Срби Босне и Херцеговине

Данас је рођендан нашој Републици Српској

СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН РЕПУБЛИКО СРПСКО!

Некада у животу постоји само једна стаза. И то само она којом се мора проћи. И само она је права. На данашњи дан, пре двадесетак, скоро тридесет година, они који су сањали о слободи прогласили су Републику српског народа у Босни и Херцеговини. Кренули су својим путем, јединим путем!

Према ономе што су били, у шта су веровали, шта су чинили они пре нас. Они бољи. И што ће чинити они који долазе после нас. Надам се опет бољи од нас!

Говоре и пишу о темељима на којима је саздана. У својој мржњи греше. А данас није дан у коме мржњу треба спомињати. Свети је Стефан.

Ако је до темеља, њен је темељ одлучност. Да будемо оно што јесмо. Да у тој борби не поклекнемо. Не поклекнемо без обзира на цену коју плаћамо. А плаћали су је, верујући у освит овог дана, једном и некада, многи пре нас. Плаћају је толики и данас. Они за које питамо како су и јесу ли оданде звали. Они којима суде. Суде њима, јер њиховим песмама не могу.

Ако је до темеља, њен је темељ вера. Вера да ће једном, некада, пре или касније, да се буде под једним кровом.

И њен је темељ љубав. Безрезервна. Потпуна. Некритична. Бескомпромисна.

Према ономе што су били, у шта су веровали, што су чинили они пре нас. Они бољи. Љубав оних који могу да се поносе тиме да су у границама Републике Српске. Љубав нас који смо остали ван њих. Којима су остале приче, успомене, гробља, полусрушене цркве. Којима су остали снови. И наши ће се животи, између осталог, мерити и по томе колико смо за њу учинили. И колико смо је волели. Јер не пада снег да прекрије брег, већ да људи оставе трагове.

Светостефанско је јутро. Дан је наше Републике Српске. Дан државе свих Срба западно од Дрине. Волимо је! Срећан ти рођендан Републико Српско!

Извор: Нови Стандард

Back to top button