Књиге

КњигеКЊИГА – „СРПСКО – РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ“

Аутори – Ђорђе Бојанић и Зорица Пелеш

Издавач

M KOPS centar – Ниш

март, 2015. година

Рецензенти

Андреј Тарасјев, професор, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији

Мирослав Савић, проф. историје

Дејан Серафимовић, председник невладине организације Друштво Српско-Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић.

ДУГ ПРЕМА УЗВИШЕНОМ ФОРУМУ НАУКЕ И НАШИМ ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРЕЦИМА 

Руковођени поруком проте Стеве Димитријевића, нашег првог доктора богословске струке (doctor honoris causae), да је дужност свих нас, који се бавимо науком, „да у подножје узвишеног форума науке и опште културе наше, без мере и пожртвовано принесемо сву снагу и вољу нашу“, ево и ми у то чудесно подножје приносимо овај свој скромни допринос.

Додали би смо само да је, сем нашег дуга према науци историјској, наша дужност и да сачувамо од заборава сва прохујала времена у којима су српски и руски народ дисали једном душом, која је била проткана најраскошнијим нитима нашег лепог Православља, које нас ево и до дана данашњег чврсто држи у братској љубави.

Аутори

Предговор за књигу

„ХВАЛА  ТИ  СРБИЈО!“

Некад бесмо једно братство, једно племе, словенска породица…

Векови и векови прохујаше и одвојише нас… али само „територијално!“ Јер, како се могу одвојити два братска народа који имају заједничке најважније речи: мати, отац, брат, сестра, дом, село, поље, жито, радост, земља, њива, млеко, хлеб, помоћ …  и још многе, многе друге… а и оне најсветије:  вера, Бог, љубав!

И поред покушаја наших многобројних непријатеља и злотвора нисмо губили ту породичну  нит  и помагали једни другима: час Срби  – Русима, час Руси  –  Србима… Већ су споменути они најважнији тренуци заједничке прошлости… Али, неки од нас су били тако рећи сведоци  једног догађаја  из „наших дана“: улазак 1914. године потпуно неспремне Русије у Први светски рат у одбрану Србије; и прихватање после трагичног грађанског рата у Русији 1917  – 1920. године хиљада и хиљада унесрећених избеглица у Краљевини СХС, уствари у Србији.

И мора се одмах нагласити: нигде у свету Руси нису тако срдачно, тако братски. са толико љубави дочекани као у Србији!

Ту се није могло десити да високообразовани генерал таксира (као у Паризу, Берлину или Прагу), да некадашњи шеф клинике да би издржавао породицу мора да ради у руднику или фабрици (као у Америци или Кини)… да бивше дворске даме раде као чистачице или  праље… Свако је у Србији добио новчану помоћ, и прилику да ради у својој струци.

И Руси  су то од свег срца вратили Србији својим знањем, радом и  искреном захвалношћу.

Нема области науке, уметности, образовања, технике, медицине где Руси избеглице нису дали свој велики допринос новој Домовини.  И, што је такође веома значајно – у  духовној сфери.
У Србији је био (до 1944.године) центар Руске  Заграничне Цркве у  свету, многи свештеници су били на парохијама Српске Православне Цркве, многи учени теолози  –  на богословским школама.

Руски монаси су обновили живот у многим древним, али полунапуштеним српским манастирима, а руске монахиње не само дале нови живот неким  манастирима, већ се од њихових обитељи одвојило десетине нових женских манастира, што је значило обнову женског монаштва у Србији после вишевековног турског прогона.

Нажалост, многи Руси напустише Србију 1944. године, а посебно 1950. године после конфликта совјетске и југословенске партије. Али свуда где их је судбина бацила Руси су чували и преносили својој деци љубав и захвалност за све што су Срби учинили унесрећенима које су се овде склонили да би преживели. И зато ми, потомци тих Руса, ми  –  рођени у Србији,  увек понављамо:

„Хвала ти Србијо!“,  „Хвала вам Срби!“

Ипођакон Андреј Тарасјев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији 

Књиге

РЕЧ  председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша,  Дејан Серафимовић… 

У времену када материјално надилази духовно, када настаје још већа потреба за истином, пре свега код млађих генерација, настаје ова књига као подсетник, смерник и путоказ братске љубави, заједничког битисања и страдања српског и руског народа.

