ВидеоСрби Хрватске

Дани(ј)ел Симић: Требамо научити да волимо себе, па ће нас поштовати и други (ВИДЕО)

Писац Дани(ј)ел Симић, оснивач портала Фронтал.РС и један од водећих чланова удружења грађана Јадовно 1941, гостовао је у Теми дана Алтернативне телевизије Бања Лука, поводом дешавања око изласка филма Дара из Јасеновца, а гост из Сарајева је био редитељ Харис Пашовић.

Симић се дотакао веома важних тема, међу којима је чињеница да кинематографија комунистичке Југославије није била заинтересована да прави филмове о страдању српског народа. Било је новца чак и за Сељачку буну Матије Гупца, за многе партизанске филмове и офанзиве, али за то не.

Додао је и да је историјски фалсификат да је Славица први југословенски тон филм, јер је први српски и јужнословенски тон филм Невиност без заштите, снимљен за време њемачке окупације Београда.

https://www.youtube.com/watch?v=zzBwDTOgOR0&feature=emb_title&ab_channel=ATV

Његов је став да се о непроласку у ужи круг избора Америчке филмске академије за награду Оскар не треба причати више у српској јавности, јер се ради о политичкој полузи која служи циљевима америчке спољне политике, већ да треба снимити бар још филмова о Јасеновцу, али и другим српским стратиштима као што је Јадовно.

Такође, постављено је питање коме је у узаврелој атмосфери гдје је након америчке премијере филм дочекан на нож у интересу да се сами Срби залажу за смањење броја жртава Покоља, те да су у питању исти људи, који се противе именовању геноцида над православним Србима од стране Независне Државе Хрватске и њених савезника.

Такође, да је у Српској тренутно у изради закон који, без обзира тога што Јевреји и Роми имају дан сећања на геноциде почињене над њима, као назив дана сећања предвиђа облик Дан сећања на геноцид НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима.

На крају емисије гост из Сарајева је јавно позвао Симића да учествује у расправи на тему спреге политике и уметности коју намерава организовати у склопу пројекције филма о концлогору смрти Јасеновац.

Шта мислите да ли ће уследити позив?

Преузето ЈАДОВНО

Фронтал.РС

Back to top button