Срби и РусиЂорђе Бојанић

ИСТОРИЈА И ВЕРОНАУКА, ЧВРСТА ВЕЗА ДВА БРАТСКА НАРОДА… кроз документарне филмове српских и руских ђака

ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша је већ дужи низ година у руском међународном пројекту са  школама из Руске Федерације, које предводи проф. историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић, допринос својим одобрењем и препознавањем заједничког образованог интереса дала је директорка ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша, Верица Раденковић кроз споразумни статус међународне сарадње која се потписује сваке школске године. Велики допринос за ову међународну сарадњу има Руски историчар и наставник Александар Николајевич Муравјов, који добро познаје везе и духовно јединство руског и српског народа које сеже у дубину векова, и зато је реализацију својих планова почео управо од часова историје са својим колегом из Србије Ђорђем Бојанићем.

ИСТОРИЈА И ВЕРОНАУКА, ЧВРСТА ВЕЗА ДВА БРАТСКА НАРОДА… кроз документарне филмове српских и руских ђака
Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић

Сарађивати са руским ђацима је велика част, ипак ту велику даљину која раздваја два братска народа  сада спаја технологија и обострана братска љубав ученика и професора… које веже само један циљ… очување Братске нераскидиве веза кроз историју.

Главни циљ овог занимљивог просветног пројекта је  проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције као и  обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим историјским темама. Све то кроз додатне часове ученика осмог разреда, уз сагласност родитеља ученика који буду у пројекту.

Теме које обраћујемо су веома важне за проучавање историје наших земаља, кроз овај вид додатних часова и други ђаци како у Србији тако и у Русији науче о сардњи два братска народа, пошто су то видео часови који су доступни преко Јутјуба, наравно све уз сагласност родитеља и школа.

ИСТОРИЈА И ВЕРОНАУКА, ЧВРСТА ВЕЗА ДВА БРАТСКА НАРОДА… кроз документарне филмове српских и руских ђакаПрепознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује  разноврстну  образовну комуникацију између ученика Русије и Србије, један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане.

Сви филмови су урађени у корелацији предмета историје и веронауке.

Као циљ ставили смо обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције, каже Ђорђе Бојанић.

Александар Муравјов и његове колеге и ученици су 2015. године успоставили контакт са школом „Бубањски хероји“ из Ниша и споразумно се договорили да одрже први заједнички међународни руско-српски онлајн час на тему „Цар Николај II и руско-српски односи почетком 20. века“.

Кроз дугогодишњу сарадњу, кроз овај руски образовни пројекат ми смо заједнички обрадили више различитих тема од којих су теме :

ТЕМА:  Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века… час је снимљен децембра 2015.

Поред професора историје Ђорђа Бојанића и ученика ОШ “Бубањски хероји”, Муравјова Александара (Поњкинска основна школа, Руска Федерација) и њихових ученика, велики допринос овом документарном часу  дали су и:

1) ..у Београду преко камере Наталији Дукић и Мариjи Чекетић (студенткиње универзитета у Београду); место излагања, споменик цару Николаjу у Београду.

2) …у Петрограду преко камере Ивани Стевић (студенткиньа универзитета у Београду); место излагања Дворски трг у Петрограду.

3) …у Москви преко камере Мариjа Козлова (заменик директора васпитног лицеја бр. 5 града Долгопрудни и предавач верске наставе); место излагања црква св. Великомученика Георгија Победоносца у граду Долгопрудни Московске области.

4) … говор Дејана Серафимовића, председника Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Трајање 55 мин

ТЕМА:  Рускa емиграцијa у Србији… час је снимљен марта 2016.

Ученици OШ „Бубањски хероји“ и неколико руских школа из Ивановске и Московске области  (Поњкинска основна школа и Палехска средња школа из Ивановске области, лицеj броj 5 града Долгопрудни  из Московске области  Руске Федерације, заједно су радиле на снимању документарног филма о РУСКИМ ЕМИГРАНТИМА У СРБИЈИ.

Они су говорили о братских везама наших народа и о догађајима коjи су били сто година раниjе.

Тим поводом је организована и видео-конференција у којој су гостовали потомци руских емиграната у Србији.