Аутори, сажето и директно, упознају читаоца са истином која није била доступна генерацијама уназад, а која приказује истинско, братско, заједничко стваралаштво, међусобну повезаност, корене и страдање.

Од родоначелника лозе Немањића, Великог Жупана Стефана Немање – Светог Симеона и његовог сина Растка – Светог Саве, који се замонашио у руском манастиру на Атосу, аутори нас подсећају на вековну повезаност два братска народа истих корена, исте вере и исте основе језика и писма.

Историографија, нама позната као германска (бечко-берлинска) чинила је све да браћи потисне истину и чињенице о заједништву и коренима и учини отуђење и заборав.

Из народа српског и руског, милошћу Божијом, настале су величине, духовне и стваралачке, које су учиниле велики допринос, не само важан за наша два братска народа, него немерљив допринос  светској култури, материјалном стваралаштву и напретку људског рода.

Један од њих је и гроф Сава Владиславић. Он је из родне Херцеговине, из крша и камена, преко Цариграда стигао до  Царске Русије и двора Петра Великог и постао искусни дипломата заслужан за решење многих отворених питања Царске Русије и руског народа међу којима је и разграничење Кине и Русије, где је на самој граници у данашњој Кјахти подигао православни храм посвећен Светом Сави Српском.

Из поштовања, за све што је делом својим и љубављу својом према српском и руском народу учинио, гроф Сава Владиславић не сме бити заборављен…

Ето, ми поштоваоци дела његовог формирасмо удружење у Нишу, које, пре свега, хоће да извуче из заборава и неправде све оно што чинише гроф Сава Владиславић за истину, правду и добробит будућности народа братских, српског и руског.

Дејан Серафимовић,

председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша

С А Д Р Ж А Ј

– ДУГ ПРЕМА УЗВИШЕНОМ ФОРУМУ НАУКЕ

И НАШИМ ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРЕЦИМА

– ПРЕДГОВОР

– СРПСКО – РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ

 – ИВАНИШ БЕРИСЛАВ – ПИСМО РУСКОМ ЦАРУ ВАСИЛИЈУ III

 – СРПСКА КРВ РУСКОГА ЦАРА

 – СРПСКА ЗАСТАВА

 – ВЕЛИКА РУСКА ПОМОЋ

 – ЦАРИСКИ МАНИФЕСТ РУСКОГ ЦАРА НИКОЛАЈА ДРУГОГ РОМАНОВА

 – СРБИЈА ПРУЖА РУКУ СПАСА РУСКОЈ БРАЋИ

 – РУСКИ ЕМИГРАНТИ У СРБИЈИ

      – РУСКИ ДОМ

      – РУСКА ЦРКВА

      – РУСКО ГРОБЉЕ И ИВЕРСКА КАПЕЛА

 – СРБИН НИКАДА НЕЋЕ ПУЦАТИ НА РУСКУ БРАЋУ

 – Гроф Сава Владиславић (Рагузински) утемељивач српско-руских духовних веза

 – ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ

 – ПОМОЋ РУСКЕ ИМПЕРИЈЕ У ОСЛОБОДИЛАЧКИМ РАТОВИМА СРБИЈЕ (1912 -1917).

– Говор проф.др Бране Димитријевића на полагању венаца на спомен плочу нашој храброј руској браћи и сестрама – лекарима и милосрдним сестрама Руске Империје

– „ ДОКТОР  РУС “ – др Сергеј Георгијевич Каринковскиј

– ВЕЛИКО ХВАЛА ПРОТИ СТЕВИ

– СПОМЕНИК КОЈИ ГОВОРИ ВИШЕ ОД ХИЉАДУ РЕЧИ

– АНДРЕЈ ТАРАСЈЕВ

– РЕЧ  председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић, Дејана Серафимовића

– БИОГРАФИЈЕ АУТОРА

___________________________________________________

Књига Српска историја

КњигеКњига СРПСКА ИСТОРИЈА (допуњено издање) изашла је из штампе. Ко жели да наручи књигу може да контактира преко  мејла bojanic73@gmail.com

Књига СРПСКА ИСТОРИЈА ” није замишљена као исцрпна историјска студија, већ као сажет приказ свих важних догађаја који су обележили велику и бурну прошлост овог малог, али тако великог народа (нације).

