Занимљивости

Душан Басташић: Оспоравањем истине о Јасеновцу изврће се истина о Покољу

Поводом најновије ескалације ревизионситичких иступа челника српских институција у чијој је компетенцији изучавање Покоља, злочина Геноцида који је починила НДХ над српским народом, предсједник УГ Јадовно 1941. Бање Луке, писмом се обратио Светом Синоду Српске православне цркве.

Садржај писма објављујемо у цијелости:

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Улица Краља Петра бр. 5

11000 Београд

Србија

Бања Лука, 05. септембра 2023.

Ваша Светости, Ваше Високо Преосвештенство, Ваша Преосвештенства,

Од краја 2009. године, низом активности, наше удружење настоји објелоданити истину о страдању нашег народа у Госпићкој групи логора, претечи Јасеновца али и на многим другим стратиштима Покоља, злочина Геноцида почињеног над нашим народом од стране НДХ и тиме помоћи да наши сународњаци, кроз наравоученије, зарад достојног односа према нашим Светим новомученицима српским и свог биолошког опстанка, усвоје то историјско искуство у трајно памћење.

У нашем раду се ослањамо искључиво на резултате истраживања др Ђуре Затезала, др Милана Булајића и других наших историчара, на жалост малобројних, који су прије деведестих година овог вијека вриједно радили на истраживању и документовању страдања на подручју Независне Државе Хрватске.

Свједочимо, да од петооктобарских догађања, када је покојни др Милан Булајић истјеран из простора Музеја жртава геноцида који је основао и водио, почињу ревизионистичке активности дијела наше научне јавности, без нових истраживања, на основу „процјена“, на релативизацији страдања српског народа у НДХ са посебним нагласком на умањивање броја жртава Покоља, посебно оних пострадалих у логорима Госпић – Јадовно – Паг и логору Јасеновац.

Треба имати у виду, да се умањивањем броја жртава Јасеновца, умањује само број српских жртава. Тиме се вишеструко смањује процентуални удио српских  жртава у укупном броју, руши парадигма о Србима као најбројнијим страдалницима, чиме се мијења, нарушава српска компетенција за осмишљавање пројеката културе сјећања и памћења, укључујући пројектовање и формирање Меморијалног центра у Доњој Градини.

Комплекс логора Јасеновац – Доња Градина, највеће српско стратиште из ере Покоља, усвојено је и неправедно слови као парадигма свих стратишта из тог периода.

На жалост, и Свети Сабор СПЦ је именовао тијело које је названо „Одбор за Јасеновац“ а недавно је преименовано у „Одбор за Јасеновац и остала стратишта“.

Госпићка група логора, стратишта српског народа у Лици, Славонији, Банији и Кордуну, Босанској Крајини, Сријему, Херцеговини, Подрињу, Средњој Босни и Семберији, никако се не могу свести под „остала стратишта“.

То је свакако увредљиво за пострадале жртве, још живе малобројне преживјеле и њихове потомке.

То је свакако и допринос (не)култури заборава.

Када свједочимо да низом активности, институције, свјетовне и вјерске, Музеј жртава геноцида и Одбор за Јасеновац и остала стратишта САС у чијој је компетенцији изучавање Геноцида, осмишљавање и провођење активности на пољу културе сјећања и памћења, упорно, отворено, јасно и недвосмислено износе „процјене“ броја пострадалих Срба у Јасеновцу, идентичне онима њихових колега из Хрватске а у супротности са бројем наших страдалника, дубоко упретаним у свијест и историјски код нашег народа, наша је обавеза да реагујемо.

Дуго би требало да наведем сва чињења, нечињења и злочињења челника поменутих институција према нашем удружењу, једином са подручја Србије и Српске које организује молитвено – комеморативна сабрања на подручју Лике и острва Пага и које се једино бави лоцирањем масовних гробница на том подручју.

Тражимо и очекујемо да у складу са Вашим овлаштењима, одговорношћу и чашћу у коју дубоко вјерујемо, размотрите и донесете једину могућу одлуку, да се са кључних функција, вјерских и свјетовних, Предсједника Одбора за Јасеновац САС СПЦ и Предсједника Управног одбора Музеја жртава Геноцида удаљи Јован Ћулибрк.

С поштовањем,                                                                                        

Душан Ј. Басташић

Оснивач и предсједник удружења
Back to top button