Срби Хрватске

Католичка црква промовише у хероја усташког кољача из Јасеновца

Хрватска католичка црква још једном је стала на страну усташтва и оправдавања незапамћених злочина које су чинили припадници војске НДХ у Другом светском рату у логору Јасеновац. Овај пут они су дозволили да се у црквеним просторијама у градовима Сплиту и Карловцу, одржи промоција књиге о Вјекославу Максу Лубурићу, злогласном усташком официру и заповеднику система концентрационих логора, од којих је најпознатији и најсуровији био Јасеновац. Такође, због начина на који је мучио и убијао жртве, Лубурић се сматра једним од највећих и најбруталнијих усташких официра.

Како преноси хрватски портал Нови лист, католичка црква уступила је у Карловцу и Сплиту простор за представљање књиге о Максу Лубурићу, којег веродостојни историјски извори приказују као једног од највећих убица у саставу такозване усташке војске, ударне песнице режима Анте Павелића. Реч је о Максу Лубурићу чије име се спомиње у контраверзној песми усташки оријентисаног певача, Марка Перковића Тхомпосна „Јасеновац и Градишка Стара“, где се о логорима смрти говори као о кући „Максових месара“.

У позиву на промоцију, објављеном у недељнику екстремно десне оријентације, наводи се да је реч о књизи о „животу и делу хрватског витеза Вјекослава Макса Лубурића, генерала Дрињанина“.

– Хрватски витез Вјекослав Макс Лубурић, ваља нагласити, идејни је зачетник и творац злогласног логора Јасеновац, у којем је убијено најмање 80 хиљада људи, углавном Срба, Рома и Јевреја.

– У КЦЛ Јасеновац долазио је често, надзирао је рад и лично је убијао затворенике. Тако, између осталог, Лубурића представљају у Спомен-подручју Јасновац.

Што се представљања књиге о Лубурићу тиче, књига која говори о „лику и делу хрватског витеза“, у Карловцу ће промоција бити одржана после службе, у Националном светишту светога Јосипа. У Сплиту су „хрватском витезу Максу Лубурићу“ простор уступили Доминиканци, у Доминиканском самостану фра В. Драгање. Што се промоције тиче, и овде ће се она одржати псоле службе.

Иначе, ректор светишта св. Јосипа реаговао је на ову најаву промоције књиге Макса Лубурића и демантовао да је неко о томе контактирао његову парохију, као и да не зна ко је наручилац, па ни организатор презентације спорне књиге.

Извор: blic.rs

Преузето СРБИН.ИНФО

Back to top button