Ђорђе БојанићЗанимљивости

ДАН СЛУЖБЕ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈА- У СУСРЕТ ДАНУ ВЕРСКЕ СЛУЖБЕ У ВОЈСЦИ (видео)

Двадесет први батаљон везе Копнене војске којим командује потпуковник Љубиша Пајић, јуче је прославио славу Рождество Пресвете Богородице-Мала Госпојина.

Литургијом је началствовао начелник Групе за верске послове Команде Копнене војске војни свештеник мајор Ђорђе Димић, протојереј, а саслуживали су војни свештеници капетани, јереји Иван Ганић из Команде 3. бригаде Копнене војске и Александар Миловановић из Команде Мешовите артиљеријске бригаде. Домаћин славе потпуковник Љубиша Пајић је принео славски колач. Литургији су присуствовали заменик команданта Копнене војске, генерал-мајор Слађан Стаменковић, начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика и командант 3. бригаде Копнене војске и Гарнизона Ниш пуковник Драган Антић.

Војном свечаношћу у Касарни „Књаз Михаило”, обележен је Дан службе телекомуникација-20. септембар, у спомен на дан када је, 1916. године на Крфу, донета Уредба о војном телеграфу, којом су постављене основе организације веза у српској војсци. Свечаности је присуствовао командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је честитао празник војницима и старешинама и тим поводом доделио награде најбољима.

Војни свештеници и верска служба први пут се помињу у првој половини 19. века и присутни су у војсци до половине 20. века. На основу Закона о Војсци Србије, који ступио на снагу 1. јануара 2008. године, организована је Верска служба у Војсци Србије, чиме је ближе уређена ова област. Уредбом о вршењу Верске службе из 24. марта 2011. године, Споразумом између Министарства одбране и Светог архијерејског синода  Српске православне цркве од 28. јуна 2011. године и споразумима са преосталих шест традиционалних цркава  и верских заједница (Римокатоличком црквом у Србији, Словачком евангеличком црквом, Реформатском хришћанском црквом, Евангеличком хришћанском црквом, Јеврејском заједницом у Србији и Исламском заједницом Србије). Верска служба је враћена у Војску Србије у циљу остваривања слободе вероисповести припадника Војске, развоја, изградње, одржавања и повећања оперативних способности Војске Србије. Дан Верске службе у Војсци Србије обележава се 12. новембра, када је 1839. године по први пут дефинисано вршење Верске службе, доношењем Војног закона у кнежевини Србији. Први службеници Верске службе у Копненој војсци  ступили су на дужност 2012. године.

ВОЈНИЧКА МОЛИТВА

Приредила: Српска историја

Back to top button