Ђорђе БојанићИнтервју

Норвежани одабрали Ниш

На позив Градске општине Палилула и председника Братислава Вучковића норвешка филмска екипа у саставу Кјетил Палмqуист - редитељ, Бранко Димовић Димески - продуцент, Јоерн Олсен - ко продуцент, Кнут Фловик Торесен-историчар, Терје Холм, директор фотографије посетиће Ниш у периоду 1-4. јун.

Предвиђено је представљање филма у Нишком Куллтурном Центру као и посета  манифестацији Палилуске дани, коју организује Градска општина Палилула, Ниш.

Ова посета има за циљ припрему премијере филма о страдању Српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој која је предвиђена  28 августа у Нишу.

Тим поводом филмска екипа представиће план реализације премијере филма којом је  између осталог предвиђено приказивање филма, изложба фотографија и документа из периода Другог светског рата као и материјал са снимања филма.

У току премијере биће одржан и концерт српског композитора Андреја Стојановића (9).

Постоји могућност да премијери присуствује висока делегација Министарства Одбране Краљевине Норвешке као да ће позив бити упућен и председнику Републике Србије Александру Вучићу.

Такође, у плану је да филмска екипа и гости посете Команду Копнене војске и генерала Милосава Симовића.

Продуцент филма Бранко Димовић Димески наглашава да премијера филма треба да буде повод за отварање Српско-Норвешког културног центра у Нишу, који ће између осталог имати задатак да истакне  пријатељство два народа. Димовић – Димески је потврдио и долазак неколицине норвежана, сведока страдања Срба у логорима за време Другог светског рата који су тада помагали наш напаћен народ. Они ће такође  присуствовати премијери филма.

Гледаоци ће  имати прилику да виде и чују кроз какву је голготу прошао Српски народ, јер како немачка документа из тог времена потврђују сматран подврстом али где ће се прецизно навести да од укупног броја страдалих  93-95% су били Срби. Дакле убијени су и мучени јер су били Срби. Последњих дана у норвешким медијима пише се о страдању Срба, наглашава Ђорђе Бојанић.

Тако је например норвешки дневни лист посветио 5 страна филму где посебно наглашава да је највећи број људи који је страдао  у логорима, били су заправо Срби прича Димовић – Димески.

Премијера филма “Логор Смрти У Карашјоку” биће одржана 28.августа ове године у Нишу.

По предвиђеном плану филм ће се премијерно приказати у биоскопу Cineplexx у Нишу а телевизијску премијеру очекујемо на ТВ Прва- Прва Српска телевизија.

Норвежани одабрали Ниш

Приредила: Српска историја

Back to top button