Ово је приказ где је смештена читава владарска историја српског народа (нације). Ова књига има за циљ да широј читалачкој публици приближи најзначајније и најзанимљивије историјске догађаје. Књига је урађена хронолошким редом свих значајних догађаја са доста поднаслова са циљем да се омогући лакше сналажење и боља прегледност. Као прилог у књизи се налази и списак свих српских владара по хронолошком реду. Ова књига лишена је историјско-романтичарског стила. Храброст, јунаштво, велике победе, али и грешке наших краљева, деспота, кнежева, царева и војсковођа, ни када се не смеју заборавити, али зато њиховим успесима српски народ  се увек мора поносити и дичити, а на грешкама учити. Српски владари су сваки на свој начин више или мање позитивно обележили своје време. Не смемо да заборавимо да је Србија земља и преврата, завера, буна, ратова и пучева, што се кроз књигу и види.

Књига Српска историја

Ова књига разоткриће вам и неке заблуде, лажи, неистине и полуистине.

13000173_736567833145294_7712644423060774790_n320 стране

Димензија књиге 21-14,5 цм

Тираж-100 примерка

Издавач – Штампарија M KOPS centar

Издање – 2016. год, Ниш

ЦИП – Каталогизација и публикација

Народна библиотека Србије, Београд

ISBN 978-86-87495-75-3

Kонтакт за поруџбину –  bojanic73@gmail.com

14606347_826192547516155_4300249851491441417_n

14462970_826192567516153_2509565916313757860_n

14469700_826192594182817_8848011372411119176_n

С А Д Р Ж А Ј

 

УВОД …………9

ПРЕДГОВОР………………………10

ШТА КАЖЕ НЕЗВАНИЧНА ИСТОРИЈА……………..15

ПРАПОСТОЈБИНА СТАРИХ СЛОВЕНА.. 18

НАСЕЉАВАЊЕ СЛОВЕНА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО.. 18

ПРВЕ ВЕСТИ О СРПСКИМ ЗЕМЉАМА.. 20

СРБИЈА У ДОБА ВЛАСТИМИРОВИЋА.. 21

СРБИЈА У ДОБА ВОЈИСАВЉЕВИЋА (  ДУКЉА  ) 22

СРБИЈА У ДОБА ВУКАНОВИЋА.. 24

СРБИЈА У ДОБА НЕМАЊИЋА.. 25

СТЕФАН  НЕМАЊА (1166 – 1195) 25

СТЕФАН НЕМАЊИЋ  ( ПРВОВЕНЧАНИ ) (1195 – 1228) 27

РАСТКО НЕМАЊИЋ ( СВЕТИ  САВА ) 28

Растков одлазак у Свету Гору.

Савин повратак из Свете Горе у Србију.

Савин рад на осамостаљењу српске цркве.

Смрт Савина у Бугарској

Спаљивање Савина тела на Врачару.

КРАЉ СТЕФАН РАДОСЛАВ (1228 – 1234) 31

КРАЉ СТЕФАН ВЛАДИСЛАВ (1234 – 1243) 32

КРАЉ СТЕФАН УРОШ  I (1243 – 1276) 33

КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН (1276 – 1282) 35

КРАЉ СТЕФАН МИЛУТИН (1282-1321) 36

Бракови краља Милутина:

КРАЉ  СТЕФАН  ДЕЧАНСКИ (1321 – 1331) 39

КРАЉ  И  ЦАР  СТЕФАН  ДУШАН(1331 – 1355) 41

Душанов законик.

ЦАР СТЕФАН УРОШ  V (1355 – 1371) 44

ОБЛАСНИ  ГОСПОДАРИ ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ УРОШУ  V.. 44

( МРЊАВЧЕВИЋИ )

РАСУЛО У СРПСКОЈ ДРЖАВИ.. 47

МАРИЧКА БИТКА.. 47

КНЕЗ ЛАЗАР ХРЕБЕЉАНОВИЋ.. 47

КОСОВСКИ  БОЈ. 49

Речи Кнеза Лазара пред битку.

