Интервју

Интервју са КИКОВИЋЕМ: НАГРАДУ КПЗС ”ЗЛАТНА ЗНАЧКА” САМ ДОБИО У БОРБИ ЗА ИСТИНУ О СРПСКОМ НАРОДУ У ЦРНОЈ ГОРИ

ЗА ПОРТАЛ ''СРПСКУ ИСТОРЈУ'' ГОВОРИ ИСТОРИЧАР ГОРАН КИКОВИЋ ПОВОД ЈЕ НАГРАДА ''ЗЛАТНА ЗНАЧКА'' КУЛТУРНО ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРБИЈЕ КОЈА ЋЕ МУ БИТИ УРУЧЕНА ПРВОГ ОКТОБРА 2020.ГОДИНЕ У БЕОГРАДУ

Горан Киковић, окитио се престижном наградом – “Златном значком” Културно-просветне заједнице Србије и Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.  Хроничар је Васојевића, српски историчар у Црној Гори, аутор девет изузетних књига, главни и одговорни уредник часописа “Глас Холмије” Овај угледни Васојевић један је од оснивача Српског културног центра “Жупан Првослав” – Беране, члан Управног одбора од оснивања, а обавља и функцију председника и оснивача Српског историјско-културног друштва “Никола Васојевић”, док је тренутно главни и одговорни уредник часописа за књижевност, историју и културу “Глас Холмије”, који излази на српском језику и ћирилици у Беранама. Киковић је члан издавачког савета часописа “Српско слово” из Београда, био је члан редакције часописа за обнову српске културе и традиције “Србобран-Беране”, члан је Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању – Београд, Југословенске књижевне заједнице. Од 2. септембра 2017. године Горан Киковић обавља функцију председника савеза удружења Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине.

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

БОЈАНИЋ: Поштовани господине Киковићу, повод за овај интервју за наш портал ”Српска историја” је престижна награда ”златна значка” од “Културно-просветне заједнице Србије која ће Вам бити додељена у четвртак 1. октобра 2020.године у Београду. Реците шта за Вас у овом тренутку значи ово веома значајно признање?

КИКОВИЋ: Морам рећи да сам поносан што сам део ове лепе приче и што сам се нашао у колони српских интелектуалаца и бораца за српску ствар у Црној Гори, али и свуда где Срби живе. Ако је мој квалитетан рад препознао веома квалификовани жири, онда је вредело бити у рову и борити се за праву ствар у Црној Гори. Много је историјских догађаја које актуелна црногорска историографија гура под тепих или искривљује односно фалсификује и поносан сам што сам  успео уз доста труда, самодрицања и напора да одбраним од лажи вјековну борбу Срба за свој опстанак у Црној Гори кроз вјекове. Истина се није дала у ланце везати, а нама у Црној Гори она је и данас преко потребна без обзира што је режим пао на недавно одржаним изборима. Морам саопштити да ово вредно признање је код мене добило на значају када се зна да су о њему одлучивали Милован Витезовић, Живорад Ајдачић и Зоран Аврамовић.

БОЈАНИЋ: Поред тога што сте историчар и хроничар у Васојевићима и Црној Гори, Ви сте и организатор бројних културних догађаја и традиционалних манифестација – Савинданске свечаности, Видовданске свечаности, Чакорски меморијал Бранка Радева Ђукић, Дани сећања на српске јунаке и добровољце, и друге који обележавају славну прошлост предака, афирмишу српску културну баштину на простору Васојевића и Црне Горе. Јесу ли и то разлози да добијете ово признање?

