Новости – Дешавања

Отворена спомен – соба „Косметске жртве – јунаци отаџбине – хероји Кошара“ (ФОТО)

У Вождовој улице данас је отворена Спомен соба у част погинулих и настрадалих цивила, војника и полицајаца, киднапованих и убијених у од 1998., 1999., 2000., 2004. и 2014. на Косову и Метохији.

„Слике говоре више од речи. Ми, породице жртава више од четврт века чекамо правду. Иако четврт века звучи јако далеко, нама изгледа као да су се ти злочини јуче десили. Ову спомен собу већ годинама желимо да отворимо, да би приказали истину, а сада смо то успели искључиво уз помоћ градоначелнице која је још као новинар била уз нас и пропратила сваку нашу патњу. Захваљујући сликама успевамо да на тренутак оживимо успомене на наше настрадале“, казала је Снежана Здравковић, заступник Удружења породица киднапованих и убијених, ћерка и сестра отетих Томислава и Новице Марковић.

Отворена спомен – соба „Косметске жртве – јунаци отаџбине – хероји Кошара“ (ФОТО)
Мајка страдалог Ненада Ремиштера уручује захвалницу градоначелници које додељује Удружење породица киднапованих и убијених; Фото: Нишке Вести

„Отварање собе била је наша морална обавеза. Неки злочинци до данас нису пронађени, нити се знају њихова имена, иако је држава Србија урадила све што се од ње тражило. Ову просторију Град је опремило Удружењу како би породице могле овде да се окупе, размене информације и боре за правду. Надам се да ће им ово ублажити макар део бола“, каже Сотировски.

Она је подсетила да је један Булевар у Граду већ назван у знак сећања на хероја са Кошара, а да је у плану да се кружни ток који излази на исти опреми једним великим јарболом и српском тробојком, која ће, како каже, да се вије и види са Коридора 10.

Генерал Братислав Дикић изјавио да се хероји никако не смеју заборавити, а да се наши потомци и деца морају подсећати да постоје ови људе овде, који су дали своје животе за отаџбину.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији је непрофитабилна, невладина организација хуманитарног карактера и има за циљ расветљавање судбина отетих и несталих. Удружење је основано марта 2000. године у Београду са циљем проналажења и расветљавања судбина киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији од 1998. године до данас од стране наоружаних и униформисаних лица која себе називају ОВК а који су након доласка мировних снага легализовани у Косовски заштитни корпус. Ради боље комуникације са породицама Удружење има своје подканцеларије у Нишу, Краљеву, Грачаници (Косовска Митровица и Велика Хоча).

Извор www. otetaistina.org.rs

Преузето; Нишке вести

 

Back to top button