ДОЛАЗАК АЛБАНАЦА ……………………………54

СРБИЈА ПОСЛЕ УБИСТВА КНЕЗА ЛАЗАРА.. .55

Вук Бранковић.

СРПСКА ДЕСПОТОВИНА.. 57

Стефан Лазаревић.

Ђурађ Бранковић.

ТУРСКА ДРЖАВА, ДРУШТВО И ОСВАЈАЊА.. 60

ОД XVI ДО XVIII ВЕКА..

СРБИ ПРЕЛАЗЕ САВУ И ДУНАВ.. 61

(СЕОБА ПРЕД НАЛЕТОМ ТУРАКА)

СРБИ  ПОД  ОСМАНЛИЈСКОМ  ВЛАШЋУ.. 61

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА.. 61

СРБИ У ВОЈНОЈ КРАЈИНИ, ХРВАТСКОЈ И СЛАВОНИЈИ.. 63

ИСЛАМИЗАЦИЈА………………..64

ДАНАК У КРВИ…………………………64

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА……………………………….66

ХАЈДУЦИ И УСКОЦИ………………………………..65

ПРВА СЕОБА СРБА.. 67

ДРУГА СЕОБА СРБА.. 68

СРБИ У УГАРСКОЈ. 68

ВОЈНА КРАЈИНА………………………………………..70

УНИЈАЋЕЊЕ……………………………………………………………70

ПРВИ  СРПСКИ  УСТАНАК.. 71

Карађорђе Петровић.

БОЈ НА ЧЕГРУ.. 74

ЋЕЛЕ-КУЛА.. 76

СЛОМ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА.. 80

ОДЛАЗАК КАРАЂОРЂА И ЊЕГОВО УБИСТВО.. 81

ХАЏИ – ПРОДАНОВА БУНА.. 84

КНЕЗ МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ ( 1815-1839 ) 85

ДРУГИ СРПСКИ УСТАНАК.. 88

ХАТИШЕРИФ  ИЗ  1830. ГОДИНЕ.. 89

ХАТИШЕРИФ  ИЗ  1833. ГОДИНЕ.. 89

ТУРСКА ВЛАСТ ЈЕ КОНАЧНО ЗБАЧЕНА.. 90

СРЕТЕЊСКИ УСТАВ…..91

КНЕЗ МИЛАН  ОБРЕНОВИЋ (1839) 92

ПРВА ВЛАДАВИНА.. 93

КНЕЗА МИХАЈЛА ОБРЕНОВИЋА (1839 – 1842)

АЛЕКСАНДАР  КАРАЂОРЂЕВИЋ (1842 – 1858) 94

ДРУГА  ВЛАДАВИНА.. 95

МИЛОША ОБРЕНОВИЋА (1858 – 1860)

ВУК  СТЕФАНОВИЋ  КАРАЏИЋ.. 96

ДРУГА ВЛАДАВИНА МИХАЈЛА ОБРЕНОВИЋА (1860 – 1868) 97

КНЕЗ И КРАЉ МИЛАН ОБРЕНОВИЋ (1868 – 1889) 99

САН СТЕФАНСКИ МИР. 100

БЕРЛИНСКИ   КОНГРЕС.. 101

ПРИЗРЕНСКА  ЛИГА.. 102

СРБИЈА  ОД  1878.  ДО  1903.  ГОДИНЕ.. 103

ТИМОЧКА БУНА 1883. ГОДИНЕ.. 104

НИКОЛА ПАШИЋ (1845-1926) 105

УСТАВ  ИЗ  1888.  ГОДИНЕ.. 106

ИВАЊДАНСКИ АТЕНТАТ.. 107

КНЕЖЕВА ХИМНА (БОЖЕ ПРАВДЕ) 107

АУСТРОУГАРСКИ ЧИНОВНИК ИМА ПРЕДНОСТ ………108

НАД СРПСКИМ МРТВИМ КРАЉЕМ…………………108

КРАЉ  АЛЕКСАНДАР  ОБРЕНОВИЂ (1889 – 1903) 109

МАЈСКИ   ПРЕВРАТ  1903.године. 110

(Убиство краља Александра Обреновића, официрска завера )

