Занимљивости

Када ће Србија добити енциклопедију

Колико је мени познато, Србија је вероватно једина европска земља (са изузетком можда Албаније, Црне Горе, Македоније и БиХ) која још увек нема своју националну енциклопедију, тј. скуп свеобухватних знања једног народа о његовој култури, уметности и наукама. Неко је лепо рекао „народ без своје националне енциклопедије је попут човека без крштенице”.

Иницијатива да Србија добије своју националну енциклопедију по први пут у својој историји потекла је од САНУ и Матице српске, још 1990. године, да би Закон о српској енциклопедији био усвојен тек 2005. године. Тада су две поменуте националне институције закључиле уговор са Министарством за науку и технолошки развој да оно сваке године финансира пројекат са 25 милиона динара. Планирано је било да изађе укупно десет томова у наредних десет година (значи до 2015. године). То би значило да би држава уложила у тај капитални пројекат око 250 милиона динара (тј. негде око 2,2 милиона евра, по садашњем курсу). Поређења ради, негде сам прочитао да је Хрватска у свој одговарајући национални пројекат уложила пет милиона евра!

Што је најважније и најтужније, овде се не ради само о новцу, већ о нечему много озбиљнијем. Наиме, та иста Хрватска је радила на својој националној енциклопедији заиста само десет година (1999–2009) и тај посао завршила са издатих 11 томова. Словенија је своју националну енциклопедију радила у период 1987–2002. и завршила са издатих 16 томова. Србија је за ових протеклих 12 година издала два тома Српске енциклопедије (у три свеске). Ако би се рад наставио том динамиком, комплетну Српску енциклопедију могли бисмо да добијемо тамо негде око 2030. или 2040. године?!

Питам се, после свега наведеног, и мислим да је крајње време да у јавност са својим ставовима у вези са Српском енциклопедијом, изађу две националне институције које на њој раде (САНУ и Матица српска), али и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство културе и информисања и Министарство финансија. Бојим се да ће јавност, односно сви ми, остати ускраћени за одговарајуће реакције и активности поменутих институција и државних органа. Ако тако и буде, наздравље нам свима било!

Аутор: Младен Обрадовић
Извор: ПолитикаЋирилизовано

Преузето Магацин

Back to top button