ЗанимљивостиСрби и Руси

Jелена Жаворонкова jе победница градског такмичења за најбољи есеј о Александру Невском

У школи број 11 из града Шуја (Руска Федерација), ученици 9. разреда су 2018. године заједно са српским ученицима  и њиховима наставницима  ОШ   "Бубањски хероји" у Нишу учествовали у изради образовног филма „Руска помоћ Србији“. Причали су да једна од најлепших цркава у Београду носи име светог руског кнеза.

Крајем новембра ове године у граду Шуjа Ивановске области у Русиjи одржана је градска етапа републичког такмичења есеја. У оквиру конкурса, једна од тема била је и тема за 800 година од рођења Александра Невског под општим насловом „Ко нам дође са мачем, од мача ће и погинути! Руска земља стоји и на томе ће стајати!”

Jелена Жаворонкова jе победница градског такмичења за најбољи есеј о Александру Невском
Jелена Жаворонкова

На конкурсу је, ученица 6 разреда основне школе број 11 града представила свој есеј „Нема краја подвизима  у борби за у Отаџбину “. Њен рад је награђен дипломом за 1. место.

У есеју је говорила о свом интересовању за херојску личност кнеза Александра Невског, о његовој улози у духовном животу Руске  земље и Србије.

Један од храмова у Шуји освештан је у име Светог и благоверног  кнеза Александра Невског. Кнез  се дуги низ година сматра небеским покровитељем и заштитником руског града Иваново.

Музика композитора Сергеја Прокофјева из филма «Александар Невски» 1941. године инспирисала је руски  народ да се бори са хитлеровим нацистичким освајачима. Многи официри су одликовани Орденом Александра Невског за своја јуначка дела у биткама. Награђено им је преко 40 хиљада људи.

У школи број 11, ученици 9. разреда су 2018. године заједно са српским ученицима  и њиховима наставницима  ОШ   “Бубањски хероји” у Нишу учествовали у изради образовног филма „Руска помоћ Србији кроз историју“. Причали су да једна од најлепших цркава у Београду носи име светог руског кнеза.

У братској Србији Александар Невски је поштован и вољен као бранилац православља и словенства. Срби памте речи које је кнез изговорио у тренуцима опасности – „Није Бог у сили, него у истини!“ Недавно је у престоници српске државе, Београду, откривен споменик Александру Невском. Наши народи су повезани братском љубављу. О томе је написала  Jелена.

Руководиоци рада су наставница књижевности Наталија Јурјевна Ширшова и наставник историје Александар Николајевич Муравјов.

Честитамо Jелену  на награди и желимо јој још много успеха!

Спот града Шуја, Руска Федерација

Back to top button