КИКОВИЋ: Тачно тако. Наравно награда се додељује за дугогодишњи допринос развијању културних делатности – за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе српског народа  Републике Србије. Признање је установљено 1976. године, и додељује се појединцима, а састоји се од повеље – графичког листића и позлаћене значке. Свечано уручење заказано је за 1. октобар у 12 сати у београдском Народном позоришту – сцена “Раша Плаовић” у Француској 3. Поводом обавјештења од Културно-просветне заједнице Србије да сам добитник “златне значке“, вјерујте да сам затечен имајући у виду да је то признање добијено од установе која је од 2013., добила је статус Установе културе од националног значаја, могу да кажем да сам почаствован и уједно изненађен. Не могу да вјерујем да се из тако реномиране установе Србије неко сјетио мене и примијетио мој рад. Захваљујем се предлагачима и жирију који су ме почаствовали овом наградом.

БОЈАНИЋ: Колико је мени познато ово је најзначајније признање које сте досад добили за свој национално-историјско-културни рада?

КИКОВИЋ: Све што сам радио у области просвјетно-историјско-културне дјелатности и свог научно-истраживачког рада је плод да сам од 2003.године до ове 2020.године објавио девет књига које се баве историјом српског народа у Црној Гори,Србији и Републици Српској кроз вријеме њиховог тајања.

БОЈАНИЋ: Ви сте и главни и одговорни уредник часописа “Глас Холмије“, који је много допринео борби за српску културу и књижевност не само на простору Васојевића већ и на ширем простору Црне Горе, Србије и Републике Српске. Можда је и то један од разлога добијања овог признања?

КИКОВИЋ: Као главни и одговорни уредник уредио сам у протеклих осам година 44.броја сада већ афирмисаног часописа за књижевност, историју и културу “Глас Холмије“,који излази на српском језику и ћириличном писму и у њему објавио сигурно преко стотину чланака, текстова и расправа. Часопис је успио да се већ позиционира као угледно свједочанство свеукупне баштине Васојевића и око себе је окупио бројне угледне завичајне ствараоце, од академика до најмлађих сарадника, и видљиво је да придобија све већи број читалаца и поклоника. Са многим другим листовима, часописима и клубовима српске провенијенције (до сада 15.) на простору Србије, Црне Горе и Републике Српске успостављена је братска сарадња и интензивно се врши размјена међу њима свих заједничких свечаности, академијâ, фестивалâ, посјетâ и других видова сарадње, чиме се најдиректније поспјешује јединство српског народа у његовом настојању да се одбрани од свих насртаја споља и изнутра, његујући слободарство и светосавску вјеру као залог опстанка и просперитета. Такође сам учествовао и на велики број научних скупова и округлих столова у Црној Гори, Србији и Републици Српској и на њима говорио на историјско-националне теме све ме то изгледа препоручило да добијем ово престижно признање.

БОЈАНИЋ: А сада нам нешто реците о ослобођењу Црне Горе на изборима одржаним 30. августа 2020.године?

КИКОВИЋ: Дочекасмо и тај дан да се ослободимо стега режима Мила Ђукановића и стега која нас је ухватила за грло пуне три деценије. Неки кажу, није се власт промијенила на изборима  пуних 114. година!  Драги читаоци , поштовани народе Србије  и Црне Горе, поздрављам све вас из слободне Црне Горе, јер Мило паде, Ваистину паде!

Наредних дана формираће се прва демократски изабрана влада Црне Горе. Ова влада има историјску улогу да исправи све неправде режима Мила Ђукановића, поготову неправде према Србима у Црној Гори. Од владе очекујемо да нама Србима и свим грађанима врати достојанство које нам је узео режим.

Овом приликом желим да се захвалим свима на подршци и вашем сајту Српска историја наравно, прије свега, који је дао велики допринос у борби за Српство у Црној Гори, јер сте се читали како у Србији тако и у Црној Гори.  Редовно сте пратили дешавања на литијама и то преносили на Вашем сајту. Неизмерно Вам хвала.

Међутим морам рећи да се наша борба са овим не завршава, већ  наредне 2021.године је попис становништва који је много битан за нас Србе у Црној Гори. И ту очекујемо подршку од Вашег портала Српска историја.

Интервју водиo Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

srpskaistorija.com

Back to top button