Ђорђе БојанићПравослављеСрби и Руси

ИКОНА У ДУБОРЕЗУ СВЕТОГ НИКОЛЕ, СТИЖЕ СА КАВКАЗА – ПОКЛОН ХРАМУ СВ.САВЕ (Београд)

Ваше Преосвештенство!

Обраћамо Вам се као старешини храма Св.Саве лепим поводом. Млади козак из Кисловодска , са Кавказа, Олег Фомченков Бровко Вјачославић, заменик атамана козачке општине „Светог Царевића Алексеја“, доноси 6. маја у Београд , у част доласка моштију Светог Николаја из Италије, на дар храму Св.Саве веома вредну освештану икону, у дуборезу, Светог Николаја , архиепископа мириклијског, с благословом протојереја Сергија Акименка, настојатеља храма Светог мученика Пантелејмона из Кисловодска, са Кавказа.
Икона у дуборезу, Светог Николаја

Молим Вас да ме обавестите када може Олег да Вам је уручи.

Олег стиже у суботу у 12,25 из Москве и направила сам план његовог боравка у Србији.
– У суботу га водим код рођака на славу , а увече у друштво „Ћирилица“, где ће бити презентација књиге о Деспоту Стефану Лазаревићу, у 19 часова, и певаће мој брат, српски појац Љуба Манасијевић ;
– У недељу, 7. маја, после службе у Руској цркви,  путујемо у Крагујевац и бићемо гости једног српског домаћина у сели Горња Сабанта, а 8. маја планирамо обиласке манастира по Шумадији;
– 9 маја идемо на полагање венаца на Гробље ослободилаца Београда и после тога марш са Бесмртним пуком;
 – 10 маја увече у Руском дому имамо презентацију књиге   „Српско-руски братски односи“;
– 11. маја бићемо у Нишу, а 12 маја у Алексинцу где ћемо обићи Техничку школу „Прота Стеван Димитријевић“ и Протину задужбину Храм „Светих Архистратига“, који су животописали руски сликари, који су пре тога украсили цркву Св. Ђорђа на Опленцу. после идемо у Горњи Адровац, у манастире Св. Романа, Св. Нестора и Липовац, као и на Делиград и на Шуматовац и враћамо се у Београд 12.маја увече.
13.маја у 13,05 Олег се враћа у Русију.
Цео Олегов боравак овде у Србији биће забележен камером, у виду документарног филма.
Сусрет Олега и Њ.П. епископа Арсенија, викара патријарха Иринеја, договорен је у храму Светог Саве у недељу, 12.30.
ОЛЕГ ФОМЧЕНКОВ БРОВКО, један од преводилаца књиге „Српско-руски братски односи“ на руски језик, заменик атамана козачке дружине „ЦАРЕВИЋ АЛЕКСЕЈ“ из Кисловодска, са Кавказа. Говориће на промоцији.
Желим Вам свако добро од Господа!
Приредила Зорица Пелеш
Back to top button