33 АнђелаЂорђе Бојанић

Филм ,,33 Анђела” о страдању српске деце у Норвешкој биће приказан у Ослу

После премијере филма ,,33 Анђела" у Нишу, Београду и Кристијансанду, премијера филма  се наставља у Ослу (Норвешка) 9. децембра 2023. год са почетком у 19ч у биоскопу норвешког филмског института, преноси Ђорђе Бојанић.

Велика је част што ће овај филм Бранка Димовића Димеског бити приказан публици у Норвешкој, на овај начин публика ће сазнати праву истину шта се све дешавало са српском децом и логорашима и како и зашто су доспели чак у Норвешку. Срећом да смо коначно постали прецизни који народ и деца  су ту страдала. До овог филма ,,33 Анђела” није се ни снимало нити писало о страдалој српској деци. Знало се да су у Норвешкој страдали  југословени, интернирци, комунисти, партизани (нигде није било ни речи Србин), тако пише на свим стратиштима у Норвешкој где су сахрањени ови мученици а на тим гробљима нигде не пише да су то били у 95 посто случаја Срби, а за скидање ове прашине са истине је најзаслужнији Бранко Димовић Димески,   наглашава Ђорђе Бојанић.

Наредна пројекција филма после Осла заказана је за 14. децембар 2023. у Трондхеиму (Норвешка).

Филм ,,33 Анђела" о страдању српске деце у Норвешкој биће приказан у Ослу

Храм за српску децу-мученике у Норвешкој

Пре пар недеља  захваљујући филму ,,33 Анђела” и истраживању и пројекту коју је покренуо директор филма ,,33 Анђела” продуцент, писац, публициста, сценариста и новинар, Србин са Космета Бранко Димовић Димески који привремено ради у Норвешкој, с благословом Епископа британског-скандинавског Доситеја, започеле су припреме за изградњу православног храма у Норвешкој, посвећеног српској деци која су страдала у Норвешкој током Другог светског рата.

Филм ,,33 Анђела" о страдању српске деце у Норвешкој биће приказан у ОслуЦелокупан овај пројекат  за изградњу храма преузео је на себе наш норвешки брат по вери и пријатељ Срба теолог др Јоханес Солбергу.  Он је уступио своје имање, и заједно са норвежанином Кјелом Моеном најавили донирање већег дела средстава за изградњу цркве, где ће овај свети храм окупљати православни вернике. Храма ће у наредних годину дана бити грађен у месту Сјеберг, код града Сарспорг (Норвешка), преноси Ђорђе Бојанић.

Филм ,,33 Анђела" о страдању српске деце у Норвешкој биће приказан у Ослу

Филм ,,33 Анђела”

Током Другог светског рата, преко 4.000 дечака и мушкараца су били послати из бивше Југославије у Норвешку као робови.

Немачка окупаторска сила је желела да развије путеве, железницу и другу инфраструктуру у северној Норвешкој како би осигурала линије снабдевања северног фронта против Совјетског Савеза.

Ови затвореници су живели у нехуманим условима, а њих 2.400 је изгубило живот.

Док су усташе извршиле масакр над преосталим члановима породица у Јасеновцу, војно способни мушкарци од 11 до 60 година, били су раздвојени и послати у Норвешку да раде као робови, део трговине између Немаца и усташког режима.

За ове заточенике, Норвешка је постала последње место у усташком геноциду. Скоро сва најмлађа српска деца која су стигла у Норвешку потицала су из независне државе Хрватске.

Велики број норвешке деце и одраслих помагао је заточеницима и деци у логорима, пружајући им храну и одећу, ризикујући тако сопствене животе.

Аутор и продуцент: Бранко Димовић Димески

Редитељ: Горан Вукчевић

Директор фотографије: Дејан Тршић

Ко-сценаристи: Милка Кајганић и Бранко Димовић Димески

Стручни сарадници: др Јоханес Солберг, Јелена Стојковић, Ђорђе Бојанић-историчар, Бранислав Гајић и Александар Динчић-историчар

Музика: Стелла Тхоресен, Андреј Стојановић, Никола Митић

Хвала Српској Православној Цркви Св.Василије Острошки на подршци за организацију премијере филма у Кристијансанду и наредну у Ослу.

Приредио: Ђорђе Бојанић, уредник сајта Српска историја

Back to top button