Други светски ратЂорђе Бојанић

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН

75 година од Дан победе над злом фашизма и нацизма

У знак сећања на жртве фашизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је 1955. год створена данашња заједница европских народа.

9.маја,  обележава се  Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИНДан победе, због COVID пандемије у Русији, биће померен. Председник Русије Владимир Путин одложио је одржавање Параде победе, која је требало да 9. маја буде одржана на Црвеном тргу у Москви, због ситуације изазване пандемијом корона вируса, саопштио је Кремљ. Ипак, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, биће достојанствено обележен у току године.

Москва ће ипак, на другачији начин као обично, обележити Дан Победе 9. маја. Парадом ваздухопловно-космичких снага и великим ватрометом. «Бесмртни пук»  ће тог дана препунити портале, фејсбук и твитер.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИНПредседник Александар Вучић примио је амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и том приликом му уручио писмо за председника Владимира Путина, у коме му честита јубиларних 75 година од победе над фашизмом, саопштено је из Председништва.Тога дана 1945. године, неколико минута после поноћи, у разрушеном Берлину, потписан је акт о безусловној капитулацији Немачке.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИНМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу честитао је данас министру одбране Србије Александру Вулину  и свим ветеранима и припадницима Оружаних снага Србије Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. мај, истичући у честитки да се не сме заборавити “предање историје, које неки покушавају да прекроје ради својих политичких циљева”.

О СПОМЕНИКУ СОВЈЕТСКИМ ПИЛОТИМА…

Совјетски војници погинули су 7. новембра 1944. год (идентификоване су 23 жртве), месец дана после ослобођења Ниша, у дејствима америчких авиона на колону совјетских војника и авио ескадриле која се налазила на нишком аеродрому.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН
Споменик руским војницима у Нишу, Foto: J. L (портал Нишке вести)

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Други светски рат био је прави тотални рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика.

За Русију нема дилеме… 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и она га тако обележава. Дан Европе у Русији готово нико не помиње.

МЕЂУНАРОДНОЈ ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈИ „ПОКЛОНИМО СЕ ХЕРОЈИМА“

Српски и руски државни званичници и ратни ветерани говориће 8. маја (12ч)  на онлајн конференцији  о 9. мају – Дану победе.

Међународна онлајн конференција „Поклонимо се херојима“ биће директно преношена на Фејсбук страницама Бесмртни пук Србија (@besmrtnipuksrbija) и Спутник Србија (@rs.sputniknews).

Из удружења БЕСМРТНИ ПУК СРБИЈА позивају да сви 8. маја у 10.00 сати своје профилне слике на друштвеним мрежама замените сликама ваших родитеља, дека и бака који су се борили у ратовима за слободу наше отаџбине. Од 8. маја – ми смо наши преци! Преплавимо друштвене мреже сликама победника! ПОКЛОНИМО СЕ ХЕРОЈИМА!

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ОКУПАТОРОМ НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. год. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Капитулација Јапана

У току лета 1945. год настављена је борба САД и Велике Британије против Јапана. Добро утврђени и скривени у џунгли, Јапанци су се жестоко бранили. У борбу су се укључиле и камиказе (то су били јапански авијатичари који су жртвовали своје животе обрушавајући се авионима пуним експлозива на америчке бродове). Американци су трпели велике губитке. Америчка влада одлучила је да отпор Јапана сломи употребом новог оружја – атомске бомбе.

Из бомбардера Б – 29 (“супер тврђава“) бачене су 6. и 9. августа 1945. године две атомске бомбе, једна на Хирошиму, друга на Нагасаки. Суочен са огромним страдањем цивилног становништва, јапански цар Хирохито и његова влада потписали су капитулацију 2. септембра 1945. године.

Тиме је завршен Други светски рат.

ЖРТВЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Сматра се да је у Другом светском рату страдало око 60 милиона људи. Због те сразмере Други светски рат се често наводи и као пример тоталног рата. Број рањених био је вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

У Европи је погинуло око 40 милиона људи, а у читавом свету око 65 милиона људи… највећи број су били цивили.

Немаца је страдало око 5,5 милиона. Руса (СССР) око 20 милиона, Југословена око 2 милиона, од тога Срба око 1.8 милиона.

Бесмртни пук Србије добио своју песму у сусрет 75. годишњици победе над фашизмом

Приредио – Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

 

Back to top button