ВРЕМЕ КАДА ЈЕ СРБИЈА БИЛА У КОРАК СА ЕВРОПОМ……………………..112

КРАЉ  ПЕТАР  I  КАРАЂОРЂЕВИЋ (1903 – 1921) 113

ЦАРИНСКИ   РАТ(1906 – 1911) 115

АНЕКСИОНА   КРИЗА ( ПРИПАЈАЊЕ ) 116

ПРВИ  БАЛКАНСКИ  РАТ.. 117

ЗЕБРЊАК………………118

ДРУГИ  БАЛКАНСКИ  РАТ.. 119

Ц Р Н А    Г О Р А.. 120

(од  краја XVIII до почетка XX века)

СВЕТИ  ПЕТАР  I  ЦЕТИЊСКИ.. 120

ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ.

ПЕТАР  II  ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ  – владика Раде (1813-1851) 121

КНЕЗ ДАНИЛО I. 123

КНЕЗ  НИКОЛА.. 123

ПИСМА  КНЕЗА  НИКОЛЕ.. 127

ПРВА ЋИРИЛИЧНА ШТАМПАНА КЊИГА………………127

ЈУГОСЛОВЕНСКА  ИДЕЈА, .

ВЕЛИКА  ГРЕШКА  ЗА  СРПСКИ  НАРОД.. 129

ПРВИ   СВЕТСКИ   РАТ.. 132

ШТА ЈЕ СВЕ ПРЕДХОДИЛО САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ………….134

САРАЈЕВСКИ  АТЕНТАТ.. 137

УЛТИМАТУМ… 141

АУСТРОУГАРСКА ОБЈАВА РАТА.. 142

МАНИФЕСТ РЕГЕНТА АЛЕКСАНДРА И СРПСКЕ ВЛАДЕ.. 142

(16.јула 1914. године)

СРБИЈА  У  ТЕШКОМ  СТАЊУ.. 143

ПУТНИК  У  ДИЛЕМИ.. 143

БИТКА  НА  ЦЕРУ.. 144

ПРОДОР  У  СРЕМ… 145

БИТКА ЗА ДРИНУ.. 145

ПОМОЋ НИ ОД КУДА.. 146

ОТПОР НА КОЛУБАРИ.. 148

МИШИЋ, ГЕНИЈАЛНИ СТРАТЕГ.. 148

ПРОБЛЕМИ СА ОРУЖЈЕМ И МУНИЦИЈОМ… 149

ЧУДНИ ПРОБЛЕМИ СА ГРАНАТАМА.. 150

УСПЕХ  КРАГУЈЕВЧАНА.. 129

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ИЗМЕЂУПУТНИКАИ МИШИЋА………………..151

ОФАНЗИВА ПОЧИЊЕ.. 153

БАЛКАНСКА ВОЈСКА ЈЕ СЛОМЉЕНА.. 154

ПАНИЧАН БЕГ НЕПРИЈАТЕЉА.. 155

ОСКАРЕ, УБИЈ СЕ! 155

НЕПОБЕДИВА СРПСКА ВОЈСКА.. 155

МОМЧИЛО ГАВРИЋ………….156

НИШКА ДЕКЛАРАЦИЈА.. 157

ПОВЛАЧЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ.. 158

АПЕЛ САВЕЗНИЦИМА ЗА ПОМОЋ ………158

КРФ – ОСТРВО СПАСА И СМРТИ…….159

ТАМО  ДАЛЕКО.. 160

ОСТРВО  ВИДО.. 161

СОЛУНСКИ ФРОНТ.. 163

СОЛУНСКИ ПРОЦЕС.. 164

КРЕЋЕ СЕ ЛАЂА ФРАНЦУСКА.. 165

ТИФУС………….168

ЗЕЈТИНЛИК.. 169

СРПСКО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ У ЈИНДРИХОВИЦАМА………170

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК……..172

ГВОЗДЕНИ ПУК……………………………………………………………………………………..174

МИЛУНКА САВИЋ…………………………………………………………………………………176

НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО………………………………………………………………177

ОСМАТРАЧНИЦА СРПСКЕ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ………………………………..178

КРФСКА ДЕКЛАРАЦИЈА.. 179

ЈЕЗИВЕ БРОЈКЕ КОЈЕ БИ СМО ТРЕБАЛИ ЗНАТИ………………………………….179

ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ…………………………………………………………………..180

