Срби Хрватске

ИМДб уклонио могућност оцењивања „Даре из Јасеновца“

Филмска платформа ИМДб уклонила је могућност оцењивања филма „Дара из Јасеновца“ Предрага Гаге Антонијевића, након што је неколико дана трајало надметања Срба и Хрвата у давању највиших и најнижих оцена овом наслову.

Подсетимо, критика српског кандидата за Оскара објављена у магазину Варајети у коме је филм о логору Јасеновац оцењен као „националистичка пропаганда“, која је „снимљена са упитним намерама“, изазвала је бурне реакције у домаћој јавности. Незадовољан текстом, одређени број корисника друштвених мрежа започео је кампању којом се позивају Срби да дају високе оцене драми „Дара из Јасеновца“ на филмској платформи ИМДб. На истој страници могли су се пронаћи и они који су филм Предрага Антонијевића оцењивали само јединицама, што су многи видели као одговор Хрвата, који „намерно обарају рејтинг филму“.

Иако се број оних који су дали своју оцену мерио хиљадама, очигледно је да ни једни ни други нису погледали филм, будући да је „Дара из Јасеновца“ приказивана само у једном кратком периоду у Грачаници, док је београдска премијера заказана тек за 22. април, а америчка дистрибуција почиње 5. фебруара.

У тренутку када је онемогућено оцењивање, филм је имао оцену 9,4 од могућих десет. Још увек није познато да ли ће ова могућност бити враћена када буде почело приказивање у биоскопима.

Преузето ХРОНОГРАФ

Back to top button