Ђорђе Бојанић

КОНАЧНО: Резолуција о усташким зверствима над децом донета у згради Скупштине

Београд, НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ. 28-30. април 2023 године, одржана Конференција на тему ,,ЈАСЕНОВАЦ-АУШВИЦ БАЛКАНА - ПРЕЖИВЕЛА ДЕЦА ЛОГОРАШИ СВЕДОЧЕ” посвећена је логору за истребљење Јасеновац и страдању у дечјим логорима у НДХ, са циљем да се баци ново светло на актуелна међународна истраживања и представе новији резултати научних истраживања о централним темама којe потпадају под оквир главних предмета Конференције

По први пут после Другог светског рата организована је прва Међународна научна конференција „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ у знак сећања на преживелу децу усташких стратишта и донета на конференцији „Резолуција о усташком инфантициду Независне Државе Хрватске над српском, јеврејском и ромском децом у дечјим логрима смрти (1941-1945)“ а одржала се у Народној скупштини Републике Србије.

Представљена је  РЕЗОЛУЦИЈА О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА (1941-1945) – ГОЈКО РОНЧЕВИЋ МРАОВИЋ ПРЕДСТАВЉА ИНИЦИЈАТИВУ ПРЕЖИВЕЛЕ ДЕЦЕ ЛОГОРАША У СВОЈОЈ ДЕВЕДЕСЕТОЈ ГОДИНИ.

На  Панелу експерата  и сведочења преживеле деце логораша учесника говорили су:

Почасни председавајући Конференције, г. Гојко Рончевић Мраовић, преживело дете логораш, директор Института Диана Будисављевић за истраживање дечијих логора смрти, у име преживелих.

-Модератор: Ђек Димић

проф. др Субрата Мукерџи, Универзитет у Њу Делхију,( Индија)

проф. др Драгољуб Ацковић, народни посланик, генерални секретар Европске ромске уније

проф. др Гидеон Грајф, експерт за Аушвиц, шеф групе ГХ7-Стоп ревизионизму, (Израел) који је уједно представио ТРИЛОГИЈЕ О УСТАШКОМ ГЕНОЦИДУ У НЕЗАВИСНОЈ ДРЖАВИ ХРВАТСКОЈ,

др Јоханес Солберг, теолог, ( Норвешка)

-Мирко Галасо, историчар, (Италија)

Љиљана Никшић амбасадор Министарство Спољних Послава Републике Србије

-Мишел Главић, “Истраживачка фондација Диана Будисављевић” (Канада)

-Данијела Данон, генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије, потомак рабина Данијела Исака Данона, који је свирепо убијен у Јасеновцу,

-Барак Габор, потомак Иде Габор, која је свирепо убијена у Јасеновцу

-Бранко Димовић Димески, представљање пројекта „33 анђела“, документарног филма о српској деци послатој из Јасеновца на принудни рад у нацистичке логоре у Норвешкој.

-Проф. др Миладин Шеврлић

Учешће на конференцији узели су и ђаци гимназије у Смедереву.

Говор Љиљане Никшић – Начелник одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме Министарства спољних послова Србије: У Највишем дому српског народа организована је  прва Међународна конференција након Другог светског рата. Циљ конференције је међународно признање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима.

Говор проф. др Гидеона Граифа: Српски народ има право на сећање над страдањем током Другог свеском рата. Помагаћу у томе јер истина и факти су принципи  за које се залажем.

https://www.youtube.com/watch?v=MXEPRs9sNI8&t=9s

Говор Бранка Димовића Димеског: Резолуцијом отргнимо од заборава  страдање српске деце.

На конференцији приказан је и филм продуцента Бранка Димовића Димеског ,,33 Анђела”.

Говор Гојка Рончевића Мраовића: Подржимо резолуцију о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима и дан геноцида над Србима у двадесетом веку.

Говор Пр. др Илије Кајтеза: 28. април Дан геноцида над Србима и Дан СРБИЦИДА у знак сећања на усташки геноцид.

Коначно, оваква резолуција (16 кључних тачака везаних за тему дечјих губилишта у усташкој хрватској држави) ће бити покренута и пред Уједињеним Нацијама, на Међународни дан победе над фашизмом 9. маја.

,,Срби до данас нису имали одредницу о геноциду 1941-5. за разлику од Јевреја (Холокауст), Рома (Порајмос) или Јермена за 1915. Данас је коначно дат предлог да се уведе и назив за српске жртве ДАН СРБИЦИДА.

Изгледа да је некоме до сад одговарало да се и наш геноцид спроводи кроз јеврејски Холокауст.

Удрожење ,,Јадово 1941“ дало је предлог за термин ПОКОЉ (за злочине и геноцид усташа у Другом светском рату над Србима), али тај термин је делимично усвојен код историчара”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Учесници ове конференције поред људи који су преживели пакао у НДХ су и  научници из целог света и чланови међународне групе „ГХ7 – Стоп ревизионизму“, чланови Института и Истраживачке фондације Диана Будисављевић, Европске ромске уније и Фондације за пројекте о холокаусту у САД.

,,Скоро осам деценија ми Срби никако да се ујединимо и сложимо око националних и родољубивих питања… коме одговара да се ћути и да се жртве геноцида стално смањују а ми ћутимо и ћутњом то прихватамо. До сада нисмо имали ни свој назив за наше жртве, а имали су Јевреји, Роми и Јермени. Немамо ни Маузолеј за наше Српске жртве као што имају Јевреји (Јад Вашем) Јермени (на брду Цицернакаберд у Јеревану) добро је што се ствари сада крећу исправним путем, онако као треба.

Право значење геноцида над Србима углавном разумеју Срби у БиХ, Далмацији, Лики, Кордуну, Банији, Срему… Могуће да је наш проблем у Србији у томе што и данас нисмо спознали и схватили геноцид који су доживели наши Срби ван данашњих граница Србије.

Мислим да по овом питању не сме бити подела, бар да се ујединимо око наших жртава које нисмо успели за више од седам деценија ни да попишемо… то је страшно за све нас.

Има наде, свакако је доста боље него што је било, коначно се почело јавно расправљати и причати о геноциду хрвата над Србима. Колико нам је само снаге и деценија било потребно да снимимо филм о Јасеновцу и филм који је у изради ,,33 Анђела“ продуцента Бранка Димовића Димеског, који говори о страдању Српске деце”, наглашава Ђорђе Бојанић.

Приредио: Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја

Back to top button