КолумнаСрби Хрватске

Индиције: Јесу ли српски и хрватски умањивачи броја жртава Јасеновца наручили текст у Џерузалем посту?

Дејан Ристић из Музеја жртава геноцида јуче је у таблоидном тону најавио да Давид Голдман из Џерузалем поста не постоји, већ да се ради о жени. Данас, преко истог медија, Иво Голдштајн се покушава Србима представити као неко објективан и на њиховој страни изношењем “индиција да се ради о кругу повезаном са Бланком Матковић”.

Добијањем шлагворта текстом из израелских новина о 4.500 жртава Јасеновца, Музеј жртава геноцида (над неименованим народом) из Београда покушао је себе представити као заштитнике српских интереса. Новине износе њихову “одбрану”, умјесто да јавност буде згрожена како су управо они ревизионисти који тај број смањују неколико пута.

Са 700.000 на 90.000!

И то је био основни циљ текста у Џерузалем посту.

Индиције: Јесу ли српски и хрватски умањивачи броја жртава Јасеновца наручили текст у Џерузалем посту?

Тако и противник политике ХДЗ, иначе тотално у мејнстрим хрватском наративу, који каже да је “конститутивност Срба у Хрватској давно прошло вријеме” и који користи термин “агресија Србије” за период 1991-1995. године, треба да буде беатификован међу Србима. По методу којим се криптоусташе попут Бориса Дежуловића или Виктора Иванчића, све за паре из буџета Хрватске, издржавају у “српском тједнику” Новости.

Унутархрватски обрачуни преко смањења броја жртава Јасеновца и беатификација Голдштајна

По истој матрици Иво Голдштајн је херој. Или бар Џемс Бонд. Он је обавјештајац који, у маниру “нису сви Хрвати усташе” или “има нормалних људи и код њих”, међу братствојединственим и СФРЈ новинарима у Србији треба публици бити представљен као неко ко је “на нашој страни”. Родио га друг Тито.

Како сад ствари стоје, лако је могуће да су сви “браниоци”, да не кажемо “бранитељи” истине о Јасеновцу, и ови из Музеја жртава геноцида (над неименованим народом) из Београда, и ови из Загреба, укључени у лансирање чланка у израелским новинама.

Индиције: Јесу ли српски и хрватски умањивачи броја жртава Јасеновца наручили текст у Џерузалем посту?

Поготово са свим овим обртима које испуцавају касније, јасно је да је ово унапријед припремљено.

Без провјере пуштен чланак “лажног профила”, али онда редакцијски уводник ставља Србе и Хрвате у исту реченицу као жртве?

На првом мјесту је неубједљиво да “угледни јеврејски дневни лист” без провјере објави да је логор у којем је по српским подацима уморено 33.000 Јевреја, није свеукупно имао више од 4.500 жртава. Затим он поведе међународно-регионалну акцију да се број свеукупних жртава, уз помоћ српских колаборациониста, у свјетској и домаћој јавности некажњено помиње у висини 90.000.

Није, рецимо, неко у Џерузалем посту причао да је број жртава Холокауста од 6.000.000 заправо “давно научно оповргнут мит и јеврејска мегаломанија”, него да се ради о 900.000 за које се имају подаци; што би била антитеза онога што се некажњено говори за Јасеновац ових дана. Оглашавају се, као прозвани или позвани да реагују, баш сасвим случајно Иво Голдштајн из Загреба и Дејан Ристић из Београда?

Затим њих двојица дјелују преко Ррадио-телевизије Србије, по принципу да Дејан Ристић јуче “најави” како је у питању непостојећи Давид Голдман и реагујући “другим каналима” каже како је у питању жена. Он чак није преко уста могао превалити ни “из Хрватске”, већ је користио формулацију “западно од нас”.

То је сачувао за свог брата по смањивању броја жртава Јасеновца, који такође без икаквих конкретних доказа иступа у јавност са “снажним индицијама”.

На све то, прича је што се тиче Џерузалем поста завршена тим, што је редакција објавила уводник у којем је наглашено да се ниједан народ по страхоти страдања не може поредити са Јеврејима, да се не треба ни играти да се то уопште доведе у питање. Онда као жртве које не могу да се пореде по страдању са јеврејским, ставља заједно Србе и Хрвате у исту реченицу. А не, рецимо, и Нијемце?

Индиције: Јесу ли српски и хрватски умањивачи броја жртава Јасеновца наручили текст у Џерузалем посту?