ЛОНДОНСКИ УГОВОР ИЗ 1915………………………………………………………………181

КРАЈ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА………………………………………………………………182

ПРИЛИКЕ У СВЕТУ ПОСЛЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА.. 186

КРАЉ АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ (1921– 1934) 186

КРАЉЕВИНА  СРБА , ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА (СХС) 187

ПРВИ ИЗБОРИ У НОВОСТВОРЕНОЈ ДРЖАВИ.. 188

ВИДОВДАНСКИ УСТАВ.. 188

ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ.. 189

ШЕСТОЈАНУАРСКА  ДИКТАТУРА.. 190

УБИСТВО КРАЉА АЛЕКСАНДРА KAРАЂОРЂЕВИЋА.. 192

НАМЕСНИЧКИ РЕЖИМ… 194

ПРИНЦ ЂОРЂЕ……………………………………………………………………………………….194

Павле Карађорђевић…………………………………………………………………………………195

СТВАРАЊЕ БАНОВИНЕ ХРВАТСКЕ……………………………………………196

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ.. 197

РАТНА ДЕШАВАЊА ОД 1943. ДО 1945. године. 199

АПРИЛСКИ РАТ И СЛОМ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ.. 201

ЛАЖНА ВЕСТ.. 203

КРАЉ ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ……………………………………………….206

ПРОГЛАШЕЊЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ (НДХ) 208

РАСПАРЧАВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ…………………………………………………………..208

ПРИПРЕМА ЗА УСТАНАК.. 209

ОРУЖАНИ УСТАНЦИ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ.. 209

И НОР 1941. ГОДИНЕ..

Јосип Броз Тито.

Избијање устанка.

НЕДИЋ СВЕСНО ЖРТВУЈЕ СВОЈ ЖИВОТ.. 212

КРВАВА СРПСКА ЈЕСЕН.. 214

Масовна стрељања.

ЛОГОР ЦРВЕНИ  КРСТ И БУБАЊ… 219

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ  РАТ (1942. ГОДИНА) 222

Игмански марш..

Козарачки одред.

Лева скретања у НОР – у.

Прво заседање АВНОЈА..

ЈАСЕНОВАЦ……………………………………………………………………………………………223

ХРВАТСКИ ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ……………………………………………………………….226

Диана Будисављевић…………………………………………………………………………………227

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ РАТ 1943.ГОДИНЕ.. ….228

Битка на Неретви.

Борба на Сутјесци.

Друго заседање АВНОЈ – а.

СВЕТОСАВСКИ  КОНГРЕС.. 231

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ РАТ 1944. ГОДИНЕ.. 232

САВЕЗНИЦИ  БОМБАРДУЈУ СРБИЈУ.. 233

СРЕМСКИ ФРОНТ.. 235

ЗАВРШЕТАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.. 236

Капитулација Немачке.

КОМУНИЗАМ СЕ ОБРАЧУНАВА СА СРБИМА.. 237

ТЕРОР АЛБАНАЦА НА КиМ………………………239

ХАПШЕЊЕ И УБИСТВО ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА.. 240

ПРВИ „ДЕМОКРАТСКИ“ ИЗБОРИ 1945……………………………..……241

OДНОС СРБА И ХРВАТА  ОД 1914. ДО 1945 ГОДИНЕ.. 242

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА.. 250

СРБОМРЗАЦ – АНТЕ СТАРЧЕВИЋ.. 250

СВЕДОЧЕЊЕ О УСТАШКИМ ЗВЕРСКИМ ЗЛОЧИНИМА.. 252

ЈАДОВНО – ЛОГОР…………………………………….254

СРБОСЕК!…………………………………255

НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА СТРАТИШТА…………….257

СРПСКИ СТАРАЦ ВУКАШИН.. 258

ЗАНИМЉИВЕ ИСТОРИЈСКЕ ПРИЧЕ…………………………………………….260

ОКО СОКОЛОВО…………………………………………………………………………………….261

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА……………………………………………………………………………262

