ВидеоЗанимљивости

Кад мртвачко звоно најави смрт: Српски патријарх се следио због грешке краља Александра и црне слутње која се обистинила (видео)

Гори предзнак уочи пута у Марсељ није се могао ни замислити

Уочи кобног путовања у Француску, где је убијен у Марсељу 9 октобра 1934. године, краљ Александар Карађорђевић је променио протокол и непланирано одлучио да пре поласка и укрцавања на разарач „Дубровник посети и манастир Савину код Херцег Новог. Желео је да своме рођаку, принцу Павлу, покаже чувени Душанов крст из 1354. године, који је овој светињи даривао лично Свети Сава.

Стигли су изузетно рано, братство је још спавало, па су одлучили да их пробуде звонима. Када се принц Павле дохватио једног ужета, зачула се уобичајена звоњава. Међутим, звоно краља Александра одјекнуло је неким чудним, пригушеним звуком.

Само је тадашњи митрополит црногорско-приморски, а касније и патријарх српски, Гаврило Дожић, схватио да се краљ, не знајући, ухватио за коноп мртвачког звона, које се користило искључиво у случају нечије смрти. Гори предзнак уочи пута није се могао ни замислити.

– Ова чудна појава целу је пратњу следила и на све присутне оставила тежак утисак, забележио је у мемоарима митрополит Дожић и наставио:

– Ми смо то наше узбуђење сакрили од краља да га не бисмо онерасположили на његовом путовању. Пошто смо га испратили до „Дубровника“, где се укрцао, ја сам се са баном вратио и успут смо у колима рђаво предвиђали краљево путовање, нарочито овај судбоносни случај са мртвачким звоњењем.

Аутор, Влада Арсић

Извор: Невиђена Србија, Магазин Новости

Преузето: Шајкача

Back to top button