Срби Црне Горе

Празник Св. Василија: Све више грађана иде према манастиру Острог (ФОТО-ВИДЕО)

Српска православна црква слави празник Светог Василија Острошког, 12. маја, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија

Из Подгорице је кренуо велики број грађана на ходочашће у манастир Острог, гдје ће се поклонити моштима Светог Василија Острошког Чудотворца.

Српска православна црква слави празник Светог Василија Острошког, 12. маја, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија. Острошку испосницу са чудотворним моштима, у којој је за живота боравио свети Василије, посјећују и хришћани и муслимани подјенако вјерујући у њихову моћ исцјелења.

image

СВЕ ВИШЕ ГРАЂАНА ИДЕ ДА СЕ ПОКЛОНИ СВЕЦУ- ПОРТАЛ ДАН

Свети Василије Острошки рођен је у селу Мркоњићи, у Поповом пољу у Херцеговини, одакле је отишао у требињски манастир Успенија Пресвете Богородице гдје се замонашио. Као епископ захумско-херцеговачки и скендеријски живио је у манастиру Тврдошу, служећи православној вери и чувајући своје вјернике од турских свирепости.

Када су Турци разорили Тврдош, Василије се преселио у манастир Острог, гдје је наставио подвижнички живот и где се упокојио на 12. маја 1671. године.

image

ГРАЂАНИ КРЕНУЛИ НА ХОДОЧАШЋЕ ПОД ОСТРОГ

Извор – ПОРТАЛ ДАН

Back to top button