ШТА ЗНАЧЕ РЕЧИ ЧЕТНИК И УСТАША……………………………………………….264

ФАЛСИФИКАТИ-ПАРТИЗАНСКИ ФИЛМОВИ………………………………………266

ПЕСМА ЂУРЂЕВДАН……………………………………………………………………………..268

ЗНАЧЕЊЕ  “ТРИ  ПРСТА“ 269

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ЗАДЕСИЛА МРТВОГ ВОЈУ ТАНКОСИЋА………….272

ЗЛА КОБ МАЈОРА ДРАГУТИНА ГАВРИЛОВИЋА…………………………………274

УБИСТВО ПЕТРА БОЈОВИЋА………………………………………………………………..276

СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМА ОД ОКУПАТОРА……………………………………….277

ПРОЈЕКАТ СТЕВАНА МОЊЕВИЋА……………………………………………………….278

АНДРИЋЕВ ПРОЈЕКАТ…………………………………………………………………………..280

ШТА СУ ДРУГИ ПРИЧАЛИ О НАШИМ ПРЕЦИМА……………………………….281

ФРИДРИХ ГРИЗЕНДОРФ………………………………………………………………………..282

ОД КАД МРЖЊА ВАТИКАНА ДАТИРА ПРЕМА СРБИМА……………………283

ПИСМО ИЗ 1915. …………………………………………………………………………………….284

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ,НАЈБОЉИ ПОЗНАВАЛАЦ …………………………………286

СРПСКИ ЗИД ПЛАЧА……………………………………………………………………………..287

МИШЧИЋИ, МЕСТО РОЂЕЊА СВЕТОГ САВЕ………………………………………289

И СРБИЈА ИМА СВОЈЕ ХОДОЧАШЋЕ……………………………………………………290

ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ……………………………………………………291

НОВА ГОДИНА КОЈА И КАДА……………………………………………………………….292

СРПСКО РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ…………………………………………………….294

БЕЗ ОВОГА НАМ НЕМА РОДОЉУБИВОГ БОЉИТКА…………………………..302

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ.. …………………304

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА ЦРНЕ ГОРЕ.. .306

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ…………………………………………..307

СПИСАК ВЛАДАРА ЈУГОСЛАВИЈЕ……………………………………………………….308

СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ И АРХИЕПИСКОПИ…………………………………………308

ЛИТЕРАТУРА………………………………………………………………………………………….311

БИОГРАФИЈА.. …..  315

ДОПУНА ИЗДАЊУ

 СРЕТЕЊСКИ УСТАВ………………………………………………………………………….9

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА………………………………………………………………66             

ПРВА ЋИРИЛИЧНА ШТАМПАНА КЊИГА……………………………………..127

ЈУГОСЛОВЕНСКА  ИДЕЈА………………………………………………………………129

МОМЧИЛО ГАВРИЋ……………………………………………………………………….156

ТИФУС…………………………………………………………………………………………….168

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК…………………………………………………………………….172

ГВОЗДЕНИ ПУК………………………………………………………………………………174

МИЛУНКА САВИЋ………………………………………………………………………….176

ОСМАТРАЧНИЦА СРПСКЕ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ………………………….178

ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ…………………………………………………………….180

ЛОНДОНСКИ УГОВОР ИЗ 1915………………………………………………………181

ПРИНЦ ЂОРЂЕ………………………………………………………………………………195

ЈАСЕНОВАЦ………………………………………………………………………

ХРВАТСКИ ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ……………………………………………………….226

Диана Будисављевић………………………………………………………………….227

ТЕРОР АЛБАНАЦА НА КиМ……………………………………………………………239

ПРВИ „ДЕМОКРАТСКИ“ ИЗБОРИ 1945 …………………………………………241

ОКО СОКОЛОВО……………………………………………………………………………261

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА (Сурдулица и околина)…………………………261

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ЗАДЕСИЛА МРТВОГ В. ТАНКОСИЋА…………….272

СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМА ОД ОКУПАТОРА………………………………..277

ПРОЈЕКАТ СТЕВАНА МОЊЕВИЋА……………………………………………….278

АНДРИЋЕВ ПРОЈЕКАТ………………………………………………………………….280

СРПСКО РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ……………………………………………294

БЕЗ ОВОГА НАМ НЕМА РОДОЉУБИВОГ БОЉИТКА

(„МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА“)…………300

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ……………………………………307

СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ И АРХИЕПИСКОПИ…………………………………308

Back to top button