмо имали чим похвалити, ни представници власти, ни представници цркве. Састанак је био као судар светова. Представници цркве су ишли да причају о закону, а челници власти су хтели да причају о уређењу цркве у држави, што је неуставно и чиме политичари не треба да се баве. Добили смо једну непристојну понуду“, рекао је Перовић.

Он је објаснио да је тек на крају састанка понуђена суспензија закона, те да је та понуда у ствари куповина времена пред изборе, како се та тема не би решила благовремено, него да бисмо са њом ушли у предизборну кампању.

“Ми то задовољство господи из власти, у оној мери у којој смо разумни грађани, нећемо дозволити,” поручио је Перовић.

„Национални префикси су етнофилетизам, а етнофилетизам је осуђена јерес на једном сабору који је одржан крајем XIX века. Ми тај проблем имамо, у Цркви су свесни тог проблема. О њему је било речи и на Критском сабору, који није био васељенски јер нису учествовале све помесне цркве, али су теме биле васељенске. Ја бих волео да ми у Црној гори први дамо импулс за решавање тог питања. Национални префикс нам прави проблеме и имамо макар два добра разлога да га се решимо“, испричао је Перовић.

Погледајте видео:

Антена

Преузето ХРОНОГРАФ

Back to top button