Лепоте Србије

Кањон Раче… Трансверзала духа

Планина Тара је одувек била дестинација која је својом лепотом природе пленила и привлачила многе који су се намерили њој у походе. То је планина која у себи крије многе стазе кроз високе столетне шуме, бистре воде и мноштво висова на којима се дуго седе и ужива у лепоти крајолика који се у недоглед протежу пред оком посматрача. У том мозаику креативног рада природе сакрио се и кањон Раче.

Сам кањон Раче је смештен у источном делу планине Таре, недалеко од Бајине Баште. Река Рача која усеца овај кањон је, у суштини, отока језера Јаревац. Улаз у сам кањон Раче је врло једноставно пронаћи и изузетно је приступачан. Кањон се налази одмах испод напуштеног војног хотела у месту Шљивовици, од којег ка кањону води макадамски пут и то све до већ поменутог језера. Када се стигне до језера, вијугава стаза која уме често да пресече реку, улази у сам кањон, и већ одатле авантура може да почне.

Након првог километра кањона се примећује да је то најужи део кањона и место где се јављају и прве вертикале које се стрмо уздижу изнад глава оних који су се упустили у ову предивну туру. Иначе, у првој половини кањона се може приметити да је то део у којем доминира површински ток реке који након прве вертикале понире, што значи да се вода поново може угледати тек након изласка из самог кањона. У овом делу кањона посебну атракцију представљају јединствени гвоздени клинови пободени у стење, затим шипови, сајле, разни рукохвати које је овде давно поставила војска Краљевине Србије, која је овде вршила своје вежбе и обуке. Треба напоменути да се овде треба обратити пажња при коришћењу ових “помагала”, јер постоје и таква која је зуб времена оштетио и расклимао, те као такви нису поуздан ослонац.

Дужина кањона је читавих 5км, а подухват некад траје између 4 и 5 часова. Кад се стигне на излаз из кањона, долази се до језера Лађевац, одакле се наставља даље ка манастиру Рачи, посебном културном споменику који завређује савку пажњу и помен. Оно што је интерасантно за овај потез између манастира Раче и врела Лађевац је да се та стаза зове “Мала духовна трансверзала”, а направљена је из разлога да би лепоте овог краја постале што приступачније.

Након пролажења кањона и упознавања света бујне вегетације, са многобројним брзацима, каскадама и по неким водопадом, пролажења “Мале духовне трансверзале”, стиже се до манастира Раче, задужбине краља Драгутина, који ју је подигао у XIII веку. То је типичан представник рашке градитељске школе, саграђен комбиновањем сиге и кречњака. На четрдесетак минута хода од манастира, на врелу Лађевац, некада је постојала чувена преписивачка школа која је имала великој значаја у очувања нашег националног идентитета. У манастиру је шест година као монах боравио и српски патријарх Павле, а у њему се сакривао и краљ Петар II Карађорђевић бежећи за Никшић како би пребегао у Лондон. Пролазак стазом између манастира Манастирских станова је нешто више од обичне шетње. У близини Лађевца су и прелепи слапови обавијени маховином преко које се вода штропоштава у очаравајућим млазевима, а изнад њих је извор Бања. Овом извору се приписују исцелитељске моћи, мада још о томе ништа није научно доказано. Недалеко од извора се стиже до скита Светог Ђорђа, односно његових остатака, а навише кроз шуму огромних старих букава, као награда излази видиковац Црњесково, који се сматра једним од најлепших на Тари. На самом крају, река Рача свој смирај налази тражећи загрљај са Дрином у коју се улива недалеко од чувене куће на Дрини, која стоји на стени усред реке.

Савети за путовање:

Са собом неизоставно понети воду!
Обути непромочиве ципеле, а ко поседује може и непропусно одело.
Ако сте расположени за кањонинг, онда је потребно да се обратите неком од локалних оператера који се тиме баве.
Ранац са храном и евентуално спремљеном сувом одећом која ће бити преко потребна по изласку из кањона.

Како стићи до кањона Раче:

Бајина Башта је удаљена од Београда око170км и може се ићи преко Ваљева и Ужица преко превоја Кадињача. Кањон Раче и истоимени манастир су угрубо удаљени од Бајине Баште неких 7км, што је изискује 15~то минутну вожњу аутомобилом. С тим у вези, Бајина Башта је свакако најбоља полазна тачка одакле ц́ете започети своју авантуру кроз кањон. На располагању је неколико дневних аутобуских линија из Београда, а путовање у Бајину Башту траје четири сата у просеку. Проверите заказане временске периоде поласка бусева на БАС~у.

Ако желите да авантура почне од извора реке, онда идите у напуштени војни хотел, Хотел Тара. Одатле, макадамски пут води ка језеру Јаревац, одакле једноставно пратите реку како би одмах дошли до кањона. Друга опција је да тура започне са задње стране, од Манастира Раче.

Преузето AVANTURISTA.CO

Back to top button