Занимљивости

Књига коју су сви забрањивали: Велиша Рајичевић – Хрвати у светлу историјске истине – Београд, 1944. год.

Књига „Хрвати у светлу историјске истине“ је ауторско дело Велише Раичевића, српског историчара и инжењера. Иако је књига првобитно објављена под псеудонимом Псуњски. Ова књига је издата марта 1944. у окупираном Београду, где је постојала једна штампарија за коју немачки Гестапо није дуго знао, али када је открио, целокупан тираж је заплењен, јер Немци нису желели да се открије истина о њиховим савезницима Хрватима.

Касније, крајем 1944. године, након ослобођења Београда од Црвене Армије и НОВЈ, штампарија коју је водио Антун Рот је преузела штампање ове књиге. Припадници ОЗНЕ су такође запленили цео тираж, а Антун Рот је проглашен за саучесника окупатора и убијен. Југославенске комунистичке власти нису желели да ова књига „нарушава“ братство и јединство народа СФРЈ. Они који су имали ову књигу су углавном били послати у логор на Голом Отоку.

По један оргиналан примерак је достављен Народној Библиотеци Србије и Архиву СПЦ 1981. године. Име аутора ове књиге није било познато све до 1990-их, када се СФРЈ већ распала, па није било више разлога за страх и нарушавање „братства и јединства“.Аутор је књигу написао углавном од шокантних исповести прогнаних Срба са територије Независне Државе Хрватске почетком 1940-их година, када је у НДХ владао усташки режим, који је „гутао“ Србе, Жидове и Роме.

Аутор се поред тога бавио и историјом српско-хрватских односа у 19. и 20. веку, њиховим политичким сукобима још у доба Аустро-Угарске монархије. Затим, стварање Бановине Хрватске 26. августа 1939. године и каснија издаја хрватских политичара и официра, када је отпочео напад Немачке и Италије са савезницима на Краљевину Југославију 6. априла 1941. године.

У књизи се аутор такође детаљно позабавио и територијалним апетитима тј. грамзивошћу хрватских политичких вођа, који су себи присвајали Међумурје, Штајерску, Истру, Дубровник, Барању, Срем и Босну и Херцеговину.

Књигу „Хрвати у светлу историјске истине“ можете прочитати на овом ЛИНКУ.

Извор: Срби на окуп

Back to top button