Овом часу велики допринос својим учешћем су дали ипођакон, проф. Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији, проф. др  Александр Нагорни,  професор на Медицинском факултету Универзитета у Нишу, Зорица Пелеш, биограф проте Стевана Димитријевића, научно-истраживачки радник и публициста, Дејан Серафимовић,  председник Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Велики допринос овом међународном часу свакако су дали и професори и њихови ученици…

Олга Баранова, професорка историjе Палехске средне школе Ивановсе области ( Руска Федерациjа) и њен ученици.

Александар Муравјов, наставник историjе Понкинске основне школе Ивановсе области (Руска Федерациjа) и његова колегиница.

Татјана Охрименко, наставница  руског jезика и књижевности Понкинске основне школе Ивановсе области (Руска Федерациjа) и њихови ученици.

Мариjа Козлова, заменик директора лицеjа броj 5 града Долгопрудни Московске области  (Руска Федерациjа) и њена ученица.

Ђорђе Бојанић, проф. историје и његови ученици из ОШ „Бубањски хероји“ Ниш.

Трајање 1 сат

ТЕМА:  Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији… час је снимљен новембра 2016.

Ученици ОШ „Бубањски хероји” из Ниша које предводи професор историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић  и  ученици из Русије, чланови Руско-српског клуба у центру за додатно образовање “Восхождение” у граду Шуjа Ивановској области које предводи  Александар Муравјов и недељне школе у граду Долгопрудни које предводи  Мариjа Козлова, заменик директора лицеjа броj 5, Московска област (Руска Федерација), заjедно су учествовали у снимању овог документарног филма.

Велики допринос својим учешћем дали су ипођакон, проф. Андреј Тарасjев, председник Друштва за очување спомена на Русе у Србији, Зорица Пелеш, биограф проте Стевана Димитријевића, научно-истраживачки радник и публициста, Дејан Серафимовић, председник Друштва Српско – Руског пријатељства, Гроф Сава Владиславић из Ниша.

Трајање 45 мин

ТЕМА:  Руски кнез Владимир… час је снимљен марта 2017.

У изради овог документарца ученици  ОШ „Бубањски хероји” заједнички су са ученицима из Русије – чланови Руско-српског клуба у центру за додатно образовање „Восхождение“ („Успон“)  у граду Шуjа Ивановској области (Русиjа)   радили на овој врло занимљивој теми.

Организатори овог мећународног часа били су, руски и српски наставници – Ђорђе Бојанић (ОШ „Бубањски хероји“, Ниш), вероучитељ ђакон Дејан Јовановић  и  Александар Муравјов (Центар „Восхождение“ , Шуја).

Учесницима часа обратили су се научници универзитета  у граду Шуjа  (Русиjа)  Александар Ипатов и професор у Институту за развој образовања у граду Иваново  (Русиjа) Александар Калинин.

Трајање 42 мин

ТЕМА: Српска слава и руско испијање чаја… час је снимљен децембра 2017.

Ученци  ОШ „Бубањски хероји“ које предводи  Ђорђе Бојанић и ђакон Дејан Јовановић и руске школе – центар за додатно образовање „Центар Восхождение“, Шуја, Руска Федерација, снимили су врло занимљив документарац.

Део ученика из Србије састоји се из два дела, снимање је почело на Светог Ђорђа у Цркви Успења Пресвете Богородице у Доњој Врежини уз благослов за снимање оца Владана. Ту смо представили литургијски део, сечење славског колача  и историјски део КРСНЕ СЛАВЕ. Други део је снимљен у учионици који се односи на кућни део, долазак и пријем  гостију на славу.

Велики допринос овом часу дала је и г. Зорица Пелеш, биограф протојереја Стевана Димитријевића, научно истраживачки радник, публициста и почасни члан Српске Развојне академије – РАС

Руски наставници и ђаци су у склопу овог видео часа дали свој допринос који се односи на њихову породичну традицију испијања чаја у Русији.

Врло занимљив део је обраћање оца Петра, главног свештеника цркве Покрова Пресвете Богородице у г. Шуjа, Ивановска област, Руска Федерација, српским ђацима и наставницима.

Свој допринос дао је и Ипатов Александар Александрович, предавач на универзитету у граду Шуjа, катедра географија, филиала универзитета у Иванову,  он је у свом излагању говорио о руском испијању чаја.

Целокупан рад благословио је  отац Петар, и отац Сава, директор  центра за додатно образовање “Восхождение”.

