ВидеоЂорђе Бојанић

Филм ,,КОШАРЕ” одобрен од ЗАВОДА ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

Документарни филм ,,НАТО АГРЕСИЈА 1999. КОШАРЕ" у режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића је одобрен од ЗАВОДА ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА, и биће део образовног програма за основне и средње школе.

,,Стручни тим Завода за унапређивање образовања и васпитања одгледао је с пажњом овај филм и проценио његове карактеристике од значаја за образовање и васпитање ученика основних и средњих школа”.

,,У Заводу закључују ,,Посебна пажња посвећена је неговању сећања на страдале припаднике војске и полиције, кроз филмску причу која је емотивна и буди родољубива осећања. Због поменутих карактеристика филма, мишљења смо да је погодан за ученике завршног разреда основне школе, као и за ученике средњих школа, с тим да се, у складу са узрастом, подразумевају различите припреме и активности пре и после гледања филма. Гледање филма лако се може довести у везу са циљевима образовања и васпитања дефинисани Законом, који се односе на развијање националног идентитета и припадности Републици Србији, као и са садржајима и исходима из програма историје, српског језика и књижевности, грађанског васпитања и других обавезних предмета и изборних програма, те стога представља изванредну подлогу за разговор са ученицима о многим темама – не само о рату и страдању.” Део из Предмета: Мишљење о документарном филму ,,НАТО АГРЕСИЈА 1999. КОШАРЕ”,  Завода за унапређивање образовања и васпитања.

25 година трајао је пут до Трона, Трон је школа. Хвала Завода за унапређивање образовања и васпитања, на одобрењу и свим препорукама и добрим оценам.

То су наши див јунаци заслужили.

Циљ овог документарног филма НАТО АГРЕСИЈА 1999. КОШАРЕ у трајању од 50 минута, је да приближимо суштину и значај ове битке и јунаштва, који не улази у детаље битке и стратегију исте. Овај филм негује сећања, емоције и буди родољувива осећања, осећај љубави и поноса према домовини. Намењен је ђацима у циљу да им приближи ово јунаштво и значај битке на Кошару, овим одобрењем од Завода ми смо испунили наш циљ, наглашава Ђорђе Бојанић.

Кроз причу нас води борац и јунак са Кошара Дарко Анђелковић и пензионисани генерал-пуковник Владимир Лазаревић. Цела прича је проткана кроз нараторски део (Бошко Козарски) и казивање песника др Данила Васојевића, брата јунака Ивана Васојевића Јагуара, наглашава Ђорђе Бојанић.

Поводом ове вести, песму ,,ПУТ ДО ТРОНА” написао је песник др Данило Васојевић, намењена оном што се чекало 25 година и нашим див јунацима са Кошара и филму ,,КОШАРЕ”

ПУТ ДО ТРОНА

Преживели сваке ноћи

Филм су у сну гледали

Онај што су само

Они видели

Крваве сцене урезане

Будили их кошмари

Кошаре их дозивале

Ровови се у сну копали

Историјо проклета,

Опет си се поновила

Оним давно са Солуна

Даровали за просидбу место

Ми ћемо ове ХЕРОЈЕ

Ако БОГ ДА на престо

Метак мање боли од тишине

А рана не зараста због заборава и прашине

Анђели су горе око БОГА

Около су апостоли

На земљи су апостоли учитељи

У апостоле загледани наследници

Трновит је до победе пут

Зато овај мора бити латицама посут

Четврт века трајала је ова мора

Пут до трона

Анђели су у школама

ТИ, СРБИЈО, УПАМТИ – ТРОН ЈЕ ШКОЛА

Др Данило Н. Васојевић

*Филм је рађен без икаквих донација и финансија, рађен је из душе и срца и љубви према отаџбини Србији. Филм није профитабилан. Филм можете погледати преко јутјуба и могу га без одобрења емитовати све телевизијске куће и установе без надокнаде.

Филм ,,КОШАРЕ" одобрен од ЗАВОДА ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

Приредила: Српска историја

Back to top button