Ђорђе БојанићЗанимљивостиКарашјок

Норвешка продукција поново у Србији снима кадрове за филм о страдању Срба у Норвешкој

Снимање ће се наставити на локацијама у Београду, Нишу, Омољици, Чачак, Горњем Милановцу и Сремској Митровици...

Ове недеље, Београд, Ниш и Горњи Милановац поново ће имати прилику да угосте продуцента Бранка Димеског, режисера Кјетила Палмqуиста и Терја Холма… људе из норвешке продукције PQX MEDIA који снимају филм о страдању Срба у Карашјоку (Норвешка) за време Другог светског рата.

Норвешка филмска екипа ПQX МЕДИА коју предводи продуцент Бранко Димески боравиће у Србији од 13. до 17. децембра. 

Норвешка продукција поново у Србији снима кадрове за филм о страдању Срба у Норвешкој
Историчар Кнут Фловик Тхорасен и продуцент Бранко Димовић Димески

Као историчар, мислим да је овај пројекат веома важан јер говори о српским жртвама током Другог светског рата. Важно је да за ово чују и други ван Србије. Не само да бисмо разумели Други светски рат, већ зато што је то позадина противречности и сукоба које налазимо у последње време. Многи заробљеници који су дошли у Норвешку послати су овде само зато што су били Срби. Док су жене и деца убијани у Јасеновцу, мушкарци су слани као робови у Норвешку као резултат договора између усташа и Немаца. Дакле, Норвешка је по много чему испостава геноцида над Србима током Другог светског рата. Срећан сам што радим са добрим људима као што су продуцент Бранко Димески и редитељ  Кјетил Палмквист и историчарима из Србије и Норвешке и свима осталима који су помогли да се ова важна прича расветли, за сајт Српска историја говори Кнут Фловик Тхорасен.

Филм ћемо снимати на више локација у Србији и снимити више интервјуа са породицама страдалих српских логораша као и са истакнутим Српским историчарима који ће говорити на ову тему. Такође за потребе филма снимаћемо у више градова у Србији, Горњи Милановац, Ниш, Београд, Омољица, Чачак и Сремска Митровица. Овај филм приказује истину о страдању српских логораша за време Другог светског рата у норвешким логорима али и оним добрим Норвежанима  који су им помагали. Хтео бих да се захвалим свима који су подржавали снимање филма Амбасади Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Црквеној  Општини Свети Василије Острошки из Осла и Савезу Српских Удружења у Норвешкој, градској Општини Палилула – Ниш. Такође, велика захвалност професору историје Ђорђу Бојанићу на пруженој помоћи у реализацији постављених циљева у Србији. Хтео бих да позовем све људе и организације да се укључе и помогну снимање јер на тај начин остаје  забележена истина колику су жртву поднели наши преци својим страдањем у норвешким логорима за време Другог светског рата, прича продуцент Бранко Димески.

Коначно ће Срби сазнати праву истину о свирепим злочинима над Србима у Норвешкој. Са српске историје полако склањамо прашину. У филму чућете и изјаве норвежана који сведоче о томе да су Српски логораши приморавани да насилно улазе у залеђену реку. Један од логораша који је одбио био је убијен. Видећете и сведочење о српским логорашима који су у Карашјоку градили пут према Финској 1942. год. и о Мами Карашјок и њеним хуманим делима како је помагала Србе. За филм су говорили амбасадор Србије Љиљана Никшић, академик Радмила Тонковић, редитељ Драгослав Бокан, кустос Небојша Озимић, историчар Александар Динчић, и глумица Јасмина Стоиљковић дала је допринос снимањем пар сцена за филм и велики допринос дали су и потомци преживелих логораша, наглашава Ђорђе Бојанић.

Овај филм биће приказан и српској публици на лето 2022. године. Могуће да буде приказан и на ФИЛМСКИМ СУСРЕТИМА у Нишу.

Приредила: Српска историја

Back to top button