Велики допринос у организациjи и режиjи руског дела дали су Алиева Мариjа Софоновна (помоћник директора), Овчинина Ирина Владимировна (педагог и стручњак у области сценографије и уметности), као и њихови ученици.

Трајање 44 мин

ТЕМА: Срби који су обележили историју Русије… час је снимљен маја 2018.

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји” које предводи професор историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић снимили су врло занимљив део овог заједничког документарног филма, они говоре о Грофу Сави Владиславићу.

Као гост, свој допринос дала је и публициста г. Зорица Пелеш.

Велики допринос поред ученика из Србије дао је и отац Владимир Сербиненко, који живи у граду Иваново, дипломирао на универзитету у Иванову, завршио је и Богословиjу у граду Иваново и одлуком црквене власти хиротонисан као ђаакон  отац Владимир који служи у jедноj  цркви у граду Иваново. Он преноси ученицима да су његови преци дошли у Русију у 17 .веку из Србије, и врло је свестан својих корена.

Ученици у центру  Восхождение (Шуја, Руска Федерација), по благослову оца Саве су говорили  у теми ” Срби који су обележили историју Русије “.  Срби су у Русиjи били присутни неколико векова. Срби се скоро пуних три векова континуирано исељавали  у Русију, што појединачно, кадкад у мањим, понекад у већим и бројнијим групама. Вредни и марљиви, наустрашиви и храбри, и увек безгранично одани својој новој домовини и њеним интересима, Срби заслужују љубав и велико поштовање руског народа.  Шира јавност мало зна да је у чувеној Бородинској бици  1812. у руској војсци ратовало чак десет генерала Срба, већи број команданата нижег ранга и обичних војника. У политици истакао се гроф Сава Владиславић Рагузински, као дипломата Петра Великог склопио је Кјахтански споразум између Русије и Кине. Вајар Јевгениј Вучетић познат jе по споменицима у совјетско доба као што су Споменик војнику ослободиоцу у Берлину , Мајка отаџбина зове! у Волгограду.

Трајање 23 мин

ТЕМА: Руски пуковник Рајевски… час је снимљен априла 2018.

Ученици ОШ ,,Бубањски хероји” из Ниша које предводи професор историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић снимили су врло занимљив документарни филм о Руском пуковнику Рајевском.

Кроз дугогодишњу српско-руску школску сарадњу ми смо изабрали тему да прикажемо место где је страдао руски пуковник Рајевски,  руским  ђацима. Снимање је обављено у цркви Свете Тројице (Руска црква) и манастиру Свети Роман. Овај документарни филм је титлован  на руском језику.

Час (документарац) је реализован са благсловом Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина Арсенија.

Велики допринос  овом документарном часу дали су и свештеник отац Влајко Грабеж, књижевник Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Трајање 23 мин

Сви ови часови могу да се наћу на јутјубу, циљ нам је био да из ових видео часова и они који  гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији… сви часови су титловани на руском и српском језику. Сви часови су реализовани на додатним часовима из историје уз сагласност родитеља и споразумно између школа.

А плод те вишегодишње сарадње су врло едукативни видео часови, документарци, које можете погледати преко јутјуба.

РУСИ СРБИМА НА ДАР

Чланови Руско-српског клуба у центру за додатно образовање “Восхождение” у граду Шуjа Ивановској области (Руска Федерација) које предводи наставник историје Александар Николајевич Муравјов и директор школе jерођакон Сава (Семаков Сергеj Јурјевич), помоћник директора Алиева Мариjа Софоновна као и чланови наставничког већа, послали су пакет са руским књигама, писмом и Божићном честитком, ОШ „Бубањски хероји“ из Ниша као поклон за успешну сарадњу.

Овај чин довољно говори о њиховим руским вредностима, култури и духовности.

Исто то је учинила и наша школа која је послала Божићне поклоне ученицима из Русије, већ две године заредом, ова врста пажње је постала традиција.

РУСКИ КОЗАК У ПОСЕТИ

Наша школа, прошле године  је имала прилику да угости козака из Кисловодска , са Кавказа, Олега Фомченков Бровкова Вјачославића, заменика атамана козачке општине „Светог Царевића Алексеја“, који је био на пропутовању кроз Србију, са циљем да сними филм о Србији.

Кроз ову Руско–српску сарадњу видимо да историја нема граница, поготово између Русије и Србије.

Велико им хвала!!!

srpskaistorija.com

Back to top button