Све у свему, ово само показује колико је запуштена српска култура сјећања и без икаквог поштовања према својим прецима и жртвама. Поготово када државна телевизија Србије преноси интервју са Голдштајном из хрватских медија, у којем се као чињенице протура њихова пропаганда, свега са интервенцијом што је пресловљена на екавски.

РТС преноси и проноси: Нипошто поистовјећивати “хрватске бранитеље” са усташама!

Хрватски историчар Иво Голдштајн каже да иза текста објављеног у “Џерузалем посту” о хрватском ревизионизму и Јасеновцу, званично потписаног са Давид Голдман, који је, како каже, измишљена личност – постоје снажне индиције да се ради о кругу који је повезан са историчарком Бланком Матковић.

Иво Голдштајн је у опширном интервјуу за хрватски портал Индекс, рекао да је Голдман наводно Аустралијанац, за којег у тамошњој јеврејској заједници нико не зна, да на његовом вебсајту нема адресе, нема телефона тог центра.

“Нико никад тог човека није видео ни уживо нити на интернету у последњих годину и по дана, од почетка пандемије. Уосталом, та страница с Голдманом постоји тек од пролећа 2020. године. Дакле, 99,9 посто је измишљен профил. Игор Вукић и Бланка Матковић су очигледно наслутили да ће тај профил бити раскринкан, па су у својим изјавама прошле седмице сугерисали да се ради о лажњаку”, указао је Голдштајн.

Џерузалем пост се извинио Голдштајну због поменутог чланка у којем је нападан и извређан због његовог бављења жртвама у Јасеновцу, односно да неким својим изјавама угрожава сећања на холокауст.

Говорећи о историји хрватског историјског ревизионизма, Голдштајн је на питање када је почело то прекрајање, у овом случају јасеновачке историје, рекао да у основи “стоји теза да НДХ није била злочиначка и издајничка творевина, него држава хрватског народа коју је ваљало бранити од непријатеља”.

Стога је, истиче, требало негирати и страхоте Јасеновца.

“У ревизионистичком и проусташком наративу, Јасеновац као логор готово да није постојао или је био само логор за преваспитавање, није био мучилиште, али ни опоравилиште. То је за њих био један строги логор у који су долазили политички противници НДХ”, каже Голдштајн.

“Тела жртава у Јасеновцу масовно уништавана”

Иво Голдштајн истиче да су тела жртава јасеновачког логора масовно уништавана и да о томе постоји низ сведочења преживелих логораша, као и усташа.

“У Градини, на десној обали Саве, где се током рата највише убијало и покопавали лешеви, направљене су у априлу 1945. својеврсне решетке на које су стављани лешеви и поливани нафтом. На томе је радило 500 људи. Данима су јасеновацки заточеници с леве обале гледали велике ломаче на другој обали. Углавном, непознат број лешева је уништен и претворен у прах и пепео, што је делом бацано у Саву. Британска је авијација 16. априла надлетала Јасеновац и снимала те позиције, јасно се виде откопане масовне гробнице, путељци који воде према Сави”, навео је Голдштајн.

Напомиње да су нацисти, односно припадници специјалних јединица Ајнсатгрупе још од 1943, кад су схватили да губе рат, почели масовно уништавање остатака жртава у логорима смрти.

“Израдили су и дробилицу костију која изгледа као нека мала мешалица за бетон, а функционише као млин за орахе”, навео је Голдштај и додао да се та акција звала “Aktion 1005”.

Указао је и да је начин на који су усташе спаљивали лешеве у Јасеновцу, истоветан начину који су нацисти примењивали од 1941. године у СССР-у.

“Усташе одједном постали добри момци”

За Фрању Туђмана каже да је тврдио да је независна држава “остварење највишег идеала хрватског народа”.

“Иако је Туђман желео да се дистанцира од усташтва, ипак је тврдио да НДХ “није била само фашистичка творевина, већ и израз вековних тежњи хрватскога народа за самосталном државом””.

Тиме је, истиче Голдштајн, отворио брешу релативизацији злочиначког карактера НДХ, па су наједном и усташе постали “добри момци, али ето можда су се понекад заиграли, па убили некога кога није требало”.

О поистовећивању хрватских бранитеља са усташама, каже да је то директна последица свега што је претходно говорио.

“Ето, и прича о поздраву за дом спремни није смела да остане до данашњег дана, није се разрешила, а с овом владом и нема пуно шансе да се разреши”, рекао је Голдштајн.

Извор: ФРОНТАЛ

Преузето Јадовно

Back to top button