Ђорђе Бојанић

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

Данас се обележава слава Светих сурдуличких мученика, који су пре три године уврштени у календар Светих.

Данас је у цркви Светог великомученика Георгија у Сурдулици служена је Света архијерејска литургија на сећања Светих сурдуличке мученика коју су предводили епископи врањски Пахомије и брегалнички Марко.

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

Након службе уследиле су литије око храма са моштима Светих мученика сурдуличких, а одмах затим кренуо је КРСНИ ХОД до стратишта Дубока долина где је постављено спомен обележје, после више од сто година.

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

Прошле године после више од једног века успели смо да организујемо први КРСНИ ХОД ДО ДУБОКЕ ДОЛИНЕ У СУРДУЛИЦИ. Место страдалаштва српског народа од бугарских окупатора,  процењује се да је убијено између 4.000 и 6.000 Срба, на зверски начин. Бугарски окупатори су 1915-18. Сурдулицу  претворили у кланицу Српског народа. И ове године је овај дан који обележава догађај који морамо да памтимо да нам се не би поново поновио, обележен онако како доликује, наглашава Ђорђе Бојанић.

Погледајте видео прилог

На месту стратишта обратио се владика врањски Пахомије : ”Овде би било најбоље да ништа не говоримо, то би било најприкладније, јер ово место је ћутало 100 и више година и овде су пострадали они који су се само трудили да праведно живе и истрајавају у истини коју су наследили од својих предака из разних места Србије. Они су били запостављени и заборављени од многих, чак и од својих сродника, а многи сроднике нису ни оставили, али Господ их није заборавио. Кроз целу историју цркве Божије Хришћани су страдали, они се данас радују што смо се окупили овде да се сетимо њих и да их више никада не заборавимо, да их вратимо у памћење, да нико више никада не може да каже како они нису страдали, јер их је црква Божија уписала у ред светитеља. Свети синод усвојио је и предлог да се уведе Орден Сурдуличких мученика, тако да ћемо догодине овде моћи да додељујемо и тај орден. Надамо се да ће уз напоре локалне самоуправе успети да се овде изврши и пренамена земљишта и да се догодине постави и камен темељац за изградњу цркве,” поручио је владика Пахомије.  

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

КРСНИ ХОД у част Светих сурдуличких мученика

На крају се приступило полагању венаца.

Фотографије, видео: Ђорђе Бојанић

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button