ВидеоЂорђе Бојанић

Генерал Симовић: Развијајмо љубав према ближњем свом у породици и на послу, развијајмо љубав према војсци и држави

Дан Војске Србије, 23. април, обележен је у Нишу војничким свечаностима и свечаним постројавањима јединица и команди у петак, 21. априла. Припадници Команде Копнене војске обележили су Дан Војске Србије свечаним скупом у Дому војске - Ниш. Присутним официрима, подофицирима и цивилним лицима Команде Копнене војске обратио се командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Командант Копнене војске је присутне подсетио на 23. април када је 1815. године, у Такову, подигнут Други српски устанак. Он је рекао, да је Копнена војска успешно извршила све постављене задатке у протеклом периоду.

Генерал Симовић је у обраћању истакао потребу за очувањем традиционалних  вредности породице и војске, наоричито подстицањем особина војника славне Српске војске из периода балканских ратова и Првог светског рата.

Командант се осврнуо и на потребу очувања национално – народног и грађанског идентитета у држави Србији и Војсци Србије, у данашњој ери глобализације. Нагласио је, да у име свих припадника Копнене војске жели, да сви грађани од Драгаша до Хоргоша и од Лознице до Неготина, живе у миру и да влада мир на Балкану у Европи и у свету, али да сви припадници Копнене војске морају бити спремни као запете пушке ако буде требало заштитити наш народ и све грађане Србије.

Овај патриотски надахнут говор можете видети на линку:

Након обраћања, командант је саопштио да је Синод Српске православне цркве, на челу са Патријархом Порфиријем, одликовао Копнену војску Орденом Светог краља Милутина, да је то орден свих припадника Копнене војске, на који је он поносан и да сваки припадник Копнене војске треба да буде поносан због тога.

Приредио: Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја

Back to top button