Интервју

Дајковић за Српски историју: Данашњу Црну Гору видим као заробљену земљу коју по цијену живота морамо ослободити

За сајт Српска историја говори Владислав Дајковић, економиста, магистар политичких наука, политичар и опозиционар. Рођен 1992. на Цетињу. Школу завршавао у Подгорици, основну и средњу. Студирао у Београду, Вашингтону и Мексику. Дипломирао на Универзитету Tecnologico de Monterrey у Мексику, а магистрирао на факултету Политичких наука у Београду

Интервју води Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

-Поштовани Дајковићу, почео бих и похвалио прво ваше извештавање преко ваше ФБ странице, знам и да су вам угасили ФБ страницу са 70000 пратилаца, наравно не случајно, шта имате да нам кажете по том питању?

Дајковић: Прије свега желим да вам се захвалим на прилици за интервју за ваш сајт који је постао бренд у оквиру медијског оглашавања српског народа. Кренули сте са питањем које и мене самог тренутно највише мучи. Наиме, Фејсбук администрација ми је без икаквог образложења угасила Фејсбук страницу са 70 000 пратилаца путем које сам обавјештавао српски народ широм планете о стању у Црној Гори, наравно превасходно мислећи на литије које су одавно ушле у модерну историју нашег народа. Основано сумњам да иза рушења моје странице, или боље речено, иза мог острва слободе, стоји директно Ђукановићева тајна служба којој је засметао невјероватна медијска моћ моје странице. Ипак, не очајавам. Из тог напада ћу изаћи још јачи. Битно је да је мој рад ушао у срца људи, а за ФБ ћу лако.

-Доста оштро наступате у јавности и медијима, да ли се плашите за своју безбедност?

Дајковић: Наступам оштро јер ми је досадило да слушам филозофирања традиционалних опозиционара. Лопову треба рећи да је лопов, а убици да је убица. Не смијемо више да кокетирамо са истином. Морамо да се спремимо за озбиљну борбу, јер нам паметовање ништа није допринијело. Да су Црногорци паметовали док су Турци овђе радили што су радили, ја данас не бих био ваш саговорник. Или се макар не бих звао како се зовем. Не, не плашим се за безбједност јер имам много јаку заштиту. Бога лично.

Како видите излаз из тренутне ситуације, која је драматична и неизвесна?

Дајковић: Једини излаз из ове ситуације може да буде повлачење закона о ”Слободи вјероисповјести” који се тиче бруталне отимачине наших светиња. Све друго је за мене пораз који, напросто, није опција.

Срећом да је Ђукановић својим мерама ујединио српски народ, да није било мера не би било ни митских призора Срба из Црне Горе, мислим да се слажете?

Дајковић:  Апсолутно се слажем да је Ђукановић ујединио наш народ широм свијета, наравно несвјесно. Ипак, хвала му на томе. Да није било његове болесне жеље да од манастира Острог направи нови хотел Сплендид, не би могли да свједочимо историјским сценама духовног уједињења нашег народа широм планете. Српство, и то оно модерно, је васкрсло – а гђе друго – него у Српској Спарти!

У фебруару ове године сте хапшени због литија, хтели сте да носите у рукама слику митрополита Данила Дајковића, претходника митрополита Амфилохија. Да ли вам је покојни митрополит Дајковић деда, пошто је он из Друшића крај Цетиња а и ви?

Дајковић:   Блаженопочивши Митрополит Данило Дајковић је мој рођак, са којим је мој покојни ђед Матан био јако близак. Митрополит Дајковић је понос нашег малог, али јуначког братства и поносан сам што дијелом и носим његову крв. Можда то објашњава коријене моје борбе за одбрану наше мајке Цркве, јер је управо Данило страдао својевремено бранећи Његошеву капелу од рушења.

– Ви сте један од првих опозиционих политичара из Црне Горе који је замерио црногорским медијима што су Србију оптужили да је конфисковала респираторе који су били намењени њој.

Дајковић: Да, побунио сам се против лажне приче о конфискацији респиратора од стране Србије јер је од првог трена било јасно да се ради о бруталној измишљотини која је скувана у кухињи црногорске тајне службе. Врло брзо се доказало и да сам био у праву и да ако нам ико може помоћи искрено и братски, то је наша Србија која се у мом срцу налази тик уз родну Црну Гору.

Шта имате да нам пренесете о мерама КОРОНА вируса у Црној Гори, гледао сам ваш видео прилог преко твитера, који је врло занимљив?

Дајковић:   Немојте замјерити што ћу око Короне врло кратко рећи: То је бјелосвјетска превара.

https://www.youtube.com/watch?v=mfL0xHIXXtQ

итање уласка Црне Горе у НАТО олако је прошло без великих протеста и демократског референдуму, како ви видите тај пријем у НАТО, који је бомбардовао Црну Гору?

Дајковић: Улазак Црне Горе у НАТО савез који нас је прије свега двадесет година бомбардовао и убијао нашу ђецу је једна од најсрамнијих страница модерне црногорске историје, тик уз признање независности Косова. То је типични примјер ткз. Штокхолмског синдрома кад се жртва веже за свог прогонитеља. Уз то, постали смо и прва чланица покајница која је ушла у савез који јој је прије тога испоручио тоне и тоне експлозива по главама становника.

Прошле године, ослобођени сте кривице у суђењу по пријави НВО ”LGBT Progres” које сте по пријави третирани за ширење говора мржње у емисији емитованој на А1 телевизији прошле године, шта се то десило?

Дајковић:   Да, тачно је да сам се судио са ЛГБТ организацијом јер сам у једној емисији рекао да ”немам ништа против педера”. Тужили су ме због те ријечи. Одбрану сам базирао на Вујаклији и рјечнику Ивана Клајна у којима јасно пише да се особе хомосексуалних склоности називају педерима. Ако њима смета та ријеч, то је њихов проблем. Ја нисам Американац, нити Енглез па да се служим страним ријечима, каква је – Геј. Наравно да сам био ослобођен, чиме је ријеч ”Педер” у нашој држави на неки начин рехабилитована и легализована.

Један сте од оснивача Праве Црне Горе коју предводи Марко Милачић, њу сте  напустио пре нешто више од шест месеци, тачније вас је  Марко Милачић разрешио са функције Генералног секретара и функције председника иницијативног градског одбора, шта се то десило, а били сте добар тим?

Дајковић: Један сам од оснивача Праве Црне Горе и неко ко је ту партију учинио препознатљивом, наравно заједно са колегама. У њено постојање сам уградио добар дио себе, укључујући и крв, сузе и зној. Искључен сам на ружан начин из партије у коју сам управо ја довео највише оснивача, онда кад сам рекао да се не слажем са појединим стварима. Није ми жао. Након те епизоде је почела најбоља ера мог професионалног и личног живота. Коначно сам удахнуо слободу и изашао из сијенке других људи. Дужан сам им пиво због тога.

-Да ли размишљате о изласку на следеће изборе, да ли може српска опозиција јединствено да наступи или ћете самостално и како видите опозицију у Црној Гори?

Дајковић:  Нисам размишљао о изласку на изборе, јер је народу доста политике и политичких партија. Људи хоће нова лица и нове идеје. Уосталом, трудим се да будем обичан млади човјек из народа. Нека управо народ каже да ли сјутра жели да их представља особа попут мене, а ја ћу, без икакве дилеме, послушати њихов глас. Ја ћу бити слуга народа, а не обрнуто.

-Зашто сте пристали да се бавите политиком?

Дајковић:   Пристао сам да се бавим политиком јер нисам хтио да дозволим да се глупљи од мене питају о мом животу и мојој будућности.

-Ваша реакција је за пола сата запослила је српкињу из Црне Горе којој су дали отказ, јер иде на литије.

Дајковић: Истина је да је моја објава за пола сата запослила Српкињу која је остала без посла, али то није моја заслуга, већ заслуга десетина људи који су јој понудили посао. То је снага заједништва нашег народа коју искључиво дугујемо литијама.

-Шта за вас представља Црногорац?

Дајковић:  Црногорац за мене представља Србина, а Србин за мене представља Црногорца.

Како видите данашњу Црну Гору?

Дајковић: Данашњу Црну Гору видим као заробљену земљу коју по цијену живота морамо ослободити.

-За крај, Србија је у предизборној кампањи, како видите политичку сцену?

Дајковић: Српску политичку сцену обично не коментаришем, али ће моју подршку увијек имати они који никад ни по коју цијену неће издати Косову и Метохију. Ако се одрекнемо Космета, одрећи ћемо се свог имена и презимена.

Интервју водиo Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта СРПСКА ИСТОРИЈА

srpskaistorija.com

Back to top button