Занимљивости

Ево докле смо стигли: Продаје се национално благо Србије за 80 500 долара

Неки људи заиста не разумеју значење речи национално благо! То је оно што нас баштини као један народ, као једну заједницу у којој смо се родили, одрасли и у којој живимо. То је нешто што свакоме од нас припада и оно што нас као ту заједницу дефинише и репрезентује, то је оно што је некима прва асоцијација на Србију . А жалосна је истина да ово благо све брже и бКо су ти људи који се усуђују да продају национално благо? Наиоме на твитеру се подигла права узбуна када се проширила вест да аукцијска кућа Кристи продаје фигуру из винчанске културе за 80 500 долара!

Ево докле смо стигли: Продаје се национално благо Србије за 80 500 долараКако се ово национално благо нашло на аукцији и да ли ће Министарство културе покушати да је откупи? И каква ће њена судбина бити? Заиста јако, јако залосно. А овде ћемо још једном нагласити значај Винчанске културе!

Винчанска култура је била технолошки најнапреднија праисторијска култура у свету. Најранија металургија бакра у Европи потиче са винчанског локалитета Беловоде у источној Србији. Генералним урбанистичким планом развоја Београда, приобални појас Дунава у зони Винче проглашен је археолошким парком.

Ево докле смо стигли: Продаје се национално благо Србије за 80 500 долараВинчанска култура представља млађенеолитску и раноенеолитску културу Европе (између првих векова 5. миленијума пре нове ере и првих векова 4. миленијума пре нове ере). Простирала се од средњег Потисја на северу до Скопске котлине на југу и од река Усоре и Босне на западу до Софијског басена на југу, односно обухватала је територије данашње Србије, Румуније, Македоније и Босне и Херцеговине.

http://www.christies.com/lotfinder/Lot/a-late-vinca-terracotta-figure-neolithic-period-5443250-details.aspx

Извор: opozicionar.info

Преузето ОПАНАК

Back to top button