Занимљивости

Ево шта пише у Резолуцији о Сребреници која би се требала наћи пред Скупштином УН 27. априла

Резолуција о Сребреници, чије усвајање бошњачки део мисије БиХ на челу са амбасадором Златком Лагумџијом уз помоћ Запада, жели да прогура у Скупштини Уједињених нација 27. априла, предвиђа да 11. јул постане “међународни дан сећања на геноцид”, осуђује “негирање геноцида”, и захтева да се кроз образовни систем на овај начин говори о злочину.

У тексту у које су Новости имали увид, за који међу чланицама УН превасходно Немачка лобира, тражи се од свих земаља да развијају програме о Сребреници и осуда свих који “величају лица која су осуђена за ратне злочине против човечности и геноцид у Сребреници”. Такође, инсистира се и на оснивању програма за информисање под називом “Геноцид у Сребреници и Уједињене нације”.

Уочи тридесет година од злочина у Сребреници, што треба да буде обележено јула 2025, опет се на Србију врши притисак с намером да се донесе резолуција на међународном нивоу, да се дискредитује Република Српска и прогласи “геноцидном творевином”, демонтира Дејтонски споразум, пишу “Новости”.

Председник Александар Вучић недавно је упозорио да ће одмах после Резолуције изаћи са иницијативом за укидање Републике Српске, на основу става да политичке творевине засноване на геноциду не могу да постоје, а тражиће и ратну одштету.

– Када је недавно упућена иницијатива да се на дневни ред стави 25. годишњица НАТО бомбардовања СР Југославије, двојица западних амбасадора су рекла да се не треба враћати 25 година уназад. А, сада нас враћају 29. И то ће бити уобичајено, нормално. Имамо велики број Бошњака који живе у Србији. Све најгоре мислим о ужасном злочину који се догодио у Сребреници.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да припрема нове резолуције о Сребреници представља велику претњу за Србију, Српску и српски народ, као и да бошњачки дио мисије при УН ради самовољно на овом документу.

– Скандалозна је чињеница да амбасадор БиХ при УН Лагумџија то ради мимо одлуке Председништва БиХ и Министарства спољних послова у Савјету министара и без договора са српским представницима. Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио геноцид, нити је постојала намјера уништења Бошњака. У Сребреници су почињена два злочина – и над Србима и над муслиманима – рекао је Линта.

– Муслиманске снаге на челу са Насером Орићем су од 1992. до 1995. године извршиле бруталне и масовне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима и опљачкале, запалиле и уништиле велики број српских села и засеока у средњем Подрињу.

Амбасадор Лагумџија је још крајем прошле године, на обележавању 75 година од доношења Конвенције о геноциду, имао припремни говор.

– Користим сваку прилику да нас подсетим да је крајње време да пресуде за геноцид преместимо из судница у учионице. Кључне речи су превенција, истина, правда и образовање и најважније су у текућој борби против порицања, некажњивости и незнања, што је усмерено на спречавање геноцида – рекао је.

КЉУЧНЕ ТАЧКЕ

*Да се 11. јул одреди као Међународни дан промишљања и сећања на геноцид у Сребреници

*Да се 11. јул обележава у свим државама сваке године

*Без резерве се осуђује свако негирање геноцида у Сребреници

*Позивају се државе чланице да очувају утврђене чињенице кроз своје образовне системе развијањем одговарајућих програма

*Осуђује се безрезервно деловање које глорификује лица која су осуђена за ратне злочине против човечности и геноцид у Сребреници

*Наглашава се важност окончања процеса проналажења и идентификовања преосталих жртава геноцида у Сребреници и обезбеђења достојанствене сахране

*Тражи се од генералног секретара да оснује програм за информисање под називом “Геноцид у Сребреници и УН”

Преузето: https://banjaluka.net/

Back to top button