КарашјокНекатегоризовано

Иницијатива да се поводом 80 година од страдања српских логораша положе  венци од стране званичника из Ниша, као и представника делегације из Норвешке

Њих око 600 послато је из логора Црвени Крст у Нишу.

Током Другог светског рата у Норвешку је послато више од 4.050 српских логораша унапред осуђених на смрт, 2398 никада се није вратило својим кућама. Такође, у смрт је послато и 120 деце од којих је 32 изгубило живот. После неколико месеци већина  је на бруталан начин изгубило животе од исцрпљености, глади, злостављања док су многи убијени.

Њих око 600 послато је из логора Црвени Крст у Нишу.

Ове године обележавамо 80 година од страдања наших мученика. Тим поводом ће се у Нишу 28. августа ове године премијерно приказати филм “Логор Смрти у Карашјоку” а најављен је и долазак делегације из Норвешке у којој ће између осталог бити и норвежани који су хранили наше логораше. Постоји иницијатива од стране Норвешке екипе која ради на филму о страдању Срба у Норвешким логорима да се поводом 80 година од страдања српских логораша положе венци од стране званичника из Ниша, као и представника делегације из Норвешке 29. августа на локалитету Бубањ (Ниш) и да то пређе у традицију, наглашава Ђорђе Бојанић.

Продуцент филма Бранко Димовић Димески изражава велику захвалност свим надлежним институцијама и појединцима  у Нишу који пружају велику подршку у реализацији и побољшању норвешко – српског пријатељства као и на могућности да се филм премијерно прикаже у Нишу.

Приредила Српска историја

Back to top button