ВидеоСрби Хрватске

ГОВОР КОЈИ ЈЕ ОДЈЕКНУО МОСКВОМ: Лазански испричао сурову истину о хрватским злочинима над Србима (ВИДЕО)

У Јасеновцу је, према званичним подацима југословенских комисија после Другог светског рата, убијено око 700.000 Срба, Јевреја, Рома, Хрвата комуниста и неколико Словенаца антифашиста, међу којима и мој деда и мој стриц – казао је он.

– У логору Јасеновац су убијени, заклани мој деда Михајло Мијо Лазански и мој стриц Мирослав Лазански, по којем сам ја добио име. Они су били антифашисти, помагали су устанак против немачког окупатора. Ухваћени су од стране усташа и послати у логор Јасеновац. Можда ви у Русији не знате, али Јасеновац је, по начину убијања људи, најстрашнији логор на територији Европе. Немци су у Аушвици спаљивали људе у крематоријумују, претходно из убијајући гасом. Прво их убију гасом, а потом их спаљују. У усташком логору Јасеновац, на територији квислиншке државе НДХ, биле су Пицилијеве пећи. Ту су живи људи спаљивани. То је јединствен случај у Европи – рекао је Лазански.

Амбасадор је указао на чињеницу да су се и немачки генерали згражавали над злочинима у Јасеновцу.

– Чак су се и немачки генерали Вермахта тиме скандализовали. У Јасеновцу је постојао нож, тзв. “србосјек”, који се качио за руку и који је омогућавао клање великог броја људи у малом временском периоду. У Јасеновцу је, према званичним подацима југословенских комисија после Другог светског рата, убијено око 700.000 Срба, Јевреја, Рома, Хрвата комуниста и неколико Словенаца антифашиста, међу којима и мој деда и мој стриц – казао је он.

https://www.youtube.com/watch?v=Dckm9ec79W8&feature=emb_title&ab_channel=%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BBmediasobytiyacom

Лазански је казао да је Јасеновац био дуго запостављана тема у СФРЈ, а све у име братства и јединства.

– СФРЈ је после Другог светског рата дуго запостављала питање Јасеновца у име националног поверења и братства и јединства. Сад видимо да је то било погрешно због догађаја из 1991. године и то је био, на неки начин, покушај ревизије историје Другог светског рата. Тек у задњих осам година, захваљујући напорима Владе Републике Српске и захваљујући члану Председништва БиХ из редова српског народа Милораду Додику и председнику Србије Александру Вучићу, прича у Јасеновцу и план да се подигне велико спомен подручје жртвама Јасеновца је дошло у први план. Јасеновац је симбол геноцида српског народа у Другом светском рату, као што је Аушвиц симбол Холокауста и геноцида над јеврејским народом у Европи – рекао је Лазански.

Преузето Србија у срцу

Back to top button