ПравослављеСрби Босне и Херцеговине

Да ли знате за, муком изграђену, цркву стару скоро два века уз коју је расла и српска основна школа? А да ли можда знате да и ту светињу неко отима?

Да ли знате за, муком изграђену, цркву стару скоро два века уз коју је расла и српска основна школа?

Недалеко од цркве раније је стајао и споменик српском краљу Александру I Карађорђевићу. Знате ли за ризницу са преко 20 вредних икона старих и по шест векова?

Затим, друштво “Српски соко” које је 1912. године помогло оснивање братског “Муслиманског сокола”. Српско православно певачко друштво чију химну је написао Алекса Шантић, а рад хвалио Стеван Мокрањац?

А да ли можда знате да и ту светињу неко отима?

Отима је заборав кидајући сваког дана нове фрагменте фресака светитеља и бацајући их на под где су годинама у тишини расуте биле, а расуле су се јер се пред њима одавно нико Богу није молио.

Храм светог Прокопија у Високом, заборављени корен српске историје, остављен на милост вјетровима, оронуо је као запуштена кућа поред које данас једино бор уздише. Доласком Високопреосвећеног митрополита господина Хризостома и залагањем за обнову бројних храмова и манастира покренуте су и прве обнове у Високом, али преостаје још много унутрашњих радова.

facebook.com/zaboravljenikorijeni

instagram.com/zaboravljenikorijeni

youtube.com/zaboravljenikorijeni

Back to top button