Срби Македоније

Како је Стара Србија постала Македонија, а Срби Македонци

Велики је број доказа постојања српства у данашњој Северној Македонији.

Не треба подсећати да је у Скопљу Цар Душан крунисан за Цара, па се због тога овај град и зове Царски град. Мало касније је тај део била земља Мрњавчевића, тачније Прилеп је био град који се посебно описује када се говори о овој српској средњевековној властелинској породици. Доласком Турака на Балканско полуострво, Срби су пали под османску власт али су и даље у делу данашње Северне Македоније задржали своја имена, обичаје и традицију. Тамо где се славила или слави слава тамо су Срби.

Није тајна да је Бугарска желела, да овај простор, који се са Косовом назива Стара Србија узме за себе а народ побугари. И то се највише огледа кроз 19 век када је за то имала и помоћ Турске али и почетком па и целим 20тим веком. Највише због тога је Србија и ушла у Други балкански рат 1913.године.

Колико је простор данашње Северне Македоније био значајан за све Србе и за дух нашег народа, говори чињеница да нема Србина тог времена који није једва чекао обрачун са Турцима и ослобођење тих простора за време Првог балканског рата 1912.године. Сјајним биткама Срби су истерали Турке и сматрали да је ово освета за Косовски бој 1389.године. Због тога је сваком Србину била част да ратује за повратак српских територија.

Поставља се питање како су од Срба који су насељавали простор Северне Македоније настали Македонци, како су се мењала презимена која се завршавају на ић и вић на ски и ов (што се најбоље види на надгробним споменицима) и како то да се између два светска рата велики број председника општина са подручја данашње Северне Македоније изјашњавао као Срби погледајте у следећем прилогу. Процените да ли су Срби и Северномакедонци браћа или је то један те исти народ.

Преузето SVI SRBI U PARIZU

Прочитајте и ово
Close
Back to top button