КарађорђевићиЗанимљивости

КАРАЂОРЂА ЈЕ УБИО КУМ, СКИНУО МУ КОЖУ С ЛИЦА И НАПУНИО СЛАМОМ: Овај ЗЛОЧИН памти сваки Србин!

 

Након што је одрана кожа с Карађорђеве главе, Милош Обреновић је кожу послало извесном Пери ћурчији да је усоли и испуни памуком и сламом, што је овај и урадио. Кад је све то завршено, београдски везир је главу послао у Цариград.

На данашњи дан, пре 198 година, убијен је у Радовањском лугу код Велике Плане српски вожд Ђорђе Петровић – Карађорђе, а тај злочин сигурно је највећа мрља у историји Србије!

Вожда и његовог писара Наума Канара у колиби Драгића Војкића убио је Никола Новаковић, по наређењу Карађорђевог кума Вујице Вулићевића. Вујица је за ово злодело наређење добио лично од кнеза Милоша Обреновића.

Новаковић је мртвом вожду секиром одсекао главу, скинуо му одело на којем је био и орден који је Карађорђе добио од руског цара и све то, с бисагама у којима је било 4.000 дуката, предао Вујици Вулићевићу који је то однео Павлу Лисовићу, оданом Милошевом човеку који је чекао у Паланци.

Већ сутрадан, Карађорђева глава стигла је у Београд у једној зобници, а његово обезглављено тело сахрањено је на удаљеност од око 100 корака од места где је убијен.

Према истраживањима Миливоја Гавриловића, који је живео између два светска рата и који је успео да готово до детаља реконструше Карађорђево убиство, Милош се силно обрадовао пошиљци из Радовањског луга.

У његовом конаку који се налазио преко пута Саборне цркве, на белом тањиру је стајала опрана глава његовог кума, вожда Карађорђа. Тањир с Карађорђевом главом је стајао на високом троношцу, испред њега било је упаљено кандило, а Милош је ноћ провео у молитвама на коленима стално понављајући:

“Опрости, куме Ђорђе! Опрости, господару!”

Сутрадан, Милош је Карађорђеву главу послао београдском везиру, чему су се београдски Турци силно обрадовали. Након што су Турци препознали главу Карађорђа, вратили су је Милошу који је истог дана нашао једног касапина који је, по Милошевом наређењу, у подруму кухиње конака одрао вождову главу и при том је стално ридао и дрхтао.

Извор: Telegraf.rs

Преузето MEDIO

Back to top button