Колумна

Овако ће изгледати српске светиње на КиМ ако дозволимо стварање велике Албаније (ФОТО) (ВИДЕО)

Као што је познато, током читавог средњег века држава Србија се простирала на територији данашње северне Албаније, ту је живео српски народ и њоме су управљали српски краљеви, цареви и властела.

Штавише, град Скадар је дуго био престоница Србије, у њему су се сахрањивали српски краљеви из династије Војислављевића, а за време њихових рођака Немањића, Скадар је био град из кога је владао ”млади краљ” Немањић тј. онај који је одређен да наследи немањићки престо.

Нераскидива народна традиција је такође везана за овај део некадашње српске државе, почев од ”Зидања Скадра на Бојани” итд. Сећамо се сви из школе:

”Град градила три брата рођена, До три брата, три Мрњавчевића: Једно бјеше Вукашине краље, Друго бјеше Угљеша војвода, Треће бјеше Мрњавчевић Гојко;

Овако ће изгледати српске светиње на КиМ ако дозволимо стварање велике Албаније (ФОТО) (ВИДЕО)
Православни манастир Светог Власија код Драча прије рушења.

Град градили Скадар на Бојани, Град градили три године дана, Три године са триста мајстора; Не могаше темељ подигнути, А камоли саградити града:

Што мајстори за дан га саграде, То све вила за ноћ обаљује…”

Све што пипнете у Скадру и данашњој северној Албанији из периода средњег века је српско и потиче од Срба.

Ово што видите је потресан снимак из најмрачнијих архива албанске тајне службе, настао 1969. године, а у питању је рушење динамитом једне велике српске средњевековне светиње у околини Скадра из 13. века.

Нису само Титове комуноусташе Црногорци рушили цркве у име комунизма и атеизма. У Енвер Хоџиној Албанији је то ишло још даље, пошто је албански комунистички диктатор потпуно забранио било какву религију и увео албански комунистички национализам маовског типа, зачињен идејом о њиховом тобожњем пореклу од Илира итд.

И док су црногорске комуноусташе биле заузете рушењем Његошеве заветне капеле Светог Петра Цетињског на Језерском врху на Ловћену 1972. године, пре њих, њихова идеолошка браћа (за које су се током рата борили Светозар Вукмановић Темпо и остали Титови партизани у нади да ће од Албаније створити 7. југословенску републику) овако су рушили српске православне светиње.

На снимцима је чувена Богородичина Црква из 13. века, чији је ктитор наша краљица Јелена Анђела (позната као ”Анжујска”), супруга српског краља Стефана Уроша I и мајка српских краљева Драгутина и Милутина. У овој цркви се и венчао Србин Ђурђе Кастриотић Скендербег, син Јована и Војиславе Бранковић и велики борац против османске окупације. Видите како је динамитом потпуно разнета ова наша светиња!

Овако ће изгледати српске светиње на КиМ ако дозволимо стварање велике Албаније (ФОТО) (ВИДЕО)
Поглед на скадарску тврђаву Розафу. Срби су своју највећу тврђаву назвали Розафа по граду у Малој Азији у коме је мученички пострадао свети православни ратник Сергије (Свети Срђ). У близини Скадра налазио се и српски православни манастир Светих Сергија и Вакха

Наша краљица Јелена Анжујска је иначе већи део свог живота провела управо у Скадру у ком се и замонашила и завршила свој земаљски живот. Најпознатија њена задужбина је манастир Градац у Рашкој, где је и сахрањена, као и црква светог Николе у Скадру, где је замонашена. Обнављала је такође велики број светиња, међу њима и манастир Светих Сергија и Вакха на обалама реке Бојане код Скадра.

Овако ће изгледати српске светиње на КиМ ако дозволимо стварање велике Албаније (ФОТО) (ВИДЕО)
Скадарска тврђава, поглед на престону Саборну цркву Светог Стефана

Ово је прилика да видите до чега доводи агресивни атеизам увијен у комунистичку обланду, а такође је и сведочанство затирања трагова српског народа у Скадру и северној Албанији. Али оно најважније што се може закључити је да ће овако проћи све српске светиње на Косову и Метохији уколико им дамо ”столицу у УН” или им омогућимо стварање велике Албаније која ће да се простире до Копаоника. Колико има присуства Срба и српске културе данас у Скадру и околини, толико ће их за коју деценију бити и на Косову и Метохији уколико сад попустимо.

Извор ФБ страница Историја Срба

Преузето ХРОНОГРАФ

Back to top button