Срби и Руси

КОЗАЧКИ КОДЕКСИ ЧАСТИ

Козаштво – то је братство људи спојених посебним стањем духа и свијести, етике и морала. Козаци су огранак руског народа са својом културом, историјом и памћењем. Славна прошлост козака, дјела и завјети предака, дају нам за пуно право да са поносом говоримо и истичемо: ,,Слава теби Господе, што смо ми козаци!“ У козаштву, заједничко је увек било испред личног. Козаци су увек служили својој земљи, православној вјери и свом народу. Ми смо потомци и наследници оних који су крчили пут, стварајући отаџбину. Изнад свега у козаштву била је козачка воља и правичност народа.

1. ЧАСТ И ДОБРО ИМЕ СУ ЗА КОЗАКА ДРАГОЦЈЕНИЈИ ОД ЖИВОТА

Чувај част од најмлађих дана. Чувај достојанство у свакој ситуацији. Имај вољу да признаш своју кривицу. Ако је потребно савладај сам себе. Указујући поштовање другима, не унижавај себе. Не завиди другима и не држи злобу у свом срцу. Не буди горд и не дозволи ни да да помислиш да си изнад осталих козака. Ником не придикуј са висине, погледај прво на самог себе. Буди добронамјеран али не ласкај. Имај широку душу. Ударце судбине дочекуј смјело. Уколико учиниш сраман поступак, имај снагу воље да сам сносиш крајње последице.

2. КОЗАЦИ СУ СВИ РАВНОПРАВНИ „НЕМА НИ КНЕЗА НИ РОБА СВИ СУ РАБИ БОЖИЈИ“

Козаци су једнаки у правима, али и у одговорности за учињено, независно од општег положаја, образовања или прошлих заслуга. Одлука која се донесе на Кругу или Збору једнака је за све и закон је за све. Пунољетног козака нико не може лишити ријечи осим командир у строју. Сваки козак има право да буде изабран на сваку дужност. Због очувања јединства Козаштва, козаци не би требали бити чланови политичких партија.

3. ПО ТЕБИ СУДЕ О ЦИЈЕЛОМ КОЗАШТВУ И НАРОДУ ТВОМЕ

Не чини глупости и уздржавај друге да их не праве. Буди частан и правдољубив и не бој се да за правду и настрадаш. Не дозволи да те заведу користољубље, похлепа, нечасно стицање новца, нити краткотрајна слава. Не препуштај се и избјегавај пороке. Не конзумирај алкохол, а дуван је штетан и за тебе и за твоју околину. Избјегавај псовање. Знај ду су псовке још у 13. вијеку измислили наши непријатељи да би вријеђали наше мајке и нашу вјеру. Буди свима за примјер, и штити увријеђеног, помози настрадалом, нахрани и напоји гладног и жедног, не дај да падне духом и тијелом онај који је слаб.

КОЗАЧКИ КОДЕКСИ ЧАСТИ4. СЛУЖИ СВОМ НАРОДУ

Козак је слуга својој отаџбини и заштитник њен од спољних и унутрашњих непријатеља. Козаштву је главни задатак служење својој отаџбини и свом народу ради њихове добробити, али не за личну славу. За тај циљ козак је спреман да пролије своју крв и да да свој живот.

5. ДРЖИ РИЈЕЧ. РИЈЕЧ КОЗАКА ЈЕ ДРАГОЦЈЕНА

Козаче, запамти да је свака твоја ријеч ријеч твог народа, ријеч козаштва. Говори, али, и не проговарај, јер просто речено није и просто слушано. Постоји част у говору.

6. ПОШТУЈ СТАРИЈЕ , УВАЖАВАЈ СТАРОСТ

Поштуј старије људе. Запамти без одлуке старијих ни једна важна одлука не може да се спроведе. Власт старијих није због снаге, него због ауторитета, заслуга и мудрости. Послушај ријечи и савјете оних који су преживјели и избјећићеш многе грешке. Старијег козака поштуј као свог оца, а старију козакињу као мајку. Са старијима по чину и дужностима буди пристојан и услужан и указуј им утврђене почасти.

7. ДРЖИ СЕ ВЈЕРЕ ПРЕДАКА, ПОСТУПАЈ СХОДНО ПРАВИЛИМА ОБИЧАЈА СВОГ НАРОДА

Козаче буди частан и моли се Богу. Не заборави Оца свог небеског и он те неће оставити у тешком часу, бодриће те и подржати и вратиће те на пут истине. Не заборави православну цркву. Посјећуј и подржавај православне храмове. Шест дана ради а седми дан посвети Богу. Знај да без Бога нигдје нећеш стићи. Ако ти је душу дотакла сумња, и не знаш како да поступиш, поступи по обичајима свог народа и по вјери својих предака. Запамти козачки обичаји су увек утврђивали породицу, заједницу и читаво козаштво. Треба да знаш, да би имао правилну оцјену када се ради о вјери наших отаца: испуњавај правила Светих Апостола и осам Васељенских православних Цркава, и понашај се сходно томе. Не трпи јерес и богохуљење. Ћутање о истини је исто што и порицати је.

8. НЕ ПОСТОЈЕ ВЕЗЕ СВЕТИЈЕ ОД ДРУГАРСТВА

Са пријатељима буди дружељубив, помажи их у тешкој ситуацији ријечју, савјетом и дјелом. Како се ти будеш односио према њима тако ће и они према теби. Тако ћеш заслужити свеопшту љубав, а шта може бити боље од тога. Запамти да је тамо где су сви за једнога и један за све, нико се не боји – заједно су непобједиви.

9. УМРИ , АЛИ СПАСАВАЈ ПРИЈАТЕЉА

Тако је код козака било одувијек. Спасавање, притицање у помоћ – то је основа козачког братства. Како ћеш погледати у очи мајци пријатеља кога си могао да спасеш, а ниси то урадио.

10. КОЗАЧКО ЗНАМЕЊЕ

Козачко знамење је светиња коју треба чувати и штитити до последње капи крви. На њима крст или икона означавају вјеру православну. Козачки грб је знак козачке заједнице или козачке организације. Као што се у кући чува и поштује породична икона, тако и козаци чувају и поштују своја знамења. Гдје је знамење ту је и побједа, гдје нема знамења ту нема ни побједе, него само срамота. Кукавице које су неславно изгубиле своје знамење не могу да побиједе непријатеља.

11. ЗАКЛЕТВА КОЗАКА

Са козачким знамењем козаци полажу своју заклетву на вјерност својој отаџбини и козаштву. Заклетва је обећање којим се заклињеш Богу на Крсту Спаситеља, и његовим Јеванђељима да ћеш увијек и свуда бранити своју вјеру православну и отаџбину до последње капи крви. Онај који крене против заклетве тај је издајник козаштва, вјере и отаџбине.

12. ОТАЏБИНА

Твоја отаџбина – твоја домовина није само крај, област у којој си се родио и у којој живиш. Отаџбина то је наша мајка, то је земља која нас храни, која нас васпитава и даје нам све у животу и због тога смо дужни ако треба да је бранимо, да за њу дамо све и свој живот ако затреба. Љубав према домовини је свети осјећај. Запамти све ово и воли и поштуј своју отаџбину, ту су и гробови твојих предака – поштуј их.

13. БУДИ ВРијЕДАН И НЕМОЈ ЉЕНСТВОВАТИ И ДАНГУБИТИ ВРИЈЕМЕ

Сваки козак мора да стреми томе да он и његова породица живи удобно, али да не пружа зато руку и тражи – дај. Живи од свог рада. Презри љенствовање. Сваки посао ради са вољом и усхићењем.

14. ЧУВАЈ СВОЈУ ПОРОДИЦУ И БУДИ ЈОЈ ПРИМЈЕР

Породица је светиња брака. Нико нема права да се мијеша у живот породице без питања или молбе. Породица је основа козачке заједнице. Глава породице је отац и он се за све пита. Отац треба да заслужи у својој породици ауторитет и узајамно уважавање и разумијевање. Своју дјецу треба да васпитава да буду часна, смјела, предусретљива, добра и бескомпромисна у борби са злом. Да буду васпитани као козаци и да буду одани отаџбини. Омогући им адекватно образовање. Козак је дужан да заштити своју жену, да чува њено достојанство и њену част, на тај начин обезбјеђује будућност свог народа. Поштуј оца и мајку своју.

Уистину запала нам је тешка улога, али смо ми ипак срећни људи.

То је тако јер:

– у славу Божију живјети за Отаџбину то је наш задатак и наш циљ!

– у славу Божију борити се са њеним непријатељима – наш свети дуг!

– У славу Божију умријети за Отаџбину – наше свето право!

СЛАВА БОГУ ШТО СМО МИ КОЗАЦИ!

ОПШТИ КОЗАЧКИ КОДЕКС

ГОСПОД ЈЕ направио човјека по лику свом

Сви људи су исти, нема народа Великог и Малог!

На послу, у радним данима, празником, у рату ми, служимо ГОСПОДУ, кроз служење народу свом, Русији (Србији ) и свим људима.

Никада немој да сматраш синове другог народа мање или глупље од себе, буди добар и отворен са свима – како чиниш тако ће ти се вратити.

Памти: по теби доносе суд о народу твом! По дјелу твом о племену твом! Буди отворен али не и наиван. Буди добронамјеран али не улизица.

Буди достојанствен, али не горд!

Памти: свака твоја ријеч је ријеч народа твог, да не буде на осуду његову.

РЕЧЕНО ЈЕ: ,,НЕМА НИ КНЕЗА НИ РОБА, НЕГО СУ СВИ РАБИ БОЖЈИ.”

Да не буде теби, Козаку ниједног идола лажног. Свима служи часно! Служи по закону, али памти – душа твоја служи само БОГУ, да не уђе у њу зло човјечанства! Козачка слобода је вреднија од живота и блага!

ПАМТИ: Слобода, твоја је воља БОЖИЈА, због тога, слободно изабери пут свој, и служи вјерно!

ПАМТИ: Воља, али не и самовоља, храброст, али не и разбојништво, јунаштво, али не и окрутност!

ПАМТИ: Храбри су добри, онолико колико су јаки! Не буди осветољубив! Остави непријатеље своје Суду БОЖИЈЕМ, и он ће бити брз и праведан!

ГОСПОД РЕЧЕ: ,,ОСВЕТА ЈЕ МОЈА, ЈА ЋУ СЕ ОСВЕТИТИ!”

Имај слободну душу, али страсти држи на ланцу, да страсти не овладају срцем твојим, да не паднеш у понор безакоња! Никада не ратуј са слабијим, већ само са јачим од себе! У побједи буди милостив!

Побиједи непријатеља тврдом руком, побиједи непријатеља милошћу и милосрдним срцем, иначе, нећемо имати чиме стати на пут човјечанској мржњи. Опрости непријетељима својим, не троши душу на мржњу и завист, и ГОСПОД ће продужити дане твоје у миру и срећи.

Козаком се треба родити! Козаком треба постати! Козаком треба Бити!

Тада ћеш заслужити ЦАРСТВО НЕБЕСКО И СЛАВУ ПОТОМЦИМА!

СЛАВА БОГУ ШТО СМО MИ КОЗАЦИ !!

 

Извор КОЗАЦИ

Back to top button