ИнтервјуСрби Црне Горе

Етос — ново перо у крилима Цркве… ускоро нови портал

За сајт Српска историја говори Јасна Ивановић, администратор ФБ групе ,,НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ" која броји преко 115000 чланова. Администратори ове групе ускоро формирају портал ЕТОС

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

-Како сте кренули са ФБ групом ,,Не дамо светиње” и који је био циљ, сада група има око 115000 пратилаца?

Група је заснована без предумишљаја да постигне толику праћеност. Рекло би се — стихијски. Међутим, вођена Божјим промислом, као што су вођене и литије, стихија се претворила у сагласје и милозвучје онога што је пјесник назвао — глас из главе цијела народа.

-Шта је циљ и која је стратегија новог портала Етос, како сте дошли на ту идеју?

Идеја заснивања портала била је прије логичан слијед и раст него напрасан случај. Једна фаза борбе за светиње је окончана установљењем новог закона о слободи вјероисповијести. Нова фаза борбе управо се дефинише међу координатама нових околности. Помоћи тој борби да постане побједничка — то је, најједноставније казано, наш нови циљ. Стратегију Етоса умногоме одређује наше прошлогодишње искуство. Окупљати на једном мјесту, попут сабирног центра, сву со ове земље — то ће бити наш изазов.

-Која су интересовања Етоса?

Интересовања Етоса, које смо назначили засебним одјељцима на порталу, тицати превасходно црквених питања, али и културе у широком смислу. Зато ће наши читаоци на Етосу моћи да пронађу нова тумачења историје, разоткривања дјеловања псеудоисторичара, текстове из области умјетности, садржаје намијењене дјеци, актуелна политичка дешавања, вијести из српске дијаспоре и тако даље.

-Када се очекује да портал крене са радом?

Портал креће у наредним данима. Усклађујемо коначне детаље. Важно је истаћи случај да вријеме покретања портала непосредно претходи устоличењу новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија, те да ће услед бројних, нажалост, немилих догађаја с тим у вези, Етос бити перо у крилима Цркве.

Етос -- ново перо у крилима Цркве... ускоро нови портал

-Ко су уредници, и како ће се заснивати ваш рад?

Уредништво портала почива на дванаесторо администратора Групе. На ту врсту “хијерахије” свикли смо током рада на Групи. Свако од нас ту носи одређени дио изазова, сходно сопственим афинитетима. Ми смо скуп различито профилисаних људи, да се тако грубо изразим, али изузетно добро функционишемо као заједница, коригујући једни друге у пријатељској атмосфери, а то је одличан терен за духовни развој свакога од нас појединачно. Желим да истакнем да ћемо уредничке одлуке умногоме подређивати пулсу народа, како смо то радили и на Групи. Тако, сасвим конкретно, свако ко жели да допринесе раду портала, позван је да то и учини.

Етос -- ново перо у крилима Цркве... ускоро нови портал
Администратори групе “Не дамо светиње”

-Како видите тренутну ситуацију у ЦГ?

Поменули смо претходно нову фазу дјеловања Групе, сходно новим околностима. Дакле, Црна Гора јесте у новој фази историјског развоја, коју прије свега карактерише чињеница смјењивости власти. Надамо се та ће то постати устаљена пракса, а не деценијама чекани преседан који се догодио прошле године. На видјелу су многе мањкавости система и то је кадро да људе баци у очај. Међутим, сама чињеница да је тама видјелом обузета, те да се то видјело шири, довољна је да нас утјеши и надахне за даљу борбу за праведније друштво.

-Да ли ће бити један од циљева и нови попис становништва у ЦГ?

Услед неспорне чињенице да су сви пописи иза Другог светског рата наовамо на нашем простору чињени под одређеним политичким притиском, с наглашеним идеолошким и сл. програмима, те остваривани бескрупулозним страхопропагандама, Етос ће настојати да својим текстовима охрабри људе и помогне достојанству у свакој души. Нека свака душа пјева оним језиком који је с мајчиним млијеком попила. Попис је, у том смислу, печат на слободу. Подржаћемо ту идеју, као и друге њој сличне слободарске намисли.

Интервју водио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Приредила Српска историја

Back to top button