Лепоте Србије

КАЊОН РОСОМАЧЕ

Кањон Росомаче (Росомачки лонци, Славињско грло/лонци) налази се у селу Славиња, 30 км од Пирота. Удаљеност од Београда је око 340 км, што је око 4 сата вожње. А од Ниша око 100 км.

Путује се аутопутем до Пирота, а затим следе путокази према Рсовцима, Височкој Ржани и Славињу. Када се уђе у Пирот, на првом кружном току треба ићи у правцу табле „Височки пут“, поред пијаце и преко моста. Мало пре села Рсовци, налази се манастир посвећен Св. Илији, из 19. века.

Manastir Svetog Ilije
Manastir Svetog Ilije

Следећа станица су Рсовци. Село изгледа као да је у њему време стало. На то подсећају куће које су старе више од једног века. Исти је случај у свим селима подно Старе планине.

Rsovci
Рсовци

Оно по чему су Рсовци чувени је фреска Господа Исуса Христа, позната под именом „Ћелави Исус“. Она се налази у пећинској цркви Св. Петра и Павла, на 10 минута хода од центра села. До цркве постоје јасно обележени путокази. Пут води поред реке Височице.

Visočica
Височица

Црква-испосница датира из 13. века. Фреска Исуса Христа вероватно је настала нешто касније, у 14. веку, за време владавине кнеза Лазара. Претпоставља се да су је насликали монаси Синаити. На њој је Господ представљен без косе, што је јединствен случај у хришћанском свету. Када уђете у цркву, погледајте лево и нагоре, ту се налази фреска.

Crkva Sv. Petra i Pavla
Црква Св. Петра и Павла
Ćelavi Isus
Ћелави Исус

На 2 км од села налази се клисура „Владикине плоче“. Изнад клисуре, на неких 200 м.н.в, налази се неколико пећина. Пут до њих није обележен и не препоручује се одлазак без локалних водича.

Следеће село кроз које се пролази је Височка Ржана. Убрзо се долази у Славиње. На 3 минута од центра Славиња налази се црква Св. Ђорђа, из 16. века.

Crkva Sv. Đorđa
Црква Св. Ђорђа

Пут до Росомачких лонаца је одлично маркиран. Лонци се налазе на 2 км од центра села, што је око пола сата хода по равном терену. Ођедном, право ниоткуда, пред вама ће се појавити мало чудо природе – Росомачки лонци! На овом месту је Росомачка река усекла мали, али прелепи кањон.

DSCN0009

DSCN0030

Kanjon Rosomače

DSCN0020

DSCN0023

DSCN0026

DSCN0030

Заиста леп и јединствен призор. Десном страном се можете попети и на врх кањона, али будите пажљиви, стаза је уска. Препоручујем да Росомачке лонце искомбинујете са још једном туром у истом дану. Нпр, обилазак водопада Тупавица у Дојкинцима. Али, то је већ друга прича.

Август 2018. год.

Преузето ПЛАНИНЕ

Back to top button