Бранко ДимескиЗанимљивостиИнтервјуКарашјок

Одрађена још једна завршна етапа норвешке продукције POX поводом снимања филма ЛОГОР СМРТИ У КАРАШЈОКУ

Гледаоци филма ће по први пут видети документа која приказују да су српски народ стражари по команди третирали као подврсту.

Филмска екипа у саставу редитеља Кјетил Палмqуист, Терје Холм, Јоерн Бое Олсен, Кнут Фловик Тхоресен и продуцент Бранко Димовић Димески реализује снимање последњих сцена за филм о страдању српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој.

Снимање реализујемо у Норвешкој са српским композитором Андрејем Стојановићем 9 година који је урадио седам композиција за филм. Једну од својих композиција посветио је српској деци коју су страдала у Норвешкој за време Другог светског рата. Њих 120 послато је у смрт док је 32 изгубило свој живот у најгорим мукама.

Гледаоци филма ће по први пут видети документа која приказују да су српски народ стражари по команди третирали као подврсту.

Такође завршетак снимања очекује се следеће недеље када ће потомци страдалих логораша посетити Норвешку и гробове својих предака по први пут после 80 година. Велику захвалност дугујемо свима коју су помагали реализацију филма.

Да дође до реализације филма помогли су Министарство Одбране Краљевине Норвешке, Амбасада Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Црквена општина Свети Василије Острошки из Осла, професор историје и главни и одговорни уредник сајта Српска историја Ђорђе Бојанић, Градска општина Пантелеј Ниш, Прва Српска Телевизија, Дневне новине Новости и др. истиче продуцент филма Бранко Димовић Димески.

Композитор Андреј Стојановић до треће године био је глув а данас се његове композиције изводе широм света. Андреј Стојановић са непуних осам година своје композиције изводио је широм света.

Одрађена још једна завршна етапа норвешке продукције POX поводом снимања филма ЛОГОР СМРТИ У КАРАШЈОКУАндреј Стојановић, србин, рођен у Норвешкој, до своје треће године био је потпуно глув, док га данас многи пореде са Бетовеном. Поред тога што компонује музику, он свира клавир. Андреј је за десет месеци завршио основну и средњу музичку школу.

Његови родитељи Данка и Милош Стојановић, улажу пуно труда како би омогућили Андреју адекватно напредовање. Добитник је више награда на различитим такмичења. Своје композиције изводио је у Риму, Ослу, Лондону а како каже радује се свом наступу у Србији, преноси Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја.

Филм ће премијерно бити приказан на лето ове године у Нишу.

Прочитајте више о филму, рубрика КАРАШЈОК

https://www.srpskaistorija.com/category/karasjok/

Српска